Tips til god fordøyelse


Tips til god fordøyelse

«Om jeg hadde hatt problemer med fordøyelsen, da hadde jeg kanskje brydd meg mer om hva jeg spiser», sa en mann på 73 vi traff nylig. Han hadde lesset opp med grønnsaker på tallerkenen, fordi han likte det – og understreket at det ikke var for å være «flink». Han var egentlig ikke så opptatt av mat.

Det er ingen grunn til å vente til vi er pensjonister med å snakke om fordøyelsen, tenker vi. I denne bloggen får du tips til en god fordøyelse.

For mannen vi traff, hadde skjønt noe viktig: Fordøyelsen bør fungere bra. En ting er at det kan gi ubehag som oppblåsthet og luft i magen. En god fordøyelse er viktig for en rekke funksjoner:

  • Næringsopptak: En god fordøyelse sikrer nedbryting av maten og opptak til alle cellene i kroppen.
  • Immunforsvar: 75 % av immunforsvaret er knyttet til tarmen
  • Hormonproduksjon: Tarmbakteriene er en viktig del av fordøyelsen og sikrer produksjon av viktig stoffer, som hormoner.
  • Avgiftning: En treg fordøyelse gjør at giftstoffer, som leveren har tatt hånd om, blir tatt opp igjen via tarmen. 😿

Hva kan du gjøre for å sikre god fordøyelse?

  • Spis masse (!) grønnsaker og fiberrik mat – og spis de først i måltidet
  • Ta vare på de gode tarmbakteriene ved å spise pre- og probiotisk mat. (Usikker på hva dette er? Det kan du lese mer om i denne bloggen.)
  • Unngå ultraprosessert mat – de inneholder stoffer som forvirrer kroppen, og forsøk har vist at enkelte tilsetningsstoffer skader tarmen
  • Tygg maten godt – fordøyelse av maten starter i munnen både ved at vi tygger maten til mindre biter, og ved at enzymene i spyttet starter nedbryting slik at det blir enklere å ta opp næringsstoffene
  • Drikk nok vann mellom måltidene. Treg fordøyelse kan skyldes at du ikke får i deg nok væske i løpet av dagen. NB: Drikke til måltidene, tynner ut magesyren og kan bidra til dårligere fordøyelse. Mer om det under…
  • Stress ned – stress er det motsatte av det kroppen trenger for å fordøye maten
  • Tren/beveg deg – aktivitet er bra for fordøyelsen
  • Faste og færre måltider: Magesekken og tarmen har godt av å få hvile mellom måltidene, og en lengre nattfaste gir kroppen mulighet til opprydning- og vedlikeholdsarbeid.

Har du nok magesyre?

Om du fortsatt ikke har en fordøyelse som er så bra som du ønsker, kan det være lurt å sjekke om du har nok magesyre. Mange har faktisk for lite– som betyr at fordøyelsesvæsken i magesekken ikke er sur nok. Det gjør det vanskelig for magen å bryte ned maten skikkelig eller tatt kverken på uønskede bakterier i maten.

Dette er tegn på for lite magesyre:

  • sure oppstøt/halsbrann
  • oppblåst etter måltider
  • urolig mage
  • veksler mellom løs og hard avføring
  • ufordøyd mat i avføringen
  • er kvalm ifm måltider (og særlig om du har tatt kosttilskudd)
  • dårlig ånde (som ikke skyldes tann- og munnuhelse)

Det er en vanlig oppfatning at sure oppstøt og halsbrann skyldes for mye magesyre, men tro det eller ei: Det er mer sannsynlig at det er for lite! Syrenøytraliserende midler er reseptfrie på apoteket, og mange tar nok dette uten å bli bedre over tid.

Er du usikker på om du har for lite magesyre? Det kan du faktisk teste ved å spise 100 g kokte rødbeter. Blir urinen rød etterpå, kan det være et tegn på lite magesyre.

Årsaker til lite magesyre – og hva du kan gjøre

Hva er årsaker til lite magesyre?

Hold deg fast – nok en gang er det stress og for mye raske karbohydrater som skaper problemer.

I tillegg kan det skyldes mangel på enkelte næringsstoffer, som sink og B-vitaminer, eller aminosyren histidin.

Dette kan du gjøre for å sikre passe mye magesyre – og dermed en god fordøyelse

  • Stress ned
  • Reduser inntaket av raske karbohydrater
  • Mistenker du at du mangler sink eller B-vitaminer? Test tilskudd over en periode og finn ut om det er til hjelp
  • Test ut om det er til hjelp å spise matvarer rike på histidin, som kjøtt, fisk, fjærkre, nøtter, frø og fullkorn
  • Eddik (i salatdressing eller en skje i et glass vann før måltidet) bidrar også til å senke pH-verdien i magesyren. I tillegg gjør eddik blodsukker- og insulinresponsen fra måltidet jevnere. Her er det mulig å slå to fluer i en smekk
  • Tygg maten godt
  • Løvetann (særlig roten) øker utskillelsen av magesyre.
  • Unngå drikke til maten. Det gjør magesyrevæsken mindre konsentrert
  • Aciglumin, som er et reseptfritt middel du får på apoteket, kan bidra til mer magesyre. NB: Om du vil teste dette er det viktig at du følger instruksjonene på pakken, fordi tablettene inneholder glutaminsyrehydroklorid som kan gi etseskader på tenner, munnslimhinne, svelg og spiserør.

God fordøyelse! 🤗
Monika & Beate

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program