Hos oss finnes det er ikke en skygge av tvil: Du er bra nok. Alltid. Uansett. For oss er det sant at du er verdifull, og at verdien din er helt uavhengig av hva du har oppnådd i livet - eller antall kilo og hvordan de er fordelt...
Hvor glad er du i og for deg selv? På en skala fra en til ti…? Vi håper jo at du sprenger skalaen!
For - er det mulig å:
… eller skaper slike dissonanser usikkerhet, frykt – og drama? Om du er usikker på hva vi mener med drama kan du for eksempel sjekke denne bloggen.
Vi har begge egne erfaringer med jobben for å finne (tilbake til) egenkjærlighet og selvaksept.
Monika startet med høy Pippi-faktor. Da hun som 8-åring ble spurt om hva hun ville bli når hun ble stor, var svaret «dykker, astronaut, misjonær eller prest». På den første klassefesten var dansekortet fullt, og dagen etter hadde de andre jentene i klassen lagt henne for hat… Deretter fulgte fem år med utfrysing, inntil alt endret seg i løpet av sommeren før videregående. Underveis hadde hun heldigvis en bestevenninne (i samme situasjon) i parallellklassen. En korps-hobby ga et frirom, og det samme gjorde det lokale biblioteket (her er en av forklaringene på lesegleden!). I etterpåklokskapens lys var det mange fordeler med å ha vært blant de «ukule» i ungdomsårene... Monika har alltid stolt på «ett eller annet» i seg selv og hatt overbevisningen om at «dette fikser jeg» og «dette ordner seg». Da hun under et jobbintervju gjorde en personlighetstest, scoret hun innenfor normalen på alt med unntak av «robusthet». Den var et par standardavvik over. Takket være utestengelseserfaringene. Erfaringene har gitt både frihet – og fryktløshet. Det aller viktigste ble å spille på lag med seg selv, og det gjorde det mye enklere å spille på lag med andre også.
Beate vokste opp i en familie hvor hun ikke følte seg hverken sett, elsket eller forstått. Ytre faktorer, som mat, klær og andre materielle goder var det ingen mangel på. Etter videregående dro hun, i håp om å finne «sin flokk» i verden, til en sekt i Montana, USA (!). I løpet av de neste årene ble det en fantastisk sønn, et kortvarig og dysfunksjonelt ekteskap, brudd med sekten, utdanning og påfølgende jobber. Samtidig var hun alenemor og stadig på søken etter «mannen i sitt liv». Det ble en rekke mer eller mindre kortvarige forhold. Livet tok først en ny retning da hun ble enig med seg selv om at hun fortjente en bra partner. Det valget, gjort med egenkjærlighet, åpnet for helt nye muligheter. Partneren hun ønsket seg dukket opp, og nå har hun hatt det kjærlighetsfulle forholdet hun drømte om å finne og lykkes med i over 10 år.
Hvilke muligheter følger av å koble til seg selv – og til alle ressursene som ligger der bak, latent?
Store, tenker vi! Og som nevnt i mange andre notater, ble vi oppmerksomme på at dette mulighetsrommet var enda større enn vi hadde trodd da vi leste «Cured. The Power of Our Immune System and the Mind – Body Connection» av dr. Jeff Rediger. Å koble til seg selv, ta vare på seg selv, rydde i egne overbevisninger om seg selv osv. var en av fellesnevnerne blant dem som ble «mirakuløst» friske. Dr. Rediger bruker nesten halve boken på akkurat denne fellesnevneren… (Nysgjerrig på mer? Da kan denne bloggen være noe for deg.)
Korteste vei for oss er et dypt pust og en påminnelse om at «jeg er den jeg er» eller «jeg er akkurat her, akkurat nå». Er du enig med oss i at hver av oss er akkurat de vi er og har hvert vårt helt unike ståsted i verden? Og at det som gjør et menneske verdifullt, er at det finnes til?
Vi er overbevist om at trening funker på alt – inkludert på dette. Og det supre med overbevisninger er jo at de har en tendens til å bli selvoppfyllende… Om du ikke sprengte skalaen på hvor glad du er i og for deg selv, så kan du kanskje trene på å se deg i speilet og:
Om det finnes en (hyper-)aktiv indre kritiker som protesterer på listen over er vårt forslag å la den hvile. Her er noen tips til hvordan:
Kortversjonen er altså å ta bevisste velg: Velg det som passer – og velg bort det som ikke passer. Du fortjener å sprenge skalaen for hvor glad du er for og i deg selv. Du er jo den eneste i hele verden som er akkurat det!
Helt til slutt: Hvordan tror du verden ville bli om alle hadde aksept for - og levde livet i tråd – med seg selv? Og om ikke vi som er midtveis i livet er trygge nok til å kunne vise vei, hvem skal da gjøre det…
Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bedre enn best!
Beate & Monika
PS: Har du lyst på flere tips til hvordan du kan komme i gang med et sunt og godt kosthold? Her er noen muligheter: