Visste du at 1 av 5 besøk hos fastlegen starter med «jeg er så sliten»?
Det visste ikke vi heller, og vi har det fra en sikker kilde som var fastlege i mange år. Forresten står «slitenhet» høyt oppe på svartelisten til oss kvinner midtveis i livet, sammen med uforklarlig vektoppgang (vi spiser jo og trener som før, ikke sant, men det virker ikke lenger) – og selvsagt en hel haug med andre symptomer på overgangsalder. Takk og pris for at ikke all elendigheten rammer oss alle, for det rekker i massevis med bare noen få punkter på den listen. Som slitenhet og vektoppgang…
Er det mulig at de to faktisk henger sammen?
«Vektoppgang skyldes vel for mye mat og for lite trening?»
Spørsmålet kom fra en ung mann som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av begge deler. «Ja, det er jo nærliggende å tro», svarte jeg, «og en av de mange bøkene jeg har lest starter med at forfatteren (dr. Mary Claire Haver, gynekolog som havnet i en overgangsalder fra helvete) ber om unnskyldning for å gi nettopp mindre mat og mer trening som råd til overgangskvinner med vekt ute av kontroll. Til tross for at de spiste og trente som tidligere. Da hun havnet der selv, erfarte hun på eget system at det ikke var så enkelt. Det handler nemlig om hormoner i mye større grad enn «energi inn minus energi ut»…
Endokrinologen og barnelegen dr. Robert Lustig beskriver sammenhengen mellom hormoner og vektoppgang i bøkene sine («Fat Chance», «The Hacking of the American Mind» og «Metabolical»). Insulin er fettlagringshormonet, skriver han, og insulinnivået stiger når vi spiser mat med raske karbohydrater (av dårlig kvalitet – som du finner i ultraprosessert mat og drikke). Raske karbohydrater gjør at blodsukkeret stiger. Insulinnivået følger med for å sikre at sukkeret forbrennes i cellene – og at overskuddet lagres som fett. Så lenge insulinnivået er høyt, forbrenner ikke kroppen fett.
Overgangskvinner (og andre) som opplever at vekten går bare en vei – oppover – må regne med at insulinnivået jevnt over er (for) høyt. Hvis ikke hadde ikke kroppen lagret fettet. Og om insulinnivået er konstant for høyt, så nedregulerer insulinreseptorene følsomheten sin. Det betyr at kroppen må produsere enda mer insulin for å håndtere blodsukkeret. Kroppen har, ifølge dr. Lustig, flere mekanismer for å sørge for energibalansen. Det er tross alt en livsviktig funksjon. En av dem er at fettcellene sender et metthetshormon, leptin, til hypothalamus når de er velfylte – for å fortelle hjernen at kroppen har fått energien den trenger og kan nedregulere følelsen av belønning ved nye munnfuller. Så lenge leptinnivået er lavt, tolker hjernen at kroppen sulter. Styringssignalene til kroppen blir da å spise mer, forbrenne minst mulig og lagre mest mulig. Og, skriver dr. Lustig: studier indikerer at insulin blokkerer leptinsignalene til hjernen når insulinnivåene er kronisk høye.
«Hva?» utbrøt den unge mannen, «Er det faktisk slik at hormonene gjør at hjernen tror den sulter og nedprioriterer energi til aktivitet og opprioriterer energilagring?»
«Ja, mye tyder på det», svarte jeg. «Og dette er trolig hovedutfordringen til kvinner midtveis i livet (og andre) som opplever at vekten øker og energien forsvinner. Samtidig som kroppen krever raske karbohydrater. Den tror jo som sagt at den sulter…»
Om du blir nysgjerrig og vil vite mer, kan du sjekke disse bloggene:
Det kan du faktisk få svar på ved en enkel blodprøve hos fastlegen din.
Blodprøven bør omfatte følgende verdier:
Et høyere fastende blodsukker på morgenen uten at HbA1c eller C-peptid er forhøyet kan f.eks. skyldes at du (som meg) blir stresset av å ta selve blodprøven, eller at du brygger på en forkjølelse eller noe annet som går.
Heldigvis er det mulig å bryte den onde sirkelen dr. Lustig beskriver! Og tipsene er de samme som du finner i så mange av bloggenene våre:
De viktigste tipsene
Tipsene for å få kontroll på blodsukkeret, virker også for å bedre insulinsensitiviteten. I tillegg er trening et supertriks. Det bedrer insulinsensitiviteten i 24 timer, ifølge dr. Lustig. Her er altså konsistens viktig, og selv om all trening er bedre enn ingenting, så er det klokt med litt hver dag…
Stress øker altså blodsukkeret og sender oss inn i den onde sirkelen, og våre beste tips for stressmestring er:
Her finner du en blogg (av flere) om stressmestring.
Er noe på listen over verdt å teste ut for å finne ut om det gir deg overskuddet tilbake? Med vektnedgang som mulig og sannsynlig bivirkning?
Og: Det finnes selvsagt mange andre mulige bakenforliggende årsaker til manglende energi og overskudd, så ta gjerne en sjekk med fastlegen om du er i tvil. Da kan du forresten be om blodprøver som forteller om fastende blodsukker på morgenen, langtidsblodsukker (HbA1c) og C-peptid. Og legg gjerne til triglyserider, HDL- og LDL-kolesterol. Om du er nysgjerrig på hva prøveresultatene kan fortelle, så kan du sjekke denne bloggen.
Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra,
Beate & Monika
PS: Vi jobber for at så mange som mulig skal finne et kosthold og en livsstil som passer for seg og som gir overskuddet, helsen, kroppen – og livet – som alle fortjener å ha. Uten slankesprøyter og uten uønskede bivirkninger. Har du lyst på flere tips til hvordan du kan komme i gang med et sunt og godt kosthold? Her er noen muligheter: