Passe stressa? Og om ikke, klar for å ta grep?

Passe stressa? Og om ikke, klar for å ta grep?

Ole Brumm-filosofi er sterkt undervurdert, tenker vi. Ett av favorittsitatene våre er at «for mye av det gode, er for mye av det gode». Det gjelder overraskende ofte, og hvem vet, kanskje til og med alltid? Ikke minst gjelder det for stress. Vi har aldri tenkt at mye stress er spesielt sunt, og samtidig synes vi det er spennende å vurdere – og belyse - overbevisningene våre fra mange sider.

Brødet er ikke som det var…

Brødet er ikke som det var…

Vi XLO-damene er så gamle at vi husker brødet i det forrige årtusen. Skorpene var sprøe og harde. Iherdig tygging gjorde dem først seige og etter langt om lenge og lengre enn langt, mulig å svelge. Det var ikke uvanlig at småbarna gjemte unna skorpene i skuffer og skap for å slippe å spise dem… Vi vet ikke hva bakerne hadde i brødene, den gangen. Det vi vet, er at brødene lignet på dem vi bakte hjemme, både i konsistens og smak. Trolig var innholdet i bakerens og hjemmebakt brød, rimelig likt. Sånn er det ikke lenger, dessverre.

Rødbetsuppe

Rødbetsuppe

Rødbeter er stappfulle av antioksidanter og en god kilde til folat og jern. Denne fargerike rotgrønnsaken blir ofte omtalt som «supermat» med evne til å senke blodtrykket, øke yteevnen på trening og forebygge demens. Ifølge nhi.no er det faktisk gjort studier som bekrefter dette. Rødbetsuppe – kjent som «borsj» i Øst-Europa, finnes i mange varianter. Denne oppskriften er enkel og god.

Hjemmebakt rugbrød

Hjemmebakt rugbrød

I en annen blogg skrev vi om innholdet i industribrød – eller ultraprosesserte brød, om du vil. For ja, det aller, aller meste du finner av brød og rundstykker i butikken er ultraprosessert. Med ekstra gluten, emulgatorer og andre tilsetningsstoffer du ikke har på kjøkkenet ditt. I studietiden i det forrige årtusen, bakte Monika og kjæresten (på det tidspunktet – og nå ektemann gjennom mange år) alt brødet selv. Butikkbrødet var for dyrt for et slunkent studentbudsjett. Her er oppskrift på ett av favorittbrødene.

Gresskarsuppe

Gresskarsuppe

Gresskarene lyser oransje fra jordene på høsten – og de blir til fantastiske supper! Bruker du Hokkaidogresskar, kan også skallet spises. Denne varianten har også søtpotet. Ifølge Mindy Pelz («Fast like a girl») er både gresskar og søtpotet «hormone feasting» og supre å spise på dager hvor du ikke faster frem til lunsj (eller lenger). Bra for hormonproduksjon, med andre ord.

Tips til god fordøyelse

Tips til god fordøyelse

Tro det eller ei: Mange har problemer med fordøyelsen uten å være klar over det. Er ikke sure oppstøt noe alle har - og dessuten så hjelper det vel med syredempende fra apoteket? (Spoileralarm siden tiden for sure oppstøt nærmer seg med stormskritt: Nei, det er faktisk mer sannsynlig at de sure oppstøtene skyldes for lite enn for mye magesyre, og syredempende vil da gjøre plagene verre). Og er ikke bommelom en gang i uken eller mange ganger om dagen, innenfor normalen?

Frokostgrøt med yoghurt, havre og chia

Frokostgrøt med yoghurt, havre og chia

Denne grøten kan du lage på kvelden (kjøleskapsgrøt) eller på morgenen. Oppskriften inngår i ukemenyen i første uke av Sterk og stødig - og under oppskriften finner du lenke til menyen.

Frosset grønnkålstrø og grønnkålchips

Frosset grønnkålstrø og grønnkålchips

At grønnkål er sunt, har vel de fleste fått med seg. Den topper faktisk ANDI-skalaen (næringstetthet i forhold til energiinnhold) med 1000 poeng, og nå er den i sesong! Om du ikke spiser opp alt du har i hagen eller kjøper, kan den fryses. Og: det tar jo fort mye plass. Sjekk oppskriften for et supert tips. Der tar vi også med oppskrift på grønnkålchips – som holder seg på tette glass i et par uker.

Blir vi «hacket» av ultraprosessert mat og drikke?

Blir vi «hacket» av ultraprosessert mat og drikke?

Ja, mener endokrinologen og barnelegen dr. Robert Lustig. I boken sin «The hacking of the American mind» beskriver han hvordan næringsmiddelindustrien utnytter grunnleggende biokjemiske signalveier vi mennesker har. Det gjør det ikke enklere å stå imot cravings og fristelser, for å si det sånn. Og heldigvis er det mulig å finne veier ut – og veien til ekte velvære og lykke, som altså skapes av biokjemi! Det gjør det mulig å «hacke seg selv tilbake»…

Hørt om metabolsk syndrom?

Hørt om metabolsk syndrom?

Vi har gjort research rundt kosthold og livsstil gjennom mange år, og en gjenganger som dukker opp hos ulike forfattere er «metabolsk syndrom». Metabolisme er et annet ord for stoffskiftet og omfatter forbrenningsprosessen i kroppen der oksygen og mat omsettes til energi og andre stoffer som kroppen trenger. Egentlig er det jo opplagt at metabolismen, eller altså forbrenningen, er superviktig! Og samtidig har vi tatt den for gitt… I hvert fall inntil kiloene kom snikende på etter vi passerte 40, til tross for at vi spiste og beveget oss som tidligere. Visste du at det er mulig å forebygge, oppdage og ikke minst reversere metabolsk syndrom, og dermed redusere risiko for livsstilssykdom?

Tyrkiske salater

Tyrkiske salater

Det er lett å la seg inspirere til å spise mye grønnsaker etter en ferietur til Tyrkia. Gjestene på hotellet der Beate og hennes kjære koste seg en uke i juni, lesset opp med urtekvaster, salater og varme grønnsaksretter. Her er oppskrift på to enkle, klassiske salater som egner som godt som tilbehør til grillmat eller andre proteinkilder. Begge salatene kan med fordel lages dagen i forveien.

Fermenterte sylteagurker

Fermenterte sylteagurker

Agurker til sylting er i sesong! Er det mulig å lage sylteagurker uten sukker og med gode tarmbakterier (probiotika)? Jada. Beate har flere ganger laget den klassiske varianten med eddik- og sukkerlake, men i år testet hun fermentering med saltlake. De ble ikke like søte, men de ble gode – salte og litt syrlige. Her er oppskrift og fremgangsmåte.

Skyldes overvekt hormonell ubalanse?

Skyldes overvekt hormonell ubalanse?

Er du en av de mange som observerer at vekten kryper ubønnhørlig oppover og tenker at det skyldes at du spiser for mye og trener for lite? Det er ikke så enkelt, skriver dr. Lustig i “Fat Chance. The hidden truth about sugar, obesity and disease”. Vektutviklingen er ikke din skyld. Vi er enig med ham, og i denne bloggen oppsummerer vi hvordan hormoner samvirker og gjør at vekten øker. Betyr det at det er håpløst å få kontroll på vekten og ta vare på helsen? Heldigvis ikke.

Magisk salat med mye magnesium

Magisk salat med mye magnesium

Her er oppskrift på en salat med ingredienser som har høyt magnesiuminnhold. Den passer både for den som ønsker et mirakel (ref «Magnesium – et magisk mineral») – og for den som bare vil ha en knallgod, enkel salat. Oppskriften er tilpasset en lunsjporsjon for en person.

Magnesium: Et magisk mineral

Magnesium: Et magisk mineral

En av sommerens store leseopplevelser ble boken «The Magnesium Miracle» av Dr. Carolyn Dean. I boken argumenterer og eksemplifiserer hun hvorfor magnesium er et av de aller viktigste næringsstoffene, hvorfor de fleste av oss har for lave nivåer (og ikke oppdager det på blodprøver), hvilke symptomer og sykdommer som kan skyldes magnesiummangel – og hvordan vi kan gjenopprette balanse gjennom kosthold, livsstil og tilskudd. Visste du at de fleste symptomer på overgangsalder overlapper med symptomer på magnesiummangel? Det var nytt for oss…

Universaloppskrifter: Supper, pureer og sauser

Universaloppskrifter: Supper, pureer og sauser

Har du tenkt på at forskjellen mellom en grønnsakspure, en saus med utgangspunkt i grønnsaker og en grønnsakssuppe, er mengden væske du tilsetter? Her får en universaloppskrift.

Mindful eating

Mindful eating

Hvordan spiser du? Setter du deg ned i ro og mak, med full oppmerksomhet på maten: Lukt, smak, konsistens – og hvordan disse endrer seg etter hvert som du tygger i langsomt tempo? Eller inntas i måltidene i farta, ved pulten, i bilen eller foran TV-en – uten at du knapt har lagt merke til hva du har puttet i munnen? En av deltakerne i Sterk og stødig fortalte at hun hadde blitt mer oppmerksom på mat når hun spiste og å spise saktere. Det funket for henne. For noen er «mindful eating», «oppmerksom spising» på norsk, en vei til målet om et bedre forhold til mat, spising og vektregulering.

Utvikling i kosthold og helse: Hvor er vi på vei?

Utvikling i kosthold og helse: Hvor er vi på vei?

Vi har tidligere delt blogger om legen Chris van Tulleken sin bok «Ultraprocessed People» («Ultraprosessert» på norsk) og «Den hemmelige kokken» av den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson. Vi har vært skeptiske til ultraprosessert mat lenge. Likevel la vi merke til at øyenbrynene våre stadig hevet seg da vi leste bøkene. Vi ble rett og slett ganske så sjokkert over tingenes tilstand. Vi har jo et grunnleggende ønske om å møte verden med tillit – og ikke minst f.eks. helsemyndighetenes vurderinger og råd rundt kosthold.

Lyst på inspirasjon rett i innboksen?

Meld deg på nyhetsbrev - så får du tips, oppskrifter og inspirasjonsartikler hver fredag.  Det er gratis, og du kan melde deg av når som helst.