Hvorfor i alle dager lytte til tips fra oss om kostholdsendring?


Vår primærkompetanse er på endring… I mange år har vi jobbet med å dele endringskompetanse, fordi vi er overbevist om at det vil gjøre verden til et bedre sted. Derfor etablerte vi i 2016 XLO Change Academy med visjonen: «Bevissthet og kompetanse for en bedre verden» og slagordet «Mest mulig kompetanse på kortest mulig tid med mest mulig moro». Vi har utviklet og holdt en rekke fysiske og digitale kurs innen kommunikasjon, endringsledelse og selvutvikling.

XLO er en forenkling og sammenfatning av det latinske ordet excellō som betyr «jeg løfter meg». De engelske ordene excel og excellence er avledet av excello. Andre ord for å løfte seg er utvikling, endring, forandring og forbedring.

Vi har begge lange liv bak oss med mange spennende erfaringer på godt og vondt.

Monika fulgte «oppskriften på et vellykket liv» til punkt og prikke: Lang utdanning etterfulgt av en heseblesende karriere – og familie i tillegg. I 2011 hoppet hun av hamsterhjulet og startet for seg selv. Det ble så viktig å følge hjertet og ha frihet til egne prosjekter snarere enn å søke tryggheten i det gamle livet.

Beate fulgte sin egen oppskrift (!) Det brakte henne til steder de færreste har vært – både i direkte og overført betydning… Om du liker «ville historier», så kom en tur på lunsjbesøk til oss en dag. Og til tross for at Beates sti var hakket mer eksotisk, så ble det både utdanning, en fantastisk sønn og en spennende karriere.

Nå er vi midtveis i livet. På vei inn i overgangsalderen, kom kilo, vondter og muffinsmager snikende, uten at vi skjønte at det handlet om overgangsalder. Høsten 2020 bestemte Beate seg for at hun ville bli slank en gang for alle. Monika hang seg på da hun så hvordan Beate etter kort tid så 10 år yngre ut. Det kunne hun også tenke seg - i tillegg til å bli kvitt muffinsmage og redusere betennelse i kroppen.

Selv om styrken vår er «endring» i kostholdsendring, har kosthold og helse vært en livslang interesse – og som vi syntes vi hadde bra styr på. Men det som hadde fungert før, hjalp oss ikke lenger. Vi er totalt nerder på å finne ut hva som fungerer. Gi oss en utfordring, og vi starter å lete etter løsninger… Da overgangsplagene kom, satte vi derfor inn nerde-giret og tok for oss av forskning, litteratur, artikler, webinarer og podcasts. Testet og erfarte. Sammenfattet og trakk essensen ut til noe som var enkelt, fleksibelt og gjennomførbart. Kort fortalt: Brukte endringskompetansen vår for alt den er verdt.

Midt oppi endringsprosjektet fikk en nærstående påvist autoimmun tarmsykdom. Og det vi hadde lært viste seg å være gull verdt: kosthold var en viktig brikke for å bli bedre så raskt som mulig.

«Dette må dere dele», var tilbakemeldingen fra venner og kjente som lot seg inspirere, testet ut selv og ble overrasket over hvor enkelt det var. (Nevnte vi at vi er noen terriere på å gjøre det så enkelt som mulig?) Vi var ikke vonde å be og skapte XLO Sunn og slank som en ny arena for å spre endringskompetanse og nøkler til et godt liv.

Om vi skal oppsummere hva livene våre har handlet om, innerst inne, så var det å bli oss selv. Om å finne ut hva det betyr å være menneske og hvordan det er mulig å skape et fantastisk liv som akkurat dem vi er. Det er noe vi unner alle – og det er kjernen i XLO.

Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💚
Monika & Beate

laura-psychotherapist

...å være en av flere aktører som bidrar til større bevissthet rundt mat og helse generelt, og tarmhelse spesielt – kort sagt: bedre folkehelse.

Vår målgruppe er primært godt voksne kvinner – fordi disse kan være til inspirasjon og rollemodeller for storfamiliene.

Alle fortjener å ha:

 • Gode alternativer for å beholde helsen – og holde vekten
 • Frihet og mestring i møte med mat og spising
 • Mer overskudd, velvære og økt livskvalitet for den enkelte

Med XLO Sunn og slank tilbyr vi kunnskap og en støttende prosess kjennetegnet av glede, humor og aksept istedenfor forbud, skam og dårlig samvittighet:

 • Konkrete, enkle prinsipper og anbefalinger knyttet til mat og helse (se under)
 • Frihet og fleksibilitet til å velge egne rammer for en sunnere livsstil
 • Verktøy og oppmerksomheter for endring
 • Bevisstgjøring av betydningen av intensjoner, rammer og tankesett for å skape varige vaner
 • Bevisstgjøring av alternativer og hjelp til å navigere i en jungel av gode råd

Vi er overbevist om at:

 • Det ikke er slik at «en størrelse passer for alle»
 • Årsaksbildet bak overvekt, uhelse og manglende overskudd er komplekst – og løsningen er sjelden bare å «ta seg sammen»
 • Hver og en er i stand til å velge rammer som fungerer – gitt at de har tilgang til kunnskap og gode alternativer (faktisk tror vi at dette er en forutsetning for å lykkes med en varig kostholdsendring)
 • Det er mulig for den som velger å ta ansvar for egen helse – gjennom kosthold, stressmestring og å ta vare på seg selv
 • Det er mulig å skape en ny relasjon til mat, kropp, helse og vekt, inkludert å tre ut av offerrollen (inkludert avhengighet).

Prinsipper:

 1. Velg det som passer for deg
 2. Masse (!) grønnsaker
 3. Smart rekkefølge og passe mye
 4. Variert, hjemmelaget mat som er bra for tarmen
 5. Skei ut med god samvittighet

Du finner mer om prinsippene og anbefalinger i denne guiden. Og mer om kunnskapsgrunnlaget og inspirasjonen bak XLO Sunn og slank i denne bloggposten

Mer om oss

På bloggen deler vi kunnskap, tips og oppskrifter knyttet til kosthold, stressmestring, egen-kjærlighet og en mykere overgangsalder. 

healing-artictle

«Du trenger da ikke å slanke deg…» sa flere enn Monika da jeg gikk i gang for å bli slank en gang for alle i januar 2021.

Jeg var kanskje ikke bælfeit, men fettprosenten var på nesten 40. Knærne verket. Og vekten hadde stø kurs oppover. Jeg skyldte på (overgangs)alderen, tenkte at ja, ja – jeg får i hvert fall prøve å bremse utviklingen så jeg ikke legger på meg flere kilo i året resten av livet 😲.

therapy-article

I januar 2021 fortalte Beate at hun ville endre kosthold for å få ned i vekt og kjenne seg fin i kjole igjen. Jeg syntes at hun var superflott, både i kjole og alt mulig annet! Og samtidig: Som venner og gode kollegaer støtter vi hverandre – og dermed var det bare å støtte opp om dette også.

Lunsjene våre på XLO endret seg. De hadde alltid vært bra, og nå ble innslaget av frukt og grønt større, mens brødet ble borte. Det var helt supert – også for meg som elsket brød…