I denne bloggen skrev vi om innholdet i industribrød – eller ultraprosesserte brød, om du vil. For ja, det aller, aller meste du finner av brød og rundstykker i butikken er ultraprosessert. Med ekstra gluten, emulgatorer og andre tilsetningsstoffer du ikke har på kjøkkenet ditt.
I studietiden i det forrige årtusen, bakte Monika og kjæresten (på det tidspunktet – og nå ektemann gjennom mange år) alt brødet selv. Butikkbrødet var for dyrt for et slunkent studentbudsjett. Hm, noe har tydeligvis ikke endret seg.
Her er ett av favorittbrødene:
Bland tørrgjær og salt i det sammalte rugmelet i en bakebolle.
Varm og vann og yoghurt til ca 40 grader (skal kjennes varmt om du tar litt på huden, uten at du brenner deg).
Tilsett væsken i melet og blande til en deig.
Tilsett siktet rugmel litt og litt til deigen er smidig og slipper bakebollen.
La deigen heve på et lunt sted i halvannen time.
Form deigen til en rull og legg i en smurt form på 2 liter.
La brødet etterheve i ca 1 time før du steker på 200 grader nederst i ovnen i ca 1 time. Ta brødet ut, bank forsiktig på det, og om det lyder hult, er det ferdigstekt. Og om ikke det lyder hult, sett det tilbake nederst i ovnen og gi det 10-15 minutter til.
Avkjøl brødet på rist, og skjær i det først neste dag.
---
Et par bemerkninger til slutt:
Vi er (overraskelse?) overbevist om at hjemmebakt brød er mye (!) bedre enn det ultraprosesserte brødet med sine tilsetningsstoffer. Men: til og med grovt, hjemmebakt brød sender blodsukkeret på heisatur. Vi anbefaler derfor at du spiser noen grønnsaker før du spiser brød, sånn generelt. Da får du en snillere blodsukker- og insulinkurve og unngår cravings og ulvehunger etter bare noen timer… Og du unngår at brødet sender deg inn i en blodsukker-berg-og-dalbane som gjør at insulinnivået er jevnt høyt og at kroppen alltid er i fettlagringsmodus.
Om du har plager knyttet til tarm, så har vi lært fra Hexeberg-legene og Lab1 at det kan være klokt å kutte ut alt med gluten – og gjerne også alt av korn. Korn kan nemlig bidra til inflammasjon.
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter: