Når kulda setter inn

Når kulda setter inn

Kulde kan faktisk være til hjelp for den som vil være sunn og slank. Om du gruer deg til vinter «når nettene blir lange og kulda setter inn» - kanskje du kan få et bedre forhold til kulda etter å ha lest denne bloggen. Istedenfor Musevisa, kan du synge med på Jokke og Valentinernes «her kommer den kalde, fine tida».

Hvordan unngå de verste avsporingstriggerne når du skeier ut…

Hvordan unngå de verste avsporingstriggerne når du skeier ut…

Klar for en utskeielse i ny og ne? Vi håper jo at svaret er et rungende «ja»! Samtidig som vi unner deg å kunne ta bevisste valg og stå støtt også når du skeier ut, kan det være lurt å ha kunnskap om hvordan enkelte typer «mat» og «drikke» påvirker kroppen og hjernen.

Sauser som gjør susen

Sauser som gjør susen

Tørr, kjedelig mat har vel ikke høye odds for å bli en varig vane?? 😅 Saus er noe alle fortjener! Her er en samling sauser som gjør susen. Perfekt sammen med kokt/ovnsbakt/grillet kjøtt og fisk.

Skei ut med god samvittighet

Skei ut med god samvittighet

Hvordan er det mulig å skeie ut en gang iblant uten at det går over stokk og styr? Hvordan er dette for deg – og hvordan kan du legge opp et løp som gjør at du kommer i mål – også med en kjapp avstikker i ny og ne? I denne bloggposten får du tips til hvordan du kan mestre kunsten å skeie ut med god samvittighet uten at det sporer av.

Når vekten ikke rikker seg

Når vekten ikke rikker seg

Mange – også i overgangsalderen eller senere – når sitt vektmål ved å følge anbefalingene og prinsippene om masse (!) grønnsaker, litt bær og frukt og passe mye av andre matvarer samt å spise variert, hjemmelaget mat som er bra for tarmen. Og: for noen skjer det fint lite – eller det stopper opp før målet er nådd. Her har vi oppsummert mulige grunner – og tips til hva du kan gjøre for å få fart på sakene.

Oi, oi, oi – der spiste jeg for mye igjen

Oi, oi, oi – der spiste jeg for mye igjen

«Hara hachi bu» sier japanerne, som betyr «Spis deg 80 % mett» - eller spis til du ikke er sulten lenger, men heller ikke veldig mett. Selv mener de dette prinsippet er en av nøklene til å holde seg slank, sunn og vital til langt inn i alderdommen. Her i den vestlige verden spiser noen som om hvert måltid er det siste (på en god stund…). «Oi, oi, oi – der spiste jeg for mye igjen» eller «hjelp, så mett jeg ble» er et vanlig refreng. Tankene spinner fort på «jeg klarer en bit til, for det var så godt» - eller: Tankene er opptatt med noe annet, og plutselig er skålen tom. I denne bloggen har vi samlet noen årsaker til overspising – og tips for å ta grep.

Næring etter tæring

Næring etter tæring

Hmm – det var vel motsatt, tenker du kanskje? Vi har laget en vri. Om kroppen tærer mer på næringsreservene enn du fyller på, da blir det fort trøbbel i kroppsmaskineriet. Næringsunderskudd kan også gjøre at vi overspiser – kroppen roper på mat som kan gi den næringen den trenger.

Grønn suppe med grønnsaksgrønt

Grønn suppe med grønnsaksgrønt

Visste du at riset/gresset til økologiske grønnsaker generelt er sunnere enn selve grønnsakene? Velsmakende er det også, spør du oss. Så rart det enn høres... Så om du får tak i økologiske grønnsaker med friskt ris, ikke kast det, men ha det heller i en suppe... NB: Vi bruker ikke ris fra ikke-økologiske grønnsaker fordi det kan inneholde rester av sprøytemidler.

Omelett

Omelett

Omelett er god både varm og kald og egner seg ypperlig til å bruke opp rester av grønnsaker (feks etter taco). En omelett kan varieres i det uendelige, smaker godt på tur og er en superrask løsning både for frokost, lunsj og middag.

Passe stressa? Og om ikke, klar for å ta grep?

Passe stressa? Og om ikke, klar for å ta grep?

Ole Brumm-filosofi er sterkt undervurdert, tenker vi. Ett av favorittsitatene våre er at «for mye av det gode, er for mye av det gode». Det gjelder overraskende ofte, og hvem vet, kanskje til og med alltid? Ikke minst gjelder det for stress. Vi har aldri tenkt at mye stress er spesielt sunt, og samtidig synes vi det er spennende å vurdere – og belyse - overbevisningene våre fra mange sider.

Brødet er ikke som det var…

Brødet er ikke som det var…

Vi XLO-damene er så gamle at vi husker brødet i det forrige årtusen. Skorpene var sprøe og harde. Iherdig tygging gjorde dem først seige og etter langt om lenge og lengre enn langt, mulig å svelge. Det var ikke uvanlig at småbarna gjemte unna skorpene i skuffer og skap for å slippe å spise dem… Vi vet ikke hva bakerne hadde i brødene, den gangen. Det vi vet, er at brødene lignet på dem vi bakte hjemme, både i konsistens og smak. Trolig var innholdet i bakerens og hjemmebakt brød, rimelig likt. Sånn er det ikke lenger, dessverre.

Rødbetsuppe

Rødbetsuppe

Rødbeter er stappfulle av antioksidanter og en god kilde til folat og jern. Denne fargerike rotgrønnsaken blir ofte omtalt som «supermat» med evne til å senke blodtrykket, øke yteevnen på trening og forebygge demens. Ifølge nhi.no er det faktisk gjort studier som bekrefter dette. Rødbetsuppe – kjent som «borsj» i Øst-Europa, finnes i mange varianter. Denne oppskriften er enkel og god.

Hjemmebakt rugbrød

Hjemmebakt rugbrød

I en annen blogg skrev vi om innholdet i industribrød – eller ultraprosesserte brød, om du vil. For ja, det aller, aller meste du finner av brød og rundstykker i butikken er ultraprosessert. Med ekstra gluten, emulgatorer og andre tilsetningsstoffer du ikke har på kjøkkenet ditt. I studietiden i det forrige årtusen, bakte Monika og kjæresten (på det tidspunktet – og nå ektemann gjennom mange år) alt brødet selv. Butikkbrødet var for dyrt for et slunkent studentbudsjett. Her er oppskrift på ett av favorittbrødene.

Gresskarsuppe

Gresskarsuppe

Gresskarene lyser oransje fra jordene på høsten – og de blir til fantastiske supper! Bruker du Hokkaidogresskar, kan også skallet spises. Denne varianten har også søtpotet. Ifølge Mindy Pelz («Fast like a girl») er både gresskar og søtpotet «hormone feasting» og supre å spise på dager hvor du ikke faster frem til lunsj (eller lenger). Bra for hormonproduksjon, med andre ord.

Tips til god fordøyelse

Tips til god fordøyelse

«Om jeg hadde hatt problemer med fordøyelsen, da hadde jeg kanskje brydd meg mer om hva jeg spiser», sa en mann på 73 vi traff nylig. Han hadde lesset opp med grønnsaker på tallerkenen, fordi han likte det – og understreket at det ikke var for å være «flink». Han var egentlig ikke så opptatt av mat. Det er ingen grunn til å vente til vi er pensjonister med å snakke om fordøyelsen, tenker vi. I denne bloggen får du tips til en god fordøyelse.

Frokostgrøt med yoghurt, havre og chia

Frokostgrøt med yoghurt, havre og chia

Denne grøten kan du lage på kvelden (kjøleskapsgrøt) eller på morgenen. Oppskriften inngår i ukemenyen i første uke av Sterk og stødig - og under oppskriften finner du lenke til menyen.

Frosset grønnkålstrø og grønnkålchips

Frosset grønnkålstrø og grønnkålchips

At grønnkål er sunt, har vel de fleste fått med seg. Den topper faktisk ANDI-skalaen (næringstetthet i forhold til energiinnhold) med 1000 poeng, og nå er den i sesong! Om du ikke spiser opp alt du har i hagen eller kjøper, kan den fryses. Og: det tar jo fort mye plass. Sjekk oppskriften for et supert tips. Der tar vi også med oppskrift på grønnkålchips – som holder seg på tette glass i et par uker.

Blir vi «hacket» av ultraprosessert mat og drikke?

Blir vi «hacket» av ultraprosessert mat og drikke?

Ja, mener endokrinologen og barnelegen dr. Robert Lustig. I boken sin «The hacking of the American mind» beskriver han hvordan næringsmiddelindustrien utnytter grunnleggende biokjemiske signalveier vi mennesker har. Det gjør det ikke enklere å stå imot cravings og fristelser, for å si det sånn. Og heldigvis er det mulig å finne veier ut – og veien til ekte velvære og lykke, som altså skapes av biokjemi! Det gjør det mulig å «hacke seg selv tilbake»…

Lyst på inspirasjon rett i innboksen?

Meld deg på nyhetsbrev - så får du tips, oppskrifter og inspirasjonsartikler hver fredag.  Det er gratis, og du kan melde deg av når som helst.