Urinsyre – det kan vel «bare» gi urinsyregikt, eller…?

Urinsyre – det kan vel «bare» gi urinsyregikt, eller…?

I 2010 hadde jeg mitt første (og hittil) eneste anfall av urinsyregikt. Jeg jobbet som sikkerhetsdirektør i Jernbaneverket, og Sjursøya-ulykken hadde brakt stressnivået til nye høyder. Anfallet var smertefullt. Høyre stortå var hoven og vond. Vanlige sko var utelukket, og heldigvis tillot vårværet sandaler. Til tross for at det er mange år siden anfallet, har jeg ingen ønsker om å gjenta erfaringen – og jeg har stor sympati for alle som plages jevnlig! Da boken «Drop Acid» av dr. David Perlmutter dukket opp på radaren, var veien kort til Amazon…

Lun rosenkålsalat

Lun rosenkålsalat

Kirsebær er supermat for å holde urinsyrenivået nede, ifølge legen David Perlmutter. Denne oppskriften med rosenkål og rødløk passer til det meste av proteiner. Rosenkål tilhører korsblomstfamilien som bidrar til hormonregulering – og det er vel kjent for alle at de små «kålungene» er noe av det sunneste som finnes. Rødløk er prebiotisk og gir mat til de gode tarmbakteriene. Yuhuu! 🎉

Sankesupper

Sankesupper

Hvorfor ikke by på en supersunn grønn suppe – av ugress du ev har i hagen? Her får du oppskrifter med løvetann, nesle og skvallerkål. 💚 

Trøstespising, kjedespising, sinnaspising: Følelser og mat

Trøstespising, kjedespising, sinnaspising: Følelser og mat

Har du noen gang spist av andre grunner enn at du er sulten? Ingen grunn til å skamme seg! Kroppen og hjernen jobber for at vi skal ha det bra – og vi lærer tidlig at mat og drikke kan bidra til det. Har du fått styr på blodsukkeret, men kjenner fremdeles på en og annen craving? Her får du tips og råd.

17. mai-salat

17. mai-salat

«Oi – det ble jo rene 17. mai-salaten», utbrøt Beate da vi lagde salaten på bildet til lunsj tidligere i mai. Nam, nam, Her får du oppskriften.

Placebo og andre selvoppfyllende profetier 🪄

Placebo og andre selvoppfyllende profetier 🪄

Her er noen spinnville historier om placebo-effekten vi har samlet på opp gjennom årene. Mildt sagt tankevekkende, spør du oss… Placebo-effekten og tankens kraft kan bidra til å gjøre oss friskere og yngre, blant annet.

Lett-å-like-salater

Lett-å-like-salater

Klar for noen superdupre salater? Disse er supre til alle anledninger, og en av mange muligheter for å lokke frukt- og grøntskeptikere over til den grønne siden. 💚 Vi er naturlig disponert for å like søte smaker, så frukt og/eller bær er midt i salatblinken. Her får du en rekke forslag. 

Hvordan få med frukt- og grøntskeptikerne?

Hvordan få med frukt- og grøntskeptikerne?

En ting er å bli hekta på frukt og grønt for egen del – noe annet er å få med resten av familien. Både Monika og Beate har hatt barn som ikke akkurat kastet seg over grønnsakene – de kastet dem heller vekk fra tallerkenen og ned fra bordet… 😅 Opp gjennom har vi testet ulike triks – noen har funket bedre enn andre. Her får du en rekke forslag - og vi anbefaler boken SMAK på det varmeste!

Alzheimerkuren: Er det mulig å forebygge og kanskje til og med reversere Alzheimers sykdom?

Alzheimerkuren: Er det mulig å forebygge og kanskje til og med reversere Alzheimers sykdom?

Det trodde ikke vi, men etter å ha lest «Alzheimerkuren - Hvordan forebygge og reversere Alzheimers sykdom» av professor Dale E. Bredesen, har vi faktisk endret oppfatning! Vi fant boken lettlest og lærerik og anbefaler den på det varmeste. Boken gir håp, og ja, vi er overbevist om at ReCODE, behandlingsprogrammet til Dr. Bredesen, har noe for seg.

Godt til grillen

Godt til grillen

Hurra – det er tid for gøy med grill og festlige salater! Våren er her, og sommeren står for døren. Hvorfor ikke trimme vagusnerven (som er så viktig for immunsystemet) ved å dele gode øyeblikk med mennesker du bryr deg om, for eksempel med en feiende flott og fargerik salat- og grillbuffe? Vi har samlet et par superenkle oppskrifter som vi ofte lager i sommerhalvåret: Grillet paprikasalat, mangosalat og grillet hjertesalat. 😎🔥

Ragnhild endret kosthold og fikk helsen tilbake

Ragnhild endret kosthold og fikk helsen tilbake

Ragnhild (58) endret kostholdet høsten 2022. Det ble en real opptur med et aldri så lite helsemirakel. Fra å være nesten døv og ha sterk tinnitus, kunne hun etter noen måneder putte høreapparatet i skuffen og fortsette å synge i kor. Vi stilte Ragnhild noen spørsmål – og her kan du lese svarene.

Pytt-i-panne – feks med blomkål

Pytt-i-panne – feks med blomkål

Pytt-i-panne kan du som kjent lage med alle slags grønnsaker og proteinkilder – slik at den passer deg midt i blinken! Variasjonsmulighetene er uendelige. Vi har tidligere delt en annen variant av denne. Sist gang vi skulle lage den viste det seg at ingefærroten var ødelagt. Løsningen ble å bytte ut ingefær med karri og gurkemeie (som i likhet med ingefær er betennelsesdempende). Varianten viste seg å være like god som originalen.

Et mulig tiltak mot uforklarlig stress i en overgangskropp…

Et mulig tiltak mot uforklarlig stress i en overgangskropp…

Hormonplasteret har fjernet hetetokter og hjertebank og kan ikke sammenlignes med pillene Monika testet i januar. De var jo totalt krise… Hun har fremdeles uforklarlig stress i kroppen innimellom. Noen netter er søvnen himmelsk. Andre netter er kroppen stressa, tilsynelatende uten grunn. Det samme gjelder på dagtid. Arbeidet med å lete etter løsninger som funker for henne, pågår fremdeles. Og noen grep har hun funnet som funker. Her får du vite mer om ett av dem. Og nei: Det er ikke å drikke mer vann 😅...

Nytt blikk på kolesterol

Nytt blikk på kolesterol

«Nytt blikk på kolesterol» er enn så lenge siste boken fra Erik og Sofie Hexeberg, begge leger med dr. grad i indremedisin. «Er vi blitt lurt?», spør Hexebergene som undertittel på boken. Vi finner boken både grundig, lærerik og lettlest. Budskapene er tillitvekkende. I boken sin gir Hexeberg-legene godt begrunnede råd som vi har oppsummert i bloggen. Og for alle som liker å lese spennende faglitteratur, anbefaler vi boken på det varmeste.

Pytt-i-panne - feks med laks

Pytt-i-panne - feks med laks

Pytt-i-panne kan du lage med alle slags grønnsaker og proteinkilder – slik at den passer deg midt i blinken! Variasjonsmulighetene er uendelige. Her får du basisoppskrift og et eksempel med laks.

Hva blodprøveresultatene kan fortelle…

Hva blodprøveresultatene kan fortelle…

Da jeg hengte meg på kostholdet Beate hadde introdusert, valgte jeg vekt som «nullpunktsmåling» – til tross for at det var helse jeg var ute etter, mer enn vektnedgang. Selv om muffinsmagen selvsagt vitnet om noen kilo for mye. «Hadde det ikke vært smartere med en blodprøve som nullpunktsmåling?» lurer du kanskje på. Jo, det hadde det, men… Jeg visste ikke hva som ville være nyttig å sjekke ut - eller hvordan vurdere resultatene. Nå vet jeg mer - og her får du tips til hva du kan be om og hvordan du kan tolke resultatene av en blodprøve. 

All-in eller ett steg av gangen?

All-in eller ett steg av gangen?

Har du en go-to-strategi når det er noe du vil endre? 😎 «All-in» og full gass på alle sylindre, eller mer utforskende og ett steg av gangen? Eller kanskje noe midt imellom … Det kan i alle fall være nyttig å ha flere strategier til rådighet, fikk Beate nylig erfare da hun hadde bestemt seg for å spise mer økologisk …

Fiskepakke = middagslykke

Fiskepakke = middagslykke

Rester av grønnsaker - eller bare lyst på en ny vri på fiskemiddagen? Fiskepakke er en gjenganger på middagsbordet. Du kan enkelt tilpasse med det du har - og den funker like bra med hvit fisk som med laks/ørret - eller en blanding. Her får du oppskriften. 

.