Hvordan få med frukt- og grøntskeptikerne?

Hvordan få med frukt- og grøntskeptikerne?

En ting er å bli hekta på frukt og grønt for egen del – noe annet er å få med resten av familien. Både Monika og Beate har hatt barn som ikke akkurat kastet seg over grønnsakene – de kastet dem heller vekk fra tallerkenen og ned fra bordet… 😅Opp gjennom har vi testet ulike triks – noen har funket bedre enn andre. Her får du en rekke forslag - og vi anbefaler boken SMAK på det varmeste!

Alzheimerkuren: Er det mulig å forebygge og kanskje til og med reversere Alzheimers sykdom?

Alzheimerkuren: Er det mulig å forebygge og kanskje til og med reversere Alzheimers sykdom?

Det trodde ikke vi, men etter å ha lest «Alzheimerkuren - Hvordan forebygge og reversere Alzheimers sykdom» av professor Dale E. Bredesen, har vi faktisk endret oppfatning! Vi fant boken lettlest og lærerik og anbefaler den på det varmeste. Boken gir håp, og ja, vi er overbevist om at ReCODE, behandlingsprogrammet til Dr. Bredesen, har noe for seg.

Godt til grillen

Godt til grillen

Hurra – det er tid for gøy med grill og festlige salater! Våren er her, og sommeren står for døren. Hvorfor ikke trimme vagusnerven (som er så viktig for immunsystemet) ved å dele gode øyeblikk med mennesker du bryr deg om, for eksempel med en feiende flott og fargerik salat- og grillbuffe? Vi har samlet et par superenkle oppskrifter som vi ofte lager i sommerhalvåret: Grillet paprikasalat, mangosalat og grillet hjertesalat. 😎🔥

Pytt-i-panne – feks med blomkål

Pytt-i-panne – feks med blomkål

Pytt-i-panne kan du som kjent lage med alle slags grønnsaker og proteinkilder – slik at den passer deg midt i blinken! Variasjonsmulighetene er uendelige. Vi har tidligere delt en annen variant av denne. Sist gang vi skulle lage den viste det seg at ingefærroten var ødelagt. Løsningen ble å bytte ut ingefær med karri og gurkemeie (som i likhet med ingefær er betennelsesdempende). Varianten viste seg å være like god som originalen.

Ragnhild endret kosthold og fikk helsen tilbake

Ragnhild endret kosthold og fikk helsen tilbake

Ragnhild (58) endret kostholdet høsten 2022. Det ble en real opptur med et aldri så lite helsemirakel. Fra å være nesten døv og ha sterk tinnitus, kunne hun etter noen måneder putte høreapparatet i skuffen og fortsette å synge i kor. Vi stilte Ragnhild noen spørsmål – og her kan du lese svarene.

Et mulig tiltak mot uforklarlig stress i en overgangskropp…

Et mulig tiltak mot uforklarlig stress i en overgangskropp…

Hormonplasteret har fjernet hetetokter og hjertebank og kan ikke sammenlignes med pillene Monika testet i januar. De var jo totalt krise… Hun har fremdeles uforklarlig stress i kroppen innimellom. Noen netter er søvnen himmelsk. Andre netter er kroppen stressa, tilsynelatende uten grunn. Det samme gjelder på dagtid. Arbeidet med å lete etter løsninger som funker for henne, pågår fremdeles. Og noen grep har hun funnet som funker. Her får du vite mer om ett av dem. Og nei: Det er ikke å drikke mer vann 😅...

Nytt blikk på kolesterol

Nytt blikk på kolesterol

«Nytt blikk på kolesterol» er enn så lenge siste boken fra Erik og Sofie Hexeberg, begge leger med dr. grad i indremedisin. «Er vi blitt lurt?», spør Hexebergene som undertittel på boken. Vi finner boken både grundig, lærerik og lettlest. Budskapene er tillitvekkende. I boken sin gir Hexeberg-legene godt begrunnede råd som vi har oppsummert i bloggen. Og for alle som liker å lese spennende faglitteratur, anbefaler vi boken på det varmeste.

Pytt-i-panne - feks med laks

Pytt-i-panne - feks med laks

Pytt-i-panne kan du lage med alle slags grønnsaker og proteinkilder – slik at den passer deg midt i blinken! Variasjonsmulighetene er uendelige. Her får du basisoppskrift og et eksempel med laks.

Hva blodprøveresultatene kan fortelle…

Hva blodprøveresultatene kan fortelle…

Da jeg hengte meg på kostholdet Beate hadde introdusert, valgte jeg vekt som «nullpunktsmåling» – til tross for at det var helse jeg var ute etter, mer enn vektnedgang. Selv om muffinsmagen selvsagt vitnet om noen kilo for mye. «Hadde det ikke vært smartere med en blodprøve som nullpunktsmåling?» lurer du kanskje på. Jo, det hadde det, men… Jeg visste ikke hva som ville være nyttig å sjekke ut - eller hvordan vurdere resultatene. Nå vet jeg mer - og her får du tips til hva du kan be om og hvordan du kan tolke resultatene av en blodprøve.

All-in eller ett steg av gangen?

All-in eller ett steg av gangen?

Har du en go-to-strategi når det er noe du vil endre? 😎 «All-in» og full gass på alle sylindre, eller mer utforskende og ett steg av gangen? Eller kanskje noe midt imellom … Det kan i alle fall være nyttig å ha flere strategier til rådighet, fikk Beate nylig erfare da hun hadde bestemt seg for å spise mer økologisk …

Fiskepakke = middagslykke

Fiskepakke = middagslykke

Rester av grønnsaker - eller bare lyst på en ny vri på fiskemiddagen? Fiskepakke er en gjenganger på middagsbordet. Du kan enkelt tilpasse med det du har - og den funker like bra med hvit fisk som med laks/ørret - eller en blanding. Her får du oppskriften.

Ovnsbakt rosenkål med hvitløk, honning og mandler

Ovnsbakt rosenkål med hvitløk, honning og mandler

Da Beates svigermor avslørte hva hun hadde laget til en vennemiddag i påsken, tagg vi om oppskriften. Hun hadde funnet på den selv basert på andre oppskrifter – og delte villig vekk. Vi kan røpe at den er like god som den høres ut!

Spise for å leve eller leve for å spise?

Spise for å leve eller leve for å spise?

Hvilket forhold har du til mat, helse og eventuelt slanking? Beate og Monika representerer to ytterpunkter på flere måter. Beate har testet ut de fleste kostholdsrammene som finnes (og som viste seg ikke å være til å leve med over tid). Hvordan er det for deg? Hvilket forhold har du til mat, helse, kropp, vekt, spising, matlaging mm?

Kunnskapsgrunnlaget og inspirasjon bak XLO Sunn og slank

Kunnskapsgrunnlaget og inspirasjon bak XLO Sunn og slank

Liker du å lese bøker som gir innsikt, kunnskap og inspirasjon? Vi elsker det! Innen endring, helse og kosthold har vi trålt forskning, faglitteratur og metodikk. Vi leser, sammenfatter – og tester selv det vi har troen på. Basert på det vi oppdager og erfarer, gir vi forslag og tips – som du kan teste om passer for deg.

Påskemeny 🌻🐣

Påskemeny 🌻🐣

Her får du oppskrifter for frokost, lunsj og middag - både klassikeren lammelår så vel som sunne pannekaker og en herlig bønnesalat. Middagen «lager seg selv» mens du kan nyte (forhåpentligvis) fantastisk påskevær ute, og alle rettene skal være enkle lage, enten du er på hyttetur eller hjemme. Riktig god påske!

Salat med finnbiff

Salat med finnbiff

På tur i Alta spiste Beate en salat med reinsdyrskav. Nam - den var kjempegod. ...og ganske fancy med marinert kjøtt, marinerte pærer og det ene med det andre. Vi lot oss inspirere til å lage en enklere variant. Velbekomme!

Rask og superenkel lunsj (eller middag 😉🚀)

Rask og superenkel lunsj (eller middag 😉🚀)

I flere måneder har dette vært standard lunsj på XLO. Ikke retten du ser på bildet, men fremgangsmåten. Her er det nærmest uendelige muligheter til å kombinere ferske og frosne grønnsaker og toppe med en proteinfavoritt.

Det er ingen skam å si at nå er det bra nok

Det er ingen skam å si at nå er det bra nok

Det er lett å gå seg vill i jungelen av kostholdsråd. Vi falt av begge av lasset da Mindy Pelz foreslo tarmskylling med kaffegrut 🫨. Har man ikke før kuttet ut det ene, kommer tipset om å begrense noe annet. Spise mer av det, inkludere en håndfull av noe ekstra sunt. Men ikke i kombinasjon med, eller tilberedt på den måten. Og kanskje burde spisevinduet krympe enda litt til? 😵‍💫🥵 Puh! Det er mulig å bli svimmel av mindre.