Vi har gjort research rundt kosthold og livsstil gjennom mange år, og en gjenganger som dukker opp hos ulike forfattere er «metabolsk syndrom». Metabolisme er et annet ord for stoffskiftet og omfatter forbrenningsprosessen i kroppen der oksygen og mat omsettes til energi og andre stoffer som kroppen trenger. Egentlig er det jo opplagt at metabolismen, eller altså forbrenningen, er superviktig! Og samtidig har vi tatt den for gitt… I hvert fall inntil kiloene kom snikende på etter vi passerte 40, til tross for at vi spiste og beveget oss som tidligere. Visste du at det er mulig å forebygge, oppdage og ikke minst reversere metabolsk syndrom, og dermed redusere risiko for livsstilssykdom?
Forståelsen vår for hvor viktig metabolismen er, har altså økt. Vi har blitt oppmerksomme på «metabolsk syndrom», som er et samlebegrep for ulike forstyrrelser i stoffskiftet og kroppen. Metabolsk syndrom gir forhøyet risiko for mange ulike sykdommer, som diabetes type 2, hjerneslag og hjertesykdom. Ved å ta vare på egen metabolske helse, er det altså mulig å forebygge sykdom. Superspennende, ikke sant?
Hexeberg-legene gir i sin bok «Nytt blikk på kolesterol» (https://xlosunnogslank.no/inspirasjon/l2h1t9-nytt-blikk-paa-kolesterol ) følgende kriterier for metabolsk syndrom:
Om du vil ha svar på om den metabolske helsen din er god, så kommer du altså et stykke på vei med å måle midjen. Det finnes en rekke blodtrykksmålere til hjemmebruk, og du vil måle i ro og mak. Det samme gjelder blodsukkermålere. De er det også en enkel sak å få tak i og bruke hjemme en morgen før frokost. For å måle triglyserider og HDL-kolesterol er det en grei løsning å ta en tur til fastlegen og få tatt en blodprøve. Bare vær oppmerksom på at måling av triglyserider ikke nødvendigvis står på radaren til legen, så her kan det være greit å fortelle at du ønsker å sjekke kriteriene for metabolsk syndrom, der måling av triglyserider inngår.
Om du tenker at du er slank, så det er ingen fare: I USA viser forskning at blant de normalvektige har hele 40% unormal metabolsk profil, mens 20% av de overvektige har en normal metabolsk profil og dermed er tunge og sunne. Det er altså ingen 1:1-sammenheng mellom vekt og metabolske problemer. Og: Rett skal være rett. En studie fra 2003 viste at en BMI på over 45 reduserte forventet levetid med 20 år.
Både Hexeberg-legene og dr. Lustig («Fat Chance») peker på insulinresistens som bakenforliggende årsak til metabolsk syndrom.
Dr. Lustig beskriver følgende mekanismer knyttet til metabolsk syndrom:
Under normale omstendigheter går ca 20% av energiinntaket til leveren. Leveren bruker noe av energien selv. Når glukose (altså sukker) er energikilden, omdanner leveren overskuddet til glykogen (leverstivelse). Et overskudd av energi (f.eks. fra fettsyrer fra inntak av fett, aminosyrer fra inntak av proteiner, eller inntak av alkohol eller fruktose) vil leveren omgjøre til fett. Om leveren ikke klarer å få transportert dette fettet bort, så vil leveren raskt bli svært syk, og dette er en av driverne bak metabolsk sykdom.
En annen driver er frie oksygenradikaler (FOR, reaktive oksygenforbindelser). Når cellene forbrenner glukose, oppstår disse toksiske metabolittene. I noen prosesser er FOR nyttig, f.eks. som en del av immunforsvaret i hvite blodlegemer. I andre celler, som i leveren eller bukspyttkjertelen, kan FOR gjøre skade på cellenes DNA, proteiner eller membraner. FOR trenger derfor å nøytraliseres av antioksidanter for ikke å gjøre skade. De fleste antioksidantene kommer fra matvarer rik på mikronæringsstoffer. Om antioksidantene ikke er tilstede, kan FOR føre til celledød og bidra til metabolsk syndrom.
Dr. Lustig peker på fire typer matvarer som kan forårsake metabolsk syndrom:
I «Fat Chance. The hidden truth about sugar, obesity and disease” foreslår dr. Lustig to tiltak for å reversere metabolsk syndrom, nemlig fiber og trening. I tillegg til å unngå verstingene fra listen over, med fruktose i spissen.
Allerede i boken sin fra 2013 pekte dr. Lustig på «fiber først i hvert måltid», et tiltak som Jessie Inchauspee beskrev grundig i boken «Glukoserevolusjonen» fra 2022 (se egen blogg). Fiber i kosten handler om mye mer enn regelmessig avføring, skriver dr. Lustig. Kostfiber finner du i grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, fullkorn og belgfrukter. Vi ikke er i stand til å fordøye disse fibrene, men de vannløselige fibrene er mat for gode tarmbakterier som lever i symbiose med oss. De ikke-vannløselige fibrene er lakserende og gir fart til maten gjennom fordøyelsessystemet. Sammen er de to dynamitt: De ikke-vannløselige fibrene lager et nett som de vannløselige fibrene fester seg i, og sammen forsinker de opptaket av de andre næringsstoffene. Det gir leveren tid til å forbrenne det som kommer. Dr. Lustig fraråder mat- og drikkevarer uten fiber. Ultraprosessert mat, for eksempel, inneholder lite eller ikke noe fiber. I fruktjuice er mer eller mindre all fiber fjernet, og kroppen kan ta opp verstingen fruktose (som det er mye av i juice) uten forsinkelse. Ikke bra for leveren, altså. Fiber i maten gjør også at vi spiser langsommere, og da rekker systemet å registrere metthetssignalene. Han viser også til forskning som sier at en økning i inntaket av ikke-vannløselig fiber, bedrer insulinsensitivitet og dermed reduserer faren for diabetes type 2.
Trening er altså det andre tiltaket dr. Lustig anbefaler for å forebygge eller reversere metabolsk syndrom. Ikke ha forventninger til at trening gjør at du går ned i vekt. «Trening virker på så mange nivåer – med unntak av ett: vekten din», skriver han. Effekten av trening kan du måle i cm, mens effekten av kostholdsendring kan du måle i kilo. Trening bidrar med en sak som kosthold ikke kan, nemlig bygging av muskler. Trening gjør at kroppen først forbrenner det farlige fettet i buken og leveren. Aller viktigst er imidlertid at trening øker insulinsensitiviteten og reduserer insulinnivåene. Trening øker leptinsignalene som forteller hypothalamus om status i fettlagrene.
Noen fordeler av trening er at:
Det spiller ingen rolle hvilken form for trening du velger, ifølge dr. Rustig. Både lavintensitets-, høyintensitets- og styrketrening hjelper. Effektene av trening på leveren er borte i løpet etter en dag, så det beste er å trene litt hver dag. Trening er den beste motgiften mot metabolsk dysfunksjon, skriver han. Det er bedre å være overvektig og trent enn tynn ot utrent, og mennesker med BMI/KMI mellom 25 og 30 lever i gjennomsnitt lenger enn tynne mennesker med BMI under 19.
Nyere forskning viser at faste har en lang rekke positive helseeffekter
Etter å ha lest blant annet Marit Kolbys bok «HVA og NÅR skal vi spise?» har vi også blitt overbevist av alle argumentene knyttet til helsegevinster. Mye tyder på at faste kan redusere betennelse i kroppen. I boken «Nytt blikk på autoimmun sykdom» gir Hexeberg-legene flere eksempler på pasienter som har brukt periodisk faste som ett av virkemidlene for å bli symptom- og medisinfri. Denne artikkelen forteller at fasting er gunstig mot diabetes type 2:
Hvor lenge om dagen må du faste for å få effekt? (forskning.no)
Og her en metastudie som bekrefter mange helseeffekter av delvis faste:
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787246
Dr. Mary Claire Haver (https://xlosunnogslank.no/inspirasjon/g9y4s6-oppsummering-av-the-galveston-die) og dr. Mindy Pelz (https://xlosunnogslank.no/inspirasjon/i4p9r7-overgangstips-fra-dr-mindy-pelz) foreslår begge faste for å redusere plager i overgangsalderen. Her er noen alternativer:
Det er altså mange kilder som anbefaler faste for å styrke tarmhelse, metabolisme og immunforsvar – med noen unntak selvsagt: Gravide og personer med spiseforstyrrelser eller som er undervektige er ikke anbefalt å faste.
Vi har lenge hatt en mistanke om at vi som folkeferd spiser (og drikker) oss syke. Etter å ha lest «Ultraprocessed People» utgitt i 2023 og skrevet av dr. Chris van Tulleken (https://xlosunnogslank.no/inspirasjon/g2a7s0-er-ultraprosessert-mat-den-stoers)
og «Den hemmelige kokken» av journalisten Mats-Eric Nilsson (https://xlosunnogslank.no/inspirasjon/l6v9p6-kjenner-du-til-den-hemmelige-kokk), har overbevisningen styrket seg. Den største endringen i kosthold siden etterkrigstiden, er at inntaket av ultraprosessert mat og drikke har eksplodert. 60% av det gjennomsnittsnordmannen spiser og drikker, er ultraprosessert. Det betyr at halvparten av oss får i seg mer enn dette. Å kalle det «mat og drikke» er en tilsnikelse. Prosesseringen og tilsetningsstoffer av ymse slag gjør at kroppene våre gjenkjenner mindre enn halvparten av det vi får i oss som mat og drikke…
Ultraprosessert mat og drikke:
I tillegg kommer kjente helsefarer knyttet til de enkelte tilsetningsstoffene, som at de for eksempel:
Og da har vi ikke nevnt «cocktail-effekten»: Hvordan blir resultatet av alt sammen?
Tipset er altså å erstatte ultraprosessert mat med mat du lager selv fra råvarer. Til tross for hva folkehelsemyndighetene sier, så er den ikke så vanskelig å kjenne igjen: Det er bare å sjekke om ingredienslisten inneholder noe du ikke har på kjøkkenet ditt… I tillegg finnes «mat»-varer uten mye lurium og som vi likevel regner som ultraprosessert: Det som er laget for at vi skal spise mye av det, som potetgull, for eksempel.
Høres det ut som en månelanding å lage maten selv fra råvarer? I de mange oppskriftsbloggene våre finner du mange eksempler på hjemmelaget, sunn og rask mat.
Metabolsk syndrom øker som sagt risikoen for overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og leversykdom som fettlever og skrumplever. I tillegg driver metabolsk syndrom underliggende betennelse i kroppen, og flere forfattere vi har lest, som f.eks. dr. Perlmutter og dr. Bredesen, kobler underliggende betennelse til en lang rekke sykdommer som Parkinson, Alzheimer’s, demens, angst og depresjon. Det gir mange gode grunner til å ta vare på sin metabolske helse, tenker vi! Og heldigvis er det mulig!
Når det gjelder dr. Robert Lustigs bøker: Vi anbefaler dem på det varmeste. Han skriver pedagogisk og lettlest og gjør det mulig å forstå litt av det komplekse samspillet mellom hormoner i kroppen. I tillegg finner du mange lærerike videoer med dr. Lustig på YouTube.
Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra,
❤️Beate & Monika
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter: