Kulde kan faktisk være til hjelp for den som vil være sunn og slank. Om du gruer deg til vinter «når nettene blir lange og kulda setter inn» - kanskje du kan få et bedre forhold til kulda etter å ha lest denne bloggen. Istedenfor Musevisa, kan du synge med på Jokke og Valentinernes «her kommer den kalde, fine tida».
Vi innrømmer det glatt: Lenge før vinterkulda banker på, finner vi frem ullundertøy og skrur opp varmen i huset. Isbading – uansett hvor trendy det måtte bli – frister ikke, for å si det forsiktig. Monika synes grensen for å bade i sjøen går ved 25 grader…. Å kalle oss frysepinner, er ikke å ta for mye i…
Og likevel: Kulde bør ikke undervurderes som ett av flere triks på veien til et sunt (og ev slankt) liv. Selv om vi liker å ha det godt og varmt, har vi fått med oss at isbading og kalddusjing er i vinden. Det skal hjelpe mot stress, bedre immunforsvaret, øke fettforbrenningen, senke insulinnivået og gi mer energi. Vi minnes også en britisk dokumentar hvor isbading hjalp folk som slet med angst og andre psykiske lidelser.
Men blir vi ikke stresset av å isbade? Jo – det er kjempestressende for kroppen der og da (den er ikke dummere enn at den skjønner at den ikke overlever i isvann i mange minuttene …), men etterpå er det enklere å komme i hvile- og restitusjonsmodus. Pulsklokke-legen Torkil Færø har fått tusenvis av nordmenn til å oppsøke kaldt vann for å få ned stressnivået i kroppen. Vi har så langt ikke latt oss friste…
Ifølge en SINTEF-artikkel, viser forskning at å bade i kaldt vann kan hjelpe på kroniske betennelser. En mulig forklaring er at kaldbading stimulerer vagusnerven, som blant annet spiller en rolle i betennelsesreaksjoner. Å stimulere vagusnerven er jo uansett positivt for stressnivået i kroppen.
Fra Dr. Robert Lustig har vi lært at folk som bor i kaldere strøk og/eller høyt over havet, er metabolsk friskere enn de som bor i lavlandet og/eller der temperaturen er høyere – selv om de ellers lever og spiser det samme.
En faktor som flere forskere peker på er at «brunt fett», også kalt «babyfett», aktiveres av kulde. Hva er brunt fett? Det er fettceller som har høyere antall mitokondrier enn vanlige fettceller. Mitokondriene er kraftverket i alle celler, så de brune fettcellene er for rene «powerhouses» å regne. De brenner fett fra vanlige fettceller for å holde kroppen varm. Det er altså en super kombinasjon: Med brunt fett i aksjon øker fettforbrenningen og det er enklere å holde varmen. Og det brune fettet må altså aktiveres for å at vi skal ha glede av det.
Hver høst har vi den samme opplevelsen: Når temperaturen slår om tar vi på oss lag på lag med klær og fryser likevel inntil margen. Hvordan skal det gå når vinteren og kuldegradene virkelig setter inn? Hva skal vi ha på oss da? Og hvert år skjer det samme: Når vinteren kommer, går det helt fint. Det er akkurat som kroppen venner seg til kulda. Nå har vi altså forstått hvorfor: Kulda aktiverer det brune fettet og holder oss varme!
Ernæringsekspert Dr. Paul Clayton ble nysgjerrig på fenomenet og anskaffet et spesielt treningstøy (kjølesoneklær) med lufting langs ryggraden, under armene og i nakken for maksimal aktivering av brunt fett. Etter å ha testet det i noen måneder kunne han gå rundt i shorts og t-skjorte på vinteren uten å fryse (!). Og det var i Stockholm – ikke i Florida… Han var allerede slank og gikk ikke ned i vekt, men han fikk en voldsom appetitt og spise 5-6 store måltider hver dag. Vi har ikke klart å google oss frem til denne typen treningstøy, men en lang gåtur i kjølig vær (og uten for mye klær) gjør nok samme nytten.
En annen mulighet, som mange ser frem til etter varme sommernetter, er å sove i et kaldt soverom. Ifølge Dr. Mindy Pelz, påvirker temperaturen på soverommet både søvnkvalitet, restitusjon, forbrenning og blodsukkerbalansen. Studier har vist positiv effekt (opp mot 10 % høyere forbrenning) allerede ved 18 grader på soverommet.
Tipsene, kort oppsummert, blir dermed:
Det holder imidlertid neppe med én tur eller ett isbad for den som ønsker å alliere seg med det brune fettet eller dempe stressnivået. Vårt aller viktigste tips er som alltid:
Finn noe du kan trives med som passer for deg om du vil ha effekt av kulden.
Og neste gang du fryser, kan du jo velge overbevisningen om at det gagner både helsen og livvidden.
Til slutt: Om du vil teste isbading for første gang, sørg for å ikke være alene. Kroppen kan reagere med hyperventilering, sjokk og i verste fall hjerteproblemer. Og det er vi selvsagt mot…
Lev vel – du fortjener å ha det bra! 🧣
Monika & Beate
P.S. Lyst til å komme i gang med kostholds- og livsstilsendringer som passer for deg? Her er noen muligheter: