Tacosuppe med sorte bønner

Tacosuppe med sorte bønner

Her er en vri som drar taco-konseptet inn i suppeland. Suppen er superrask, enkel og rimelig og for lengst en av våre favoritter.

Salat med frukt og nøtter

Salat med frukt og nøtter

Er ikke grønnsaker så populært på middagsbordet (….ennå)? Et tips er å lage salater som appellerer til vår medfødte sans for det søte. Selv har vi dilla på følgende om dagen... Salaten kan varieres i det uendelige med ulike salattyper, frukt, bær og nøtter.

Om å finne ut hva som passer…

Om å finne ut hva som passer…

Utover høsten ble søvnen og energinivået gradvis dårligere. Jeg var rimelig sikker på at overgangsalder var bakenforliggende årsak. Etter å ha skrudd på kosthold og faste var konklusjonen at jeg fremdeles ikke var «som før». Hormonterapi har jeg vært skeptisk til siden nyhetsoppslagene i 2002. Men nå var jeg ved et veikryss: Veien videre gikk enten via rimelig ekstreme livsstilsendringer (tarmskylling med kaffe, feks) – eller til fastlegen eller gynekologen.

Agurksalat med granateple

Agurksalat med granateple

Opptatt av å få i deg nok vann? Du er godt i gang med denne oppskriften på agurksalat med granateple og vannmelon til dessert.

Tomatsuppe med linser

Tomatsuppe med linser

Her får du oppskrift på en superrask og god suppe som passer godt i vinterkulda. 

Lilla søtpotetmos 💜

Lilla søtpotetmos 💜

Her er en oppskrift inspirert av de de blå sonene – nærmere bestemt Okinawa. Lilla søtpotet er en fantastisk ingrediens, synes vi, og den har vært en gjenganger i kostholdet på den japanske øya. 

Salat med syltet rødløk, nøtter og bjørnebær

Salat med syltet rødløk, nøtter og bjørnebær

I bakgården der XLO Sunn og slank holder til, er det flere bjørnebærbusker. På sensommeren er det luksus å kunne plukke bjørnebær til lunsjsalaten rett utenfor døren. 

Oss tapre kvinner imellom…

Oss tapre kvinner imellom…

Når vi snakker med venninner og andre kvinner i (eller som har vært i) overgangsalderen, slår det oss at alle er så tapre! Om hetetoktene kommer tett som hagl, så går det likevel greit. På et vis. Andre kvinner har tålt dette før oss, og vi skal ikke være noe dårligere. Hva holder oss tilbake fra å få hjelp mot plagene? Er det tapperhet? Er det frykt for hormonterapi? Er det overbevisninger om at plagene er innenfor normalen – og at det sikkert ikke finnes noe som funker, uansett? At andre, tross alt, har det verre? 

Hvor mange måltider er lurt?

Hvor mange måltider er lurt?

Alle gode ting er tre, heter det. 3 måltider var en av nøklene til suksess for Beate da hun la om kosten og ble slank en gang for alle. Slaget står ikke ved tallet 3. I måltidssammenheng er det ikke mer magisk enn 2 eller 4. Men: Flere og flere har tatt til orde for at vi har vendt oss til å småspise oss gjennom dagen og at hyppige måltider (og mellommåltider) er negativt både for vekten og helsen.

Sukkeravhengig? Nei, takk! 😉

Sukkeravhengig? Nei, takk! 😉

Er det mulig å bestemme om man skal være avhengig eller ikke? Om det virker som om enkelte matvarer eller drikke har en magnetisk kraft – kan det endre seg om vi legger ned en innsats? Vi har erfart at svaret er ja. Kjenner du til vekst og (fast-)låst tankesett («fixed and growth mindset») og Carol Dweck (professor i psykologi ved Standford)? 

Rammer som legger til rette for suksess

Rammer som legger til rette for suksess

Er du enig i at omgivelsene og ulike rammebetingelser påvirker valgene vi tar – bevisst og ubevisst? Plassering, pris, merking og tilgjengelighet påvirker hva som havner i handlekurven – og på tallerkenen. Vi er blant dem som håper at myndigheter og dagligvarebransjen fortsetter å ta grep slik at det blir enklere å velge sunt. Inntil aktørene gir full gass på alle sylindre, velger vi å ta kontroll på de rammene vi rår over. Og dermed gi oss selv de beste forutsetningene for å lykkes og trives med et sunt kosthold.

Motivasjon og mål 🎯

Motivasjon og mål 🎯

Det burde være opplagt: Motivasjon er en stor drivkraft til å lykkes om vi vil gjøre en endring. Målet – det vi vil oppnå, drar oss i riktig retning. Vår erfaring er at "når vi vet hva vi vil - da får vi det til". Er det sånn for deg også? Motivasjonen hjelper oss til å ta det ekstra steget når vi er fristet til å gi opp – om det skulle skje. Om det er sånn at du allerede har bestemt deg – eller vurderer – en kostholdsendring: Hvorfor? Og hva skal det lede til og være godt for?

Passe mye. Hmm… Hvor mye mat er passe mye?

Passe mye. Hmm… Hvor mye mat er passe mye?

Passe mye er et av prinsippene i XLO Sunn og slank. Michael Pollan landet også på det i sin oppsummering: «Spis mat. Passe mye. Mest planter.». Men hva betyr det i praksis – og er det ikke bare å spise til man er passe mett? Kanskje er porsjoner og mengden mat på tallerkenen noe du har god kontroll på – slik at det er mer å hente på andre prinsipper. For Beate, derimot, ble dette en viktig nøkkel. Hun hadde hele livet trodd at hun måtte spise mye hvis hun skulle overleve til neste måltid.

Er østrogen viktig?

Er østrogen viktig?

«Oestrogen Matters» av dr. Avrum Bluming og dr. Carol Tavris kom i 2018. Dr. Bluming har lang erfaring som onkologist og spesielt med erfaring fra behandling av brystkreft. «Oestrogen Matters» oppsummerer det han har funnet og er samtidig både grundig og saklig i sin kritikk av forskningen som lå bak medieoppslagene i 2002 om at hormonterapi var forbundet med økt risiko for brystkreft, blodpropp og hjerte- og karsykdom. Det korte svaret på om østrogen er viktig? "Ja". Her er en oppsummering av boken. 

Tynne knekkebrød med frø og kjerner

Tynne knekkebrød med frø og kjerner

Her er en oppskrift på knekkebrød/kjeks uten mel, gluten og egg. De passer godt ved siden av supper eller med pålegg til lunsj (sammen med en salat eller knaskegrønnsaker). 

Gjør som fastlegene i Kåfjord: Spis masse (!) grønnsaker 🩺🥗

Gjør som fastlegene i Kåfjord: Spis masse (!) grønnsaker 🩺🥗

For å gi innbyggerne bedre helseråd, forsket fastlegene i Nord-Troms på seg selv i to måneder. De målte blodsukkeret og stressrespons kontinuerlig – inspirert av bøkene Pulskuren og Glukoserevolusjonen. Konklusjonen: Spis betydelig mer grønnsaker, til alle måltider, og spis grønnsakene først i alle måltider. Les hvorfor...

Hvordan spise sunnere i en travel hverdag? 🤠

Hvordan spise sunnere i en travel hverdag? 🤠

Tenker du at det er krevende å spise mye grønnsaker og unngå ferdigmat i en hektisk (kanskje helt Texas) hverdag? Her får du ukemeny og oppskrifter for kaotiske hverdager. Menyen, med handleliste og oppskrifter, tar utgangspunkt i totalt maks 30 minutter til rådighet for å lage dagens 3 måltider. 

Stressa i overgangsalderen? 📈😮‍💨

Stressa i overgangsalderen? 📈😮‍💨

«Du hadde nesten ingen øyeblikk med hvile i dag». Stressometeret (pulsklokken) var knallhard i sin dom. I alle dager? Jeg jobbet i 6 timer, lå halvannen time på sofaen og lyttet til en guidet meditasjon (det pleier å få ned stressnivået, men ikke i går), gikk ca totalt 3500 skritt og 14 etasjer (ikke stort til bevegelse), spiste bra, og koste meg med min kjære og en venninne på kvelden. Det skulle jo være oppskriften på en lite stressende dag?

.