Hjemmebakt rugbrød


Hjemmebakt rugbrød

I denne bloggen skrev vi om innholdet i industribrød – eller ultraprosesserte brød, om du vil. For ja, det aller, aller meste du finner av brød og rundstykker i butikken er ultraprosessert. Med ekstra gluten, emulgatorer og andre tilsetningsstoffer du ikke har på kjøkkenet ditt.

I studietiden i det forrige årtusen, bakte Monika og kjæresten (på det tidspunktet – og nå ektemann gjennom mange år) alt brødet selv. Butikkbrødet var for dyrt for et slunkent studentbudsjett. Hm, noe har tydeligvis ikke endret seg.

Her er ett av favorittbrødene:

  • 3,5 dl vann
  • 1,5 dl yoghurt naturell (kan f.eks. erstattes av en planteyoghurt for de som ikke tåler kumelk)
  • 50 g tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 6,5 dl sammalt rug, grov
  • 4-6 dl siktet rugmel

Bland tørrgjær og salt i det sammalte rugmelet i en bakebolle.

Varm og vann og yoghurt til ca 40 grader (skal kjennes varmt om du tar litt på huden, uten at du brenner deg).

Tilsett væsken i melet og blande til en deig.

Tilsett siktet rugmel litt og litt til deigen er smidig og slipper bakebollen.

La deigen heve på et lunt sted i halvannen time.

Form deigen til en rull og legg i en smurt form på 2 liter.

La brødet etterheve i ca 1 time før du steker på 200 grader nederst i ovnen i ca 1 time. Ta brødet ut, bank forsiktig på det, og om det lyder hult, er det ferdigstekt. Og om ikke det lyder hult, sett det tilbake nederst i ovnen og gi det 10-15 minutter til.

Avkjøl brødet på rist, og skjær i det først neste dag.

---

Et par bemerkninger til slutt:

Vi er (overraskelse?) overbevist om at hjemmebakt brød er mye (!) bedre enn det ultraprosesserte brødet med sine tilsetningsstoffer. Men: til og med grovt, hjemmebakt brød sender blodsukkeret på heisatur. Vi anbefaler derfor at du spiser noen grønnsaker før du spiser brød, sånn generelt. Da får du en snillere blodsukker- og insulinkurve og unngår cravings og ulvehunger etter bare noen timer… Og du unngår at brødet sender deg inn i en blodsukker-berg-og-dalbane som gjør at insulinnivået er jevnt høyt og at kroppen alltid er i fettlagringsmodus.

Om du har plager knyttet til tarm, så har vi lært fra Hexeberg-legene og Lab1 at det kan være klokt å kutte ut alt med gluten – og gjerne også alt av korn. Korn kan nemlig bidra til inflammasjon.

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program