Gresskarene lyser oransje fra jordene på høsten – og de blir til fantastiske supper! Bruker du Hokkaidogresskar, kan også skallet spises. Denne varianten har også søtpotet. Ifølge Mindy Pelz («Fast like a girl») er både gresskar og søtpotet «hormone feasting» og supre å spise på dager hvor du ikke faster frem til lunsj (eller lenger). Bra for hormonproduksjon, med andre ord.
Videre er gresskar og søtpotet rike på fiber og A-vitamin som er viktig for synet og huden. Løk, ingefær, chili og hvitløk er betennelsesdempende, kraft styrker tarmslimhinnen, og kokosmelk gir viktige mineraler som magnesium, kalsium, kalium og folat.
Smaker godt og gjør godt!
Ingredienser
(4 porsjoner)
800 g gresskar
2 søtpoteter
1 løk
1 ss ingefær
3 fedd hvitløk
1 rød chili
2 ss olivenolje
8 dl kraft (av kylling eller grønnsaker)
4 dl kokosmelk
1 lime – saften av
salt og pepper
frisk koriander (om du har)
Slik gjør du
- Rens gresskaret for frø og skjær i passe store biter. Om du ikke bruker Hokkaido, bør du fjerne skallet også.
- Skrell og skjær søtpotet i passe store biter.
- Hakk løk og fres i olje noen minutter.
- Finhakk hvitløk, ingefær og chili og ha i sammen med løken. Fres videre i et minutt.
- Ha i gresskar og søtpotet og rør godt rundt.
- Ha i kraft. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er møre, ca. 30 minutter.
- Kjør suppen jevn med stavmikser.
- Ha i kokosmelk, og gi suppen et nytt oppkok.
- Smak til med limesaft, salt og pepper.
- Server hakket koriander og valgfri proteinkilde (se forslag under).
Forslag til proteinkilder som passer sammen med suppen
I suppen
Om du bruker belgfrukter, feks kikerter – la de koke med noen minutter (før eller etter du kjører stavmikseren – alt etter som du vil ha en helt jevn suppe eller litt mer å tygge på).
Beregn 3 pakker (175 g).
Ved servering
- Dryss over ristede gresskarkjerner, og/eller
- Ha i ferdig stekte kylling- eller pølsebiter, og/eller
- Ha i hardkokte egg delt i to, og/eller
- Spis sammen med frøknekkebrød med ost eller annet pålegg.
Beregn totalt 3 proteinporsjoner.
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:
- Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
- Mindre magefett og mer energi på 4 uker – gratis guide
- Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
- Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
- En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
- Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program