Sauser som gjør susen


Sauser som gjør susen

Tørr, kjedelig mat har vel ikke høye odds for å bli en varig vane?? 😅 Saus er noe alle fortjener! Her er en samling sauser som gjør susen. Perfekt sammen med kokt/ovnsbakt/grillet kjøtt og fisk.

  

Pimpet creme fraiche

2 ss crème fraiche

Bland med sennep eller urter, pesto el.l.

 

Chimichurri

3 ss sherryeddik

½ lime

4 hvitløksfedd

½ dl olivenolje

1 rød chili uten frø

4 ss hakket bladpersille

2 ss hakket koriander

2 ss hakket oregano

salt

  

Finhakk urter, chili og hvitløk, bland sammen eddik, lime og olje. La stå minst 30 minutter før servering.

  

Brunet smørsaus m/kapers

75 g smør

2 ss limesaft

2 ss soyasaus

1 sjalottløk, finhakket

2 ss kapers

1 ts honning (valgfritt)

  

Gjør klar en bolle med limesaft, soyasaus, kapers, finhakket sjalottløk og ev honning.

Smelt smøret i en kjele. Ha ganske høy varme på, rør rundt i smøret med en tresleiv. Smøret vil først smelte, deretter skumme litt og så vil det bli nøttebrunt. Følg med så det ikke blir brent. Når smøret begynner å lukte nøtteaktig og har fått en brun farge, tar du kjelen av varmen og setter den et sted for å kjølne litt ned. Tilsett soyasaus, lime, sjalottløk, kapers og ev honning i smøret når det har kjølnet litt.

Det er mulig å lage denne med vegansk smør/margarin, men det vil ikke bli brunt. Smaken blir god og ganske lik.

 

Asiatisk dippsaus

2 lime

½ rød chili

1 ss vårløk

1 ss koriander, frisk

2 ss sweet chilisaus

1 dl soyasaus

1 ts fish sauce

  

Finhakk chili, vårløk og frisk koriander og bland sammen med resten av ingrediensene.

  

Sandefjordsmør

1 dl fløte

65 g smør i terninger

2 ss sitronsaft (smak til)

salt og pepper

3 ss finhakket bladpersille og/eller gressløk

  

Kok opp fløte. Hvis du ønsker en tykkere saus, la fløten koke til halv mengde.

Reduser varmen (slik at det ikke lenger koker). Pisk inn små terninger med smør. Fortsett til alt smøret er pisket inn. Pass på at det ikke koker underveis, men at temperaturen ligger oppunder kokepunktet.

Smak til med sitronsaft, salt og pepper, og tilsett bladpersille og/eller gressløk.

Denne fungerer like bra med laktosefri fløte og laktosefritt smør. Har ikke testet med gryr matfløyel og vegansk margarin – godt mulig at det funker.

  

Tomatsaus

1 boks hermetiske tomater

2 ss tomatpure

3 sjalottløk

4 fedd hvitløk

1 rød chili uten frø

1 ss olivenolje

1 ss balsamico- eller rødvinseddik

salt og pepper

  

Hakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm olivenolje i en kjele og stek i noen minutter til løken er blank og myk. Ha i tomatpure og balsamico/rødvinseddik og stek videre i ca 1 minutt mens du rører. Ha i de hermetiske tomatene og la koke i minimum 5 minutter. Kjør glatt med en stavmikser og smak til med salt, pepper og ev mer eddik. Her kan du selvsagt ha i ulike urter (friske og tørre) om du har.

  

Soppsaus

2 sjalottløk

100 g sopp

1 ss olje

1 ss hvitvinseddik

½ dl eplejuice

2 ½ dl viltkraft/oksekraft uten salt (feks Jacobs Utvalgte Viltkraft)

2 dl fløte

1 ss fersk timian

1 ss bladpersille

  

Finhakk sjalottløk, fersk timian og litt av soppen. Stek på middels varme til løken er blank og myk. Hell over hvitvinseddik og eplejuice, og reduser til ca. 20% av totalen. Tilsett vilt-/eller oksekraft og fløte. Reduser til sausen tykner. Tørrstek sopp i mindre biter, og ha dette i sausen. Smak til med salt og pepper. Tilsett finhakket bladpersille rett før servering.

  

Biffsaus

2 ss rødvinseddik

1 hvitløksfedd

en neve pepperkorn

2 laurbærblad

2 ½ dl oksekraft uten salt (for eksempel Jacobs Utvalgte Oksekraft)

litt frisk timian eller persille

salt og pepper

1 ss smør

  

Småkok mateddik sammen med knust hvitløksfedd, pepperkorn og laurbærblad. Tilsett kraften og småkok i 3-4 minutter til sausen tykner. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Rør inn en spiseskje smør før servering og ha i frisk timian eller persille.

  

Verdens enkleste saus?

Stekesjy i pannen etter at du har stekt kjøtt

1 dl kokosmelk eller matfløte (øk mengden om du vil lage saus til flere)

1 ss balsamicoeddik

Salt, pepper og evt andre krydder du liker

  

Tilsett kokosmelk og balsamicoeddik i pannen sammen med stekesjy og småkok til sausen kremer seg.

Denne sausen kan du f.eks. bruke i leirgryte, over grønnsaker du baker i ovnen, eller til kylling- og kjøttretter. Du kan selvsagt også lage den med finhakket løk (gul, rød, sjalott-, hvit-, purre- eller vårløk), finhakket ingefær – eller andre finhakkede eller raspede grønnsaker du liker.

  

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program