Universaloppskrifter: Supper, pureer og sauser

Universaloppskrifter: Supper, pureer og sauser

Har du tenkt på at forskjellen mellom en grønnsakspure, en saus med utgangspunkt i grønnsaker og en grønnsakssuppe, er mengden væske du tilsetter? Her får en universaloppskrift.

Mindful eating

Mindful eating

Hvordan spiser du? Setter du deg ned i ro og mak, med full oppmerksomhet på maten: Lukt, smak, konsistens – og hvordan disse endrer seg etter hvert som du tygger i langsomt tempo? Eller inntas i måltidene i farta, ved pulten, i bilen eller foran TV-en – uten at du knapt har lagt merke til hva du har puttet i munnen? En av deltakerne i Sterk og stødig fortalte at hun hadde blitt mer oppmerksom på mat når hun spiste og å spise saktere. Det funket for henne. For noen er «mindful eating», «oppmerksom spising» på norsk, en vei til målet om et bedre forhold til mat, spising og vektregulering.

Utvikling i kosthold og helse: Hvor er vi på vei?

Utvikling i kosthold og helse: Hvor er vi på vei?

Vi har tidligere delt blogger om legen Chris van Tulleken sin bok «Ultraprocessed People» («Ultraprosessert» på norsk) og «Den hemmelige kokken» av den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson. Vi har vært skeptiske til ultraprosessert mat lenge. Likevel la vi merke til at øyenbrynene våre stadig hevet seg da vi leste bøkene. Vi ble rett og slett ganske så sjokkert over tingenes tilstand. Vi har jo et grunnleggende ønske om å møte verden med tillit – og ikke minst f.eks. helsemyndighetenes vurderinger og råd rundt kosthold.

Superrask iskrem

Superrask iskrem

Beate husker hvordan hun pleide å fryse ned hele bananer og skrape «iskrem» med teskje. Enklere blir det neppe. Vi testet en variant i dag med det vi hadde i fryseren: Frosne bjørnebær og kokosmelk. Du kan bruke hva som helst av bær eller frossen frukt. Har du i tillegg en stavmikser eller blender, har du alt du trenger.

Verdens enkleste hjemmelagede ostesaus?

Verdens enkleste hjemmelagede ostesaus?

Junior elsket Pasta di parma fra Toro nesten like høyt som tomatsuppen fra samme sted. Begge deler er ultraprosessert, selvsagt. Da det i tillegg ble klart at junior var intolerant mot gluten, var plutselig begge deler utelukket. Nei og nei, så leit… Samtidig er det jo klart at vi unner junior pasta med ostesaus og tomatsuppe, så da var utfordringen å finne på hjemmelagde varianter som junior kunne like. Denne ostesausen er superenkel å lage og kjempegod.

«It all comes together…»

«It all comes together…»

XLO Sunn og slank startet som kjent med at Beate ønsket å kunne kjenne seg fin i kjole igjen. XLO-lunsjene endret seg. Brødet ble borte, og grønnsakene overtok hovedrollen. En sak var at Beate gikk ned i vekt. Knærne sluttet å protestere, og vektoppgangstrenden gjennom mange år ble brutt. Beate så yngre og mer strålende ut for hver uke som gikk den våren. Speilbildet mitt og (den riktignok saktevoksende) muffinsmagen fortalte meg at her var det noe å hente for meg også. Så jeg kastet meg på - først og fremst for helsens skyld.

Er ultraprosessert mat den største synderen?

Er ultraprosessert mat den største synderen?

Vi har hørt det før. «Spis mat. Passe mye. Mest planter.» (Michael Pollan) «Spis mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.» (Marit Kolby). Vi hadde også sett forfatter og lege Chris van Tullekens BBC-dokumentar «What are we feeding our kids» (ikke lenger tilgjengelig). Vi visste at så mye som 60 % av maten vi kjøper i Norge er ultraprosessert . Fra en rekke kilder hadde vi hørt at ultraprosessert mat ikke var bra for tarmen. Vi var langt fra tilhengere av denne «maten», men boken til van Tulleken fikk oss likevel til å heve øyenbrynene noen hakk.

Tomatsuppe med kokt egg

Tomatsuppe med kokt egg

Tomatsuppe fra bunnen av er hverken vondt eller vanskelig 😅. Raskt og enkelt - og mye bedre smak! 🍅 Server med kokt egg og kikerter som proteiner. Si adjø til posesuppe!

Kjenner du til «Den hemmelige kokken»?

Kjenner du til «Den hemmelige kokken»?

Kort fortalt handler «Den hemmelige kokken», skrevet av journalisten Mats-Eric Nilsson, om ultraprosessert mat. Boken ble utgitt i 2007 - lenge før «ultraprosessert» ble et ord de aller fleste kjenner til. Visste du at det finnes tilsetningsstoffer som etterligner smaken av alle slags typer kjøtt: kylling, svin, storfe osv.? Eller at røykaromaer fra dunk eller pulver kan «erstatte» ekte røyking? Eller at det finnes pulver som etterligner smaken av kull- eller gassgrill og lager fargede «grillstriper» slik at maten ser ut som den har vært på grillen? Bare for å nevne noen eksempler. Ganske vilt, tenker vi!

Rødbetsalat med avokadokrem

Rødbetsalat med avokadokrem

«Åhh – denne salaten blir bare vakrere og vakrere,» tenkte Beate da hun gjorde den klar som del av en grill- og salatbuffet til gode venner. Det ble ønskereprise til lunsj på XLO i dag. Dyplilla rødbeter på en seng av lysegrønn avokadokrem. Toppet med små salatblader, blåbær (ev granateplekjerner) og honningristede nøtter.

Hvorfor vi gjør som vi gjør og det blir som det blir – og hva du kan gjøre med det

Hvorfor vi gjør som vi gjør og det blir som det blir – og hva du kan gjøre med det

Det er flere veier til mål, sier et ordtak. Hva skjer om vi kobler på autopiloten og kjører en gammel, velkjent og velprøvd vei? Noen ganger fører den oss effektivt til mål. Andre ganger sender den oss i ring eller på ville veier. Autopiloten gjør som den alltid har gjort, og selv om det er galskap å forvente et nytt resultat, så kjører vi likevel på. Vår erfaring er at dette gjelder generelt - også når vi vil endre til et sunnere kosthold. Som ellers i livet kan vi satse på etablerte tanke- og adferdsmønstre (autopiloten) eller ta bevisste veivalg. Her får du vite hvordan.

Urinsyre – det kan vel «bare» gi urinsyregikt, eller…?

Urinsyre – det kan vel «bare» gi urinsyregikt, eller…?

I 2010 hadde jeg mitt første (og hittil) eneste anfall av urinsyregikt. Jeg jobbet som sikkerhetsdirektør i Jernbaneverket, og Sjursøya-ulykken hadde brakt stressnivået til nye høyder. Anfallet var smertefullt. Høyre stortå var hoven og vond. Vanlige sko var utelukket, og heldigvis tillot vårværet sandaler. Til tross for at det er mange år siden anfallet, har jeg ingen ønsker om å gjenta erfaringen – og jeg har stor sympati for alle som plages jevnlig! Da boken «Drop Acid» av dr. David Perlmutter dukket opp på radaren, var veien kort til Amazon…

Lun rosenkålsalat

Lun rosenkålsalat

Kirsebær er supermat for å holde urinsyrenivået nede, ifølge legen David Perlmutter. Denne oppskriften med rosenkål og rødløk passer til det meste av proteiner. Rosenkål tilhører korsblomstfamilien som bidrar til hormonregulering – og det er vel kjent for alle at de små «kålungene» er noe av det sunneste som finnes. Rødløk er prebiotisk og gir mat til de gode tarmbakteriene. Yuhuu! 🎉

Sankesupper

Sankesupper

Hvorfor ikke by på en supersunn grønn suppe – av ugress du ev har i hagen? Her får du oppskrifter med løvetann, nesle og skvallerkål. 💚

Trøstespising, kjedespising, sinnaspising: Følelser og mat

Trøstespising, kjedespising, sinnaspising: Følelser og mat

Har du noen gang spist av andre grunner enn at du er sulten? Ingen grunn til å skamme seg! Kroppen og hjernen jobber for at vi skal ha det bra – og vi lærer tidlig at mat og drikke kan bidra til det. Har du fått styr på blodsukkeret, men kjenner fremdeles på en og annen craving? Her får du tips og råd.

17. mai-salat

17. mai-salat

«Oi – det ble jo rene 17. mai-salaten», utbrøt Beate da vi lagde salaten på bildet til lunsj tidligere i mai. Nam, nam, Her får du oppskriften.

Placebo og andre selvoppfyllende profetier 🪄

Placebo og andre selvoppfyllende profetier 🪄

Her er noen spinnville historier om placebo-effekten vi har samlet på opp gjennom årene. Mildt sagt tankevekkende, spør du oss… Placebo-effekten og tankens kraft kan bidra til å gjøre oss friskere og yngre, blant annet.

Hvordan få med frukt- og grøntskeptikerne?

Hvordan få med frukt- og grøntskeptikerne?

En ting er å bli hekta på frukt og grønt for egen del – noe annet er å få med resten av familien. Både Monika og Beate har hatt barn som ikke akkurat kastet seg over grønnsakene – de kastet dem heller vekk fra tallerkenen og ned fra bordet… 😅Opp gjennom har vi testet ulike triks – noen har funket bedre enn andre. Her får du en rekke forslag - og vi anbefaler boken SMAK på det varmeste!