Agurker til sylting er i sesong! Er det mulig å lage sylteagurker uten sukker og med gode tarmbakterier (probiotika)? Jada. Beate har flere ganger laget den klassiske varianten med eddik- og sukkerlake, men i år testet hun fermentering med saltlake. De ble ikke like søte, men de ble gode – salte og litt syrlige. Her er oppskrift og fremgangsmåte:
Saltlake
1,5 l vann
3 ss uraffinert salt (havsalt, himalayasalt el.l.)
Agurker og krydder
4 – 6 store økologiske sylteagurker
4 økologiske hvitløksfedd (skrellet)
½ ts malt koriander
½ ts malt sennep – ev 1 ts sennepsfrø
6 – 8 hele pepperkorn
noen kvaster fersk dill
Slik gjør du
- Kok opp vann og ha i salt. Avkjøl til romtemperatur.
- Steriliser sylteglass (kok i vann eller sett i ovn på 100 grader i 5 minutter)
- Skjær agurkene i skiver og fyll glassene halvveis med agurkskivene.
- Ha i dill og krydder.
- Fyll opp glassene med agurkskiver.
- Hell på saltlake, og rist på glassene for å fjerne luftbobler.
- Pass på at agurker og krydder dekkes helt av saltlaken. Du kan bruke et fermenteringslodd, bruke en glidelåspose med vann, klinkekuler el.l.
- Sett glassene på et brett (for å fange opp ev lake som lekker over når fermenteringen er i gang).
- La det stå på kjøkkenbenken i 3 – 5 dager (alt etter temperatur i rommet og hvor fermentert du ønsker agurkene – jo lengre tid, desto syrligere). Glassene skal stå uten lokk.
- Fjern vekten/glidelåsposen og skru på lokk.
- Oppbevar i kjøleskap. Holder seg i inntil et år.
Du kan lese mer om fermentering og mat for tarmen i denne bloggposten.
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:
- Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
- Mindre magefett og mer energi på 4 uker – gratis guide
- Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
- Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
- En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
- Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program