Hørt om metabolsk syndrom?

Hørt om metabolsk syndrom?

Vi har gjort research rundt kosthold og livsstil gjennom mange år, og en gjenganger som dukker opp hos ulike forfattere er «metabolsk syndrom». Metabolisme er et annet ord for stoffskiftet og omfatter forbrenningsprosessen i kroppen der oksygen og mat omsettes til energi og andre stoffer som kroppen trenger. Egentlig er det jo opplagt at metabolismen, eller altså forbrenningen, er superviktig! Og samtidig har vi tatt den for gitt… I hvert fall inntil kiloene kom snikende på etter vi passerte 40, til tross for at vi spiste og beveget oss som tidligere. Visste du at det er mulig å forebygge, oppdage og ikke minst reversere metabolsk syndrom, og dermed redusere risiko for livsstilssykdom?

Tyrkiske salater

Tyrkiske salater

Det er lett å la seg inspirere til å spise mye grønnsaker etter en ferietur til Tyrkia. Gjestene på hotellet der Beate og hennes kjære koste seg en uke i juni, lesset opp med urtekvaster, salater og varme grønnsaksretter. Her er oppskrift på to enkle, klassiske salater som egner som godt som tilbehør til grillmat eller andre proteinkilder. Begge salatene kan med fordel lages dagen i forveien.

Fermenterte sylteagurker

Fermenterte sylteagurker

Agurker til sylting er i sesong! Er det mulig å lage sylteagurker uten sukker og med gode tarmbakterier (probiotika)? Jada. Beate har flere ganger laget den klassiske varianten med eddik- og sukkerlake, men i år testet hun fermentering med saltlake. De ble ikke like søte, men de ble gode – salte og litt syrlige. Her er oppskrift og fremgangsmåte.

Skyldes overvekt hormonell ubalanse?

Skyldes overvekt hormonell ubalanse?

Er du en av de mange som observerer at vekten kryper ubønnhørlig oppover og tenker at det skyldes at du spiser for mye og trener for lite? Det er ikke så enkelt, skriver dr. Lustig i “Fat Chance. The hidden truth about sugar, obesity and disease”. Vektutviklingen er ikke din skyld. Vi er enig med ham, og i denne bloggen oppsummerer vi hvordan hormoner samvirker og gjør at vekten øker. Betyr det at det er håpløst å få kontroll på vekten og ta vare på helsen? Heldigvis ikke.

Magisk salat med mye magnesium

Magisk salat med mye magnesium

Her er oppskrift på en salat med ingredienser som har høyt magnesiuminnhold. Den passer både for den som ønsker et mirakel (ref «Magnesium – et magisk mineral») – og for den som bare vil ha en knallgod, enkel salat. Oppskriften er tilpasset en lunsjporsjon for en person.

Magnesium: Et magisk mineral

Magnesium: Et magisk mineral

En av sommerens store leseopplevelser ble boken «The Magnesium Miracle» av Dr. Carolyn Dean. I boken argumenterer og eksemplifiserer hun hvorfor magnesium er et av de aller viktigste næringsstoffene, hvorfor de fleste av oss har for lave nivåer (og ikke oppdager det på blodprøver), hvilke symptomer og sykdommer som kan skyldes magnesiummangel – og hvordan vi kan gjenopprette balanse gjennom kosthold, livsstil og tilskudd. Visste du at de fleste symptomer på overgangsalder overlapper med symptomer på magnesiummangel? Det var nytt for oss…

Universaloppskrifter: Supper, pureer og sauser

Universaloppskrifter: Supper, pureer og sauser

Har du tenkt på at forskjellen mellom en grønnsakspure, en saus med utgangspunkt i grønnsaker og en grønnsakssuppe, er mengden væske du tilsetter? Her får en universaloppskrift.

Mindful eating

Mindful eating

Hvordan spiser du? Setter du deg ned i ro og mak, med full oppmerksomhet på maten: Lukt, smak, konsistens – og hvordan disse endrer seg etter hvert som du tygger i langsomt tempo? Eller inntas i måltidene i farta, ved pulten, i bilen eller foran TV-en – uten at du knapt har lagt merke til hva du har puttet i munnen? En av deltakerne i Sterk og stødig fortalte at hun hadde blitt mer oppmerksom på mat når hun spiste og å spise saktere. Det funket for henne. For noen er «mindful eating», «oppmerksom spising» på norsk, en vei til målet om et bedre forhold til mat, spising og vektregulering.

Utvikling i kosthold og helse: Hvor er vi på vei?

Utvikling i kosthold og helse: Hvor er vi på vei?

Vi har tidligere delt blogger om legen Chris van Tulleken sin bok «Ultraprocessed People» («Ultraprosessert» på norsk) og «Den hemmelige kokken» av den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson. Vi har vært skeptiske til ultraprosessert mat lenge. Likevel la vi merke til at øyenbrynene våre stadig hevet seg da vi leste bøkene. Vi ble rett og slett ganske så sjokkert over tingenes tilstand. Vi har jo et grunnleggende ønske om å møte verden med tillit – og ikke minst f.eks. helsemyndighetenes vurderinger og råd rundt kosthold.

Superrask iskrem

Superrask iskrem

Beate husker hvordan hun pleide å fryse ned hele bananer og skrape «iskrem» med teskje. Enklere blir det neppe. Vi testet en variant i dag med det vi hadde i fryseren: Frosne bjørnebær og kokosmelk. Du kan bruke hva som helst av bær eller frossen frukt. Har du i tillegg en stavmikser eller blender, har du alt du trenger.

Verdens enkleste hjemmelagede ostesaus?

Verdens enkleste hjemmelagede ostesaus?

Junior elsket Pasta di parma fra Toro nesten like høyt som tomatsuppen fra samme sted. Begge deler er ultraprosessert, selvsagt. Da det i tillegg ble klart at junior var intolerant mot gluten, var plutselig begge deler utelukket. Nei og nei, så leit… Samtidig er det jo klart at vi unner junior pasta med ostesaus og tomatsuppe, så da var utfordringen å finne på hjemmelagde varianter som junior kunne like. Denne ostesausen er superenkel å lage og kjempegod.

«It all comes together…»

«It all comes together…»

XLO Sunn og slank startet som kjent med at Beate ønsket å kunne kjenne seg fin i kjole igjen. XLO-lunsjene endret seg. Brødet ble borte, og grønnsakene overtok hovedrollen. En sak var at Beate gikk ned i vekt. Knærne sluttet å protestere, og vektoppgangstrenden gjennom mange år ble brutt. Beate så yngre og mer strålende ut for hver uke som gikk den våren. Speilbildet mitt og (den riktignok saktevoksende) muffinsmagen fortalte meg at her var det noe å hente for meg også. Så jeg kastet meg på - først og fremst for helsens skyld.

Er ultraprosessert mat den største synderen?

Er ultraprosessert mat den største synderen?

Vi har hørt det før. «Spis mat. Passe mye. Mest planter.» (Michael Pollan) «Spis mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.» (Marit Kolby). Vi hadde også sett forfatter og lege Chris van Tullekens BBC-dokumentar «What are we feeding our kids» (ikke lenger tilgjengelig). Vi visste at så mye som 60 % av maten vi kjøper i Norge er ultraprosessert . Fra en rekke kilder hadde vi hørt at ultraprosessert mat ikke var bra for tarmen. Vi var langt fra tilhengere av denne «maten», men boken til van Tulleken fikk oss likevel til å heve øyenbrynene noen hakk.

Tomatsuppe med kokt egg

Tomatsuppe med kokt egg

Tomatsuppe fra bunnen av er hverken vondt eller vanskelig 😅. Raskt og enkelt - og mye bedre smak! 🍅 Server med kokt egg og kikerter som proteiner. Si adjø til posesuppe!

Kjenner du til «Den hemmelige kokken»?

Kjenner du til «Den hemmelige kokken»?

Kort fortalt handler «Den hemmelige kokken», skrevet av journalisten Mats-Eric Nilsson, om ultraprosessert mat. Boken ble utgitt i 2007 - lenge før «ultraprosessert» ble et ord de aller fleste kjenner til. Visste du at det finnes tilsetningsstoffer som etterligner smaken av alle slags typer kjøtt: kylling, svin, storfe osv.? Eller at røykaromaer fra dunk eller pulver kan «erstatte» ekte røyking? Eller at det finnes pulver som etterligner smaken av kull- eller gassgrill og lager fargede «grillstriper» slik at maten ser ut som den har vært på grillen? Bare for å nevne noen eksempler. Ganske vilt, tenker vi!

Rødbetsalat med avokadokrem

Rødbetsalat med avokadokrem

«Åhh – denne salaten blir bare vakrere og vakrere,» tenkte Beate da hun gjorde den klar som del av en grill- og salatbuffet til gode venner. Det ble ønskereprise til lunsj på XLO i dag. Dyplilla rødbeter på en seng av lysegrønn avokadokrem. Toppet med små salatblader, blåbær (ev granateplekjerner) og honningristede nøtter.

Hvorfor vi gjør som vi gjør og det blir som det blir – og hva du kan gjøre med det

Hvorfor vi gjør som vi gjør og det blir som det blir – og hva du kan gjøre med det

Det er flere veier til mål, sier et ordtak. Hva skjer om vi kobler på autopiloten og kjører en gammel, velkjent og velprøvd vei? Noen ganger fører den oss effektivt til mål. Andre ganger sender den oss i ring eller på ville veier. Autopiloten gjør som den alltid har gjort, og selv om det er galskap å forvente et nytt resultat, så kjører vi likevel på. Vår erfaring er at dette gjelder generelt - også når vi vil endre til et sunnere kosthold. Som ellers i livet kan vi satse på etablerte tanke- og adferdsmønstre (autopiloten) eller ta bevisste veivalg. Her får du vite hvordan.

Urinsyre – det kan vel «bare» gi urinsyregikt, eller…?

Urinsyre – det kan vel «bare» gi urinsyregikt, eller…?

I 2010 hadde jeg mitt første (og hittil) eneste anfall av urinsyregikt. Jeg jobbet som sikkerhetsdirektør i Jernbaneverket, og Sjursøya-ulykken hadde brakt stressnivået til nye høyder. Anfallet var smertefullt. Høyre stortå var hoven og vond. Vanlige sko var utelukket, og heldigvis tillot vårværet sandaler. Til tross for at det er mange år siden anfallet, har jeg ingen ønsker om å gjenta erfaringen – og jeg har stor sympati for alle som plages jevnlig! Da boken «Drop Acid» av dr. David Perlmutter dukket opp på radaren, var veien kort til Amazon…

Lyst på inspirasjon rett i innboksen?

Meld deg på nyhetsbrev - så får du tips, oppskrifter og inspirasjonsartikler hver fredag.  Det er gratis, og du kan melde deg av når som helst.