Fermenterte sylteagurker


Fermenterte sylteagurker

Agurker til sylting er i sesong! Er det mulig å lage sylteagurker uten sukker og med gode tarmbakterier (probiotika)? Jada. Beate har flere ganger laget den klassiske varianten med eddik- og sukkerlake, men i år testet hun fermentering med saltlake. De ble ikke like søte, men de ble gode – salte og litt syrlige. Her er oppskrift og fremgangsmåte:

Saltlake

1,5 l vann

3 ss uraffinert salt (havsalt, himalayasalt el.l.)

Agurker og krydder

4 – 6 store økologiske sylteagurker

4 økologiske hvitløksfedd (skrellet)

½ ts malt koriander

½ ts malt sennep – ev 1 ts sennepsfrø

6 – 8 hele pepperkorn

noen kvaster fersk dill

Slik gjør du

  1. Kok opp vann og ha i salt. Avkjøl til romtemperatur.
  2. Steriliser sylteglass (kok i vann eller sett i ovn på 100 grader i 5 minutter)
  3. Skjær agurkene i skiver og fyll glassene halvveis med agurkskivene.
  4. Ha i dill og krydder.
  5. Fyll opp glassene med agurkskiver.
  6. Hell på saltlake, og rist på glassene for å fjerne luftbobler.
  7. Pass på at agurker og krydder dekkes helt av saltlaken. Du kan bruke et fermenteringslodd, bruke en glidelåspose med vann, klinkekuler el.l.
  8. Sett glassene på et brett (for å fange opp ev lake som lekker over når fermenteringen er i gang).
  9. La det stå på kjøkkenbenken i 3 – 5 dager (alt etter temperatur i rommet og hvor fermentert du ønsker agurkene – jo lengre tid, desto syrligere). Glassene skal stå uten lokk.
  10. Fjern vekten/glidelåsposen og skru på lokk.
  11. Oppbevar i kjøleskap. Holder seg i inntil et år.

Du kan lese mer om fermentering og mat for tarmen i denne bloggposten.

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program