Dr. Carolyn Dean, M.D., N.D.: «The Magnesium Miracle. Discover the Missing Link to Total Health.»
En av sommerens store leseopplevelser ble boken «The Magnesium Miracle» av Dr. Carolyn Dean. Dean er utdannet lege og naturopat, har skrevet 35 bøker og fulgt magnesiumforskningen i over 20 år. Over nesten 500 tettskrevne sider argumenterer og eksemplifiserer hun hvorfor magnesium er et av de aller viktigste næringsstoffene, hvorfor de fleste av oss har for lave nivåer (og ikke oppdager det på blodprøver), hvilke symptomer og sykdommer som kan skyldes magnesiummangel – og hvordan vi kan gjenopprette balanse gjennom kosthold, livsstil og tilskudd. Visste du at de fleste symptomer på overgangsalder overlapper med symptomer på magnesiummangel? Det var nytt for oss…
Hva er så spesielt med magnesium?
Magnesium er blitt kalt selve «ur-mineralet» - det viktigste mineralet for mennesket og alle levende organismer. Dr. Dean kaller det «livets gnist». Alle levende celler trenger magnesium. 7-800 prosesser i kroppen og 80 % av stoffskiftet er avhengig av magnesium for å fungere optimalt. Magnesium er essensielt for energiomsetningen i cellene – hele 6 av 8 steg i Krebssyklusen (prosessen i cellene som produserer energi) er avhengig av mineralet. I 2012 ble det menneskelige «magnesomet» beskrevet av forskere som kartla alle menneskekroppens proteiner. Hele 27 % av proteinene (3.751 av totalt 13.689) hadde bindingsmuligheter til magnesium, noe som var langt høyere enn det forskerne forventet. Videre er hjernens evne til å lære og tilpasse seg, den såkalte plastisiteten, avhengig av magnesium.
Magnesium er ikke ukjent i helsevesenet. Mineralet (i form av magnesiumsulfat) gis intravenøst ved ulike operasjoner blant annet for å redusere bruk av anestesi- og muskelavslappende medisiner. Det mangler heller ikke på forskning, og flere tusen publikasjoner legges til hvert år. Dr. Dean gremmes over at de aller fleste konkluderer med at «det trengs mer forskning». Hun mener tiden er overmoden for å gå fra ord i forskningsrapporter til handling og behandling med magnesium i terapeutiske doser (som for de fleste vil være mer enn det dobbelte av myndighetens anbefalinger).
Hvorfor mangler mange magnesium i kroppen?
70 - 80 % av amerikanere mangler magnesium, ifølge Dean. Om du tenker som Beates kjære at «men jeg hadde jo gode magnesiumverdier ved forrige blodprøve», vær oppmerksom på at kun 1 % av magnesiumet finnes i blodet. Andre typer tester tilgjengelig i forskningsprosjekter har avslørt at folk med greie magnesiumnivåer på vanlige blodprøver, likevel kan ha alvorlig magnesiummangel. Kroppen sender magnesiumet til tjeneste der det er størst behov… Deans anbefaling er å stole mer på egne symptomer enn prøvesvar og ta tilskudd av magnesium (og ev andre mineraler, vitaminer og sporstoffer) dersom man mistenker mangel. Hun mener videre at myndighetenes anbefaling for daglig dose er altfor lav og at mange vil trenge langt høyere doser for å få ønsket effekt. Den generelle anbefalingen i Norge for voksne er 350 mg per dag.
Men om magnesium er så viktig (og har vært det siden tidenes morgen) – hvorfor får vi ikke i oss nok gjennom kosten?
En av hovedgrunnene, ifølge Dean, er at jordsmonnet er utarmet etter årevis med moderne jordbruk. Bruk av kunstgjødsel, sprøytemidler, tunge landbruksmaskiner og ensidig dyrkning av et fåtall planter har gjort at jorden ikke lenger inneholder alle mineralene som plantene tidligere sugde opp. Planeten kan ikke lage mineraler selv – de må tilføres fra jorden. For hundre år siden kunne man i Amerika få 500 mg magnesium gjennom kosten, mens de nå er heldige om de får 150 mg. Det er mulig at det står bedre til med det norske jordsmonnet, men mest sannsynlig er magnesiuminnholdet i i maten kraftig redusert på noen få generasjoner her hos oss også.
I tillegg bidrar livsstil og kosthold til at vi forbruker magnesium i stor skala. Listen er lang, her er noen faktorer:
Sukker i alle former er en versting også i denne sammenhengen. Leveren trenger 28 magnesiumatomer for å bryte ned ett molekyl med glukose. Fruktose krever 56 (!) magnesiumatomer. Korn er i utgangspunktet en kilde til magnesium, men raffinering av feks hvetekorn fjerner effektivt 80 % av magnesiuminnholdet.
Fluor (i vann, tannkrem, medisiner osv) binder magnesium og gjør det utilgjengelig i kroppen. I tillegg hindrer ubalanser, betennelse og sykdom i tarmen opptak av magnesium (IBS, matintoleranser, overvekst av sopp, «lekk tarm» mm).
Videre er det en tett relasjon mellom magnesium og kalsium. De fleste er bevisst behovet for kalsium, og mange tar tilskudd i tillegg til det de får gjennom kosten. Det kan skape ubalanse og gi kroppens magnesium enda mer å gjøre.
Får vi i oss for mye kalsium?
Dean mener svaret er ja, og at dette leder til uhelse. Evolusjonsmessig er kroppen tilpasset et forholdstall mellom kalsium og magnesium på 1:1. Det er ikke uvanlig i dag å ha et kosthold hvor forholdet er 5:1 eller høyere. Dette skyldes blant annet høyt inntak av melkeprodukter og kalsiumtilskudd. Kroppen har utviklet en evne til å kvitte seg med overskudd av magnesium (i form av diaré), men den tviholder på kalsiumet. Dette bidrar ytterligere til ubalanse.
Magnesium er en antioksidant og betennelsesdempende, mens kalsium er betennelsesdrivende. Magnesium sørger for at kalsium løser seg opp i blodet og kan komme inn i cellene – inkludert i skjelettet for å sikre sterk benbygning. Uten nok magnesium begynner kalsiumet å krystallisere seg. Krystallene avleires i åreveggene og i leddene og/eller samler seg til nyresteiner. Det er en grunn til at det heter forkalkning. Videre beskytter magnesium telomerene, de ytterste delene på kromosomene, som ofte brukes som markør for hvor fort vi aldres. En studie fra 1999 viste at de som blir 100 år eller eldre hadde høyere nivåer av magnesium og lavere nivåer av kalsium enn andre eldre.
Men hva med benbygning og osteoporose, tenker du kanskje? Vi har lært at kalsium, D-vitamin og østrogen spiller viktige roller – men magnesium? Studier har vist at kvinner etter overgangsalderen som fikk osteoporose, hadde lavere nivåer av magnesium enn kontrollgruppen. Magnesium er som nevnt essensiell for opptak av kalsium. Videre stimulerer magnesium kalsitonin, et hormon som bidrar til å styrke benmassen og trekke kalsium fra mykvev til knoklene hvor det hører hjemme. Magnesium omdanner D-vitamin til en form som fremmer kalsiumopptak og er nødvendig for å aktivere et enzym som danner ny benmasse. Flere studier har vist at magnesiumtilskudd kan bremse videre utvikling av benskjørhet, lindre smerte og redusere antall brudd. Magnesium sammen med hormonterapi har vist seg å stryke benmassen. Viktig: En annen studie har vist at østrogen, i kombinasjon med kalsiumtilskudd og lave nivåer av magnesium, gir økt risiko for blodpropp i hjernen.
Hvilke symptomer og sykdommer kan skyldes magnesiummangel?
De fleste er kjent med at magnesiumtilskudd kan hjelpe mot kramper i bena – men hva om det bare er toppen av mineralfjellet? Dean minner om at det er muskler overalt i kroppen, langs blodårene, i øynene, i magen og tarmene – hele hjertet er en stor muskel. Magnesiummangel kan utløse kramper og stivhet i alle muskler… Og det er bare begynnelsen.
Dean lister opp 100 faktorer relatert til magnesiummangel. Alt fra cravings (spesielt for sjokolade som har høyt innhold av magnesium) til en lang rekke alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes 2, høyt blodtrykk, CFS/ME, fibromyalgi, leddgikt/artrose, astma, Alzheimers, Parkinsons m.fl.
Hjerte- og karsykdom er den dominerende dødsårsaken i Norge for alle som har passert 60. Hvordan kan magnesium beskytte mot det? Dean forklarer: «Alle muskelceller, inkludert i hjertet og i muskulaturen langs blodårene, inneholder mer magnesium enn kalsium. Ved magnesiummangel, strømmer kalsium inn i muskulaturen langs blodårene og forårsaker innsnevrede blodårer og dermed høyere blodtrykk, hjerteklapp – og i verste fall hjerteinfarkt.»
Studier av befolkningen i Wales, Taiwan, Sverige, Finland og Japan viste allerede i 1997 flere dødsfall grunnet hjerte-kar-sykdom i områder med lavt innhold av magnesium i drikkevannet og kostholdet. Der kalsiuminnholdet i tillegg var høyere i drikkevannet og/eller kostholdet, var hyppigheten enda større. Finland har høyest forekomst av hjerteinfarkt blant middelaldrende menn, og de har et inntak av kalsium vs magnesium på 4:1,8 – delvis fordi Finland også ligger høyt på listen over land som spiser mest ost. Forholdstallet for USA var i samme studie 3,5;1.
Også for kreft er det gjort studier med magnesium. Ett eksempel er brystkreft. En studie fulgte 1170 kvinner med påvist brystkreft i litt over 7 år. Jo høyere magnesiuminntak, desto lavere risiko for å dø. Studien konkluderte videre med at risikoen for å dø økte for de med et høyt forholdstall mellom kalsium og magnesium.
Magnesium og overgangsalder
Tidlig i boken blir det tydelig at store deler av bøtteballeten med symptomer på overgangsalder kan bety lave nivåer av magnesium (!) – inkludert hjerteklapp, migrene, humørsvingninger, osteoporose, angst, depresjon, hjernetåke/sviktende hukommelse, nålestikk, dårlig søvn, halsbrann, vektoppgang, lav libido og vonde ledd. Dean bruker ikke mer enn et par avsnitt på overgangsalderen i boken, men konkluderer ikke overraskende med at mange av symptomene som kvinner opplever ifm overgangsalder kan skyldes mangel på magnesium. Hun forteller om en dame som testet magnesium og merket bedring etter bare 3 dager – også for hetetokter som hun hadde vært svært plaget med. I tillegg til hetetokter, hadde hun slitt i tre år med nattesvette, angstanfall, depresjon, søvnproblemer og hjerteklapp. Etter 10 dager med magnesium var hun så godt som symptomfri (!).
For yngre kvinner, kan det være interessant at Dean skriver at også PMS skyldes magnesiummangel og at grunnen til at mange kvinner «må ha» sjokolade er fordi sjokolade har høyt innhold av magnesium. Magnesiumnivået i kroppen er på sitt laveste rett før menstruasjon. OBS! Gå for mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold. Sukker og andre tilsetningsstoffer i annen sjokolade gjør at vinningen går opp i spinningen…
Dean er svært opptatt av kosthold og refererer også en kostholdsundersøkelse som fant at kvinner med PMS-plager fikk i seg langt mer sukker og raske karbohydrater samt større mengde melkeprodukter og salt enn de som ikke hadde PMS-plager. Videre fikk de med PMS-plager i seg mindre magnesium, jern og sink.
Hva er lenken mellom magnesium og overvekt?
Dean oppgir 3 hovedgrunner. Magnesium hjelper kroppen med å fordøye maten og ta opp næring, er nødvendig for at insulin skal få glukose inn i cellene og forebygger aktivering av gener som disponerer for fedme. I tillegg kommer muligheten for at næringsfattig mat fra dårlig jordsmonn, raffinerte råvarer og ultraprosessert mat fører til cravings. Vi fortsetter å spise selv om vi er mette fordi kroppen roper på næringsstoffer den trenger.
Andre tegn på magnesiummangel
Magnesiummangel er en indikator for diabetes 2, og de som har sykdommen, trenger mer magnesium. Det magiske mineralet er nødvendig i produksjon, funksjon og transport av insulin. I en randomisert kontrollstudie fikk en gruppe personer, som nylig hadde fått diagnosen prediabetes, magnesiumtilskudd, mens kontrollgruppen fikk placebo. Resultatet for gruppen som fikk tilskudd var redusert blodsukkernivå og bedre blodsukkerregulering.
Dean hevder videre at magnesiummangel bidrar til «lekk tarm» (høyere gjennomtrengelighet i tarmslimhinnen), og at gluten- og andre matintoleranser i bunn og grunn skyldes mangel på magnesium. Hun mener at løsningen ikke er å unngå stadig flere matvarer, men heller sørge for at kroppen får de næringsstoffene den trenger. Både magnesium, men også andre viktige mineraler, vitaminer mm.
Hvordan gjenopprette balanse?
Boken legger vekt på å endre kosthold og inkludere magnesiumrike matvarer (grønne bladgrønnsaker, nøtter og frø, avokado, tørket frukt, hele korn m.m.) Om du har brennesle tilgjengelig: Dette ugresset har hele 860 mg per 100 g. Økologisk er best, da disse mest sannsynlig får mer magnesium fra jorden (men det er ingen garanti). Deans generelle kostholdsråd er for øvrig til forveksling lik dem vi har landet på i XLO Sunn og slank.
I tillegg er det klokt å unngå eller begrense det som tapper kroppen for magnesium (sukker, alkohol, stress osv).
De fleste kommer imidlertid ikke i mål uten tilskudd, skal vi tro Dean. Utfordring med å fylle opp magnesiumlagrene er todelt:
Dean slet selv i mange år med magnesiummangel og fikk diare etter bare en kapsel. I 10 år prøvde hun å overtale ulike tilskuddsprodusenter om å utvikle et magnesiumtilskudd som kunne sikre terapeutisk effekt. Til slutt tok hun skjeen i egen hånd og utviklet sin egen tilskuddsportefølje – inkludert et magnesiumtilskudd (ReMag).
Det er viktig å porsjonere ut magnesiuminntaket gjennom dagen. Kroppen har det best med jevnlig påfyll. Magnesium finnes også som krem og spray, og Dean trekker frem bad (fot eller helkropp) med «epsom salt» (magnesiumsulfat).
Dean innrømmer at magnesium ikke er svaret på alt, men hun argumenterer godt for at folk flest og helsevesenet kan ha svært mye å vinne – og lite å tape – på i mye større grad bruke mineralet i behandling og forebygging av sykdom og lidelser. Videre er hun tydelig på at det handler om balanse – og at andre mineraler også bør inntas i optimale doser. Hun anbefaler feks å tilsette litt havsalt i vannet man drikker gjennom dagen. Havsalt inneholder 72 spormineraler, som vanlig bordsalt mangler. Blandingsforholdet hun anbefaler er ¼ ts per liter vann (drikkes i små slurker gjennom dagen).
Vi anbefaler boken på det varmeste. Den er både en spennende thriller fra start til slutt, og fungerer også godt som oppslagsverk for den som er spesielt interessert i en spesifikk tilstand. Boken står uten tvil ut i mengden av faglitteratur vi pløyer gjennom. Selv om forfatteren reklamerer for sine egne produkter på annenhver side i boken, er det hun skriver svært tillit- og tankevekkende. Mon tro om magnesiumtilskudd blir årets julegave? Vi har i hvert fall økt vår daglige dose og satser på «bredspektret» tilskuddsvarianter…
Det finnes flere lengre YouTube-filmer med Dr. Dean. Her er en litt kortere som en fin start:
https://www.youtube.com/watch?v=_ujTI07CLcM
Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra,
Monika & Beate
Lyst til å komme i gang med en kostholdsendring som passer for deg? Her er noen muligheter: