Tips til god fordøyelse

Tips til god fordøyelse

Tro det eller ei: Mange har problemer med fordøyelsen uten å være klar over det. Er ikke sure oppstøt noe alle har - og dessuten så hjelper det vel med syredempende fra apoteket? (Spoileralarm siden tiden for sure oppstøt nærmer seg med stormskritt: Nei, det er faktisk mer sannsynlig at de sure oppstøtene skyldes for lite enn for mye magesyre, og syredempende vil da gjøre plagene verre). Og er ikke bommelom en gang i uken eller mange ganger om dagen, innenfor normalen?

Frokostgrøt med yoghurt, havre og chia

Frokostgrøt med yoghurt, havre og chia

Denne grøten kan du lage på kvelden (kjøleskapsgrøt) eller på morgenen. Oppskriften inngår i ukemenyen i første uke av Sterk og stødig - og under oppskriften finner du lenke til menyen.

Frosset grønnkålstrø og grønnkålchips

Frosset grønnkålstrø og grønnkålchips

At grønnkål er sunt, har vel de fleste fått med seg. Den topper faktisk ANDI-skalaen (næringstetthet i forhold til energiinnhold) med 1000 poeng, og nå er den i sesong! Om du ikke spiser opp alt du har i hagen eller kjøper, kan den fryses. Og: det tar jo fort mye plass. Sjekk oppskriften for et supert tips. Der tar vi også med oppskrift på grønnkålchips – som holder seg på tette glass i et par uker.

Blir vi «hacket» av ultraprosessert mat og drikke?

Blir vi «hacket» av ultraprosessert mat og drikke?

Ja, mener endokrinologen og barnelegen dr. Robert Lustig. I boken sin «The hacking of the American mind» beskriver han hvordan næringsmiddelindustrien utnytter grunnleggende biokjemiske signalveier vi mennesker har. Det gjør det ikke enklere å stå imot cravings og fristelser, for å si det sånn. Og heldigvis er det mulig å finne veier ut – og veien til ekte velvære og lykke, som altså skapes av biokjemi! Det gjør det mulig å «hacke seg selv tilbake»…

Hørt om metabolsk syndrom?

Hørt om metabolsk syndrom?

Vi har gjort research rundt kosthold og livsstil gjennom mange år, og en gjenganger som dukker opp hos ulike forfattere er «metabolsk syndrom». Metabolisme er et annet ord for stoffskiftet og omfatter forbrenningsprosessen i kroppen der oksygen og mat omsettes til energi og andre stoffer som kroppen trenger. Egentlig er det jo opplagt at metabolismen, eller altså forbrenningen, er superviktig! Og samtidig har vi tatt den for gitt… I hvert fall inntil kiloene kom snikende på etter vi passerte 40, til tross for at vi spiste og beveget oss som tidligere. Visste du at det er mulig å forebygge, oppdage og ikke minst reversere metabolsk syndrom, og dermed redusere risiko for livsstilssykdom?

Tyrkiske salater

Tyrkiske salater

Det er lett å la seg inspirere til å spise mye grønnsaker etter en ferietur til Tyrkia. Gjestene på hotellet der Beate og hennes kjære koste seg en uke i juni, lesset opp med urtekvaster, salater og varme grønnsaksretter. Her er oppskrift på to enkle, klassiske salater som egner som godt som tilbehør til grillmat eller andre proteinkilder. Begge salatene kan med fordel lages dagen i forveien.

Fermenterte sylteagurker

Fermenterte sylteagurker

Agurker til sylting er i sesong! Er det mulig å lage sylteagurker uten sukker og med gode tarmbakterier (probiotika)? Jada. Beate har flere ganger laget den klassiske varianten med eddik- og sukkerlake, men i år testet hun fermentering med saltlake. De ble ikke like søte, men de ble gode – salte og litt syrlige. Her er oppskrift og fremgangsmåte.

Skyldes overvekt hormonell ubalanse?

Skyldes overvekt hormonell ubalanse?

Er du en av de mange som observerer at vekten kryper ubønnhørlig oppover og tenker at det skyldes at du spiser for mye og trener for lite? Det er ikke så enkelt, skriver dr. Lustig i “Fat Chance. The hidden truth about sugar, obesity and disease”. Vektutviklingen er ikke din skyld. Vi er enig med ham, og i denne bloggen oppsummerer vi hvordan hormoner samvirker og gjør at vekten øker. Betyr det at det er håpløst å få kontroll på vekten og ta vare på helsen? Heldigvis ikke.

Magisk salat med mye magnesium

Magisk salat med mye magnesium

Her er oppskrift på en salat med ingredienser som har høyt magnesiuminnhold. Den passer både for den som ønsker et mirakel (ref «Magnesium – et magisk mineral») – og for den som bare vil ha en knallgod, enkel salat. Oppskriften er tilpasset en lunsjporsjon for en person.

Magnesium: Et magisk mineral

Magnesium: Et magisk mineral

En av sommerens store leseopplevelser ble boken «The Magnesium Miracle» av Dr. Carolyn Dean. I boken argumenterer og eksemplifiserer hun hvorfor magnesium er et av de aller viktigste næringsstoffene, hvorfor de fleste av oss har for lave nivåer (og ikke oppdager det på blodprøver), hvilke symptomer og sykdommer som kan skyldes magnesiummangel – og hvordan vi kan gjenopprette balanse gjennom kosthold, livsstil og tilskudd. Visste du at de fleste symptomer på overgangsalder overlapper med symptomer på magnesiummangel? Det var nytt for oss…

Universaloppskrifter: Supper, pureer og sauser

Universaloppskrifter: Supper, pureer og sauser

Har du tenkt på at forskjellen mellom en grønnsakspure, en saus med utgangspunkt i grønnsaker og en grønnsakssuppe, er mengden væske du tilsetter? Her får en universaloppskrift.

Mindful eating

Mindful eating

Hvordan spiser du? Setter du deg ned i ro og mak, med full oppmerksomhet på maten: Lukt, smak, konsistens – og hvordan disse endrer seg etter hvert som du tygger i langsomt tempo? Eller inntas i måltidene i farta, ved pulten, i bilen eller foran TV-en – uten at du knapt har lagt merke til hva du har puttet i munnen? En av deltakerne i Sterk og stødig fortalte at hun hadde blitt mer oppmerksom på mat når hun spiste og å spise saktere. Det funket for henne. For noen er «mindful eating», «oppmerksom spising» på norsk, en vei til målet om et bedre forhold til mat, spising og vektregulering.

Utvikling i kosthold og helse: Hvor er vi på vei?

Utvikling i kosthold og helse: Hvor er vi på vei?

Vi har tidligere delt blogger om legen Chris van Tulleken sin bok «Ultraprocessed People» («Ultraprosessert» på norsk) og «Den hemmelige kokken» av den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson. Vi har vært skeptiske til ultraprosessert mat lenge. Likevel la vi merke til at øyenbrynene våre stadig hevet seg da vi leste bøkene. Vi ble rett og slett ganske så sjokkert over tingenes tilstand. Vi har jo et grunnleggende ønske om å møte verden med tillit – og ikke minst f.eks. helsemyndighetenes vurderinger og råd rundt kosthold.

Superrask iskrem

Superrask iskrem

Beate husker hvordan hun pleide å fryse ned hele bananer og skrape «iskrem» med teskje. Enklere blir det neppe. Vi testet en variant i dag med det vi hadde i fryseren: Frosne bjørnebær og kokosmelk. Du kan bruke hva som helst av bær eller frossen frukt. Har du i tillegg en stavmikser eller blender, har du alt du trenger.

Verdens enkleste hjemmelagede ostesaus?

Verdens enkleste hjemmelagede ostesaus?

Junior elsket Pasta di parma fra Toro nesten like høyt som tomatsuppen fra samme sted. Begge deler er ultraprosessert, selvsagt. Da det i tillegg ble klart at junior var intolerant mot gluten, var plutselig begge deler utelukket. Nei og nei, så leit… Samtidig er det jo klart at vi unner junior pasta med ostesaus og tomatsuppe, så da var utfordringen å finne på hjemmelagde varianter som junior kunne like. Denne ostesausen er superenkel å lage og kjempegod.

«It all comes together…»

«It all comes together…»

XLO Sunn og slank startet som kjent med at Beate ønsket å kunne kjenne seg fin i kjole igjen. XLO-lunsjene endret seg. Brødet ble borte, og grønnsakene overtok hovedrollen. En sak var at Beate gikk ned i vekt. Knærne sluttet å protestere, og vektoppgangstrenden gjennom mange år ble brutt. Beate så yngre og mer strålende ut for hver uke som gikk den våren. Speilbildet mitt og (den riktignok saktevoksende) muffinsmagen fortalte meg at her var det noe å hente for meg også. Så jeg kastet meg på - først og fremst for helsens skyld.

Er ultraprosessert mat den største synderen?

Er ultraprosessert mat den største synderen?

Vi har hørt det før. «Spis mat. Passe mye. Mest planter.» (Michael Pollan) «Spis mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.» (Marit Kolby). Vi hadde også sett forfatter og lege Chris van Tullekens BBC-dokumentar «What are we feeding our kids» (ikke lenger tilgjengelig). Vi visste at så mye som 60 % av maten vi kjøper i Norge er ultraprosessert . Fra en rekke kilder hadde vi hørt at ultraprosessert mat ikke var bra for tarmen. Vi var langt fra tilhengere av denne «maten», men boken til van Tulleken fikk oss likevel til å heve øyenbrynene noen hakk.

Tomatsuppe med kokt egg

Tomatsuppe med kokt egg

Tomatsuppe fra bunnen av er hverken vondt eller vanskelig 😅. Raskt og enkelt - og mye bedre smak! 🍅 Server med kokt egg og kikerter som proteiner. Si adjø til posesuppe!

Lyst på inspirasjon rett i innboksen?

Meld deg på nyhetsbrev - så får du tips, oppskrifter og inspirasjonsartikler hver fredag.  Det er gratis, og du kan melde deg av når som helst.