Rødbetsuppe


Rødbetsuppe

Rødbeter er stappfulle av antioksidanter og en god kilde til folat og jern. Denne fargerike rotgrønnsaken blir ofte omtalt som «supermat» med evne til å senke blodtrykket, øke yteevnen på trening og forebygge demens. Ifølge nhi.no er det faktisk gjort studier som bekrefter dette.

Rødbetsuppe – kjent som «borsj» i Øst-Europa, finnes i mange varianter, og det er lett å se for seg stolte kvinner (og menn) over grytene med sin egen, vel bevoktede oppskrift.

Denne oppskriften er enkel og god. Merk at den skal koke en hel time – så beregn nok tid. Du må ikke rive rødbetene – det funker å skjære dem i terninger også. Konsistensen blir litt annerledes, så sjekk hva du foretrekker.

Ingredienser

(4 porsjoner)

500 g rødbeter

2 ss olivenolje

1 stor løk

1 potet (valgfri)

2 gulrøtter

2 ss tomatpuré

1 l kraft (av okse, kylling eller grønnsaker)

1 ss rødvinseddik

1 ts timian

salt og pepper

friske urter (dill, gressløk, persille el.l.) – om du har

 

Slik gjør du

  1. Skrell og riv rødbetene.
  2. Hakk løk og hvitløk.
  3. Skrell og skjær gulrøtter (og ev potet) i biter.
  4. Fres løk og hvitløk i olje.
  5. Ha i gulrot, (potet) og tomatpure. Rør godt og ha i rødbetene.
  6. Ha i kraft og eddik.
  7. La suppen småkoke med lokket på gløtt i ca. 1 time.
  8. Kjør suppen glatt med en stavmikser.
  9. Smak til med salt og pepper.
  10. Server suppen med en eller flere urter og valgfri proteinkilde (se forslag under).

  

Forslag til proteinkilder som passer sammen med suppen

I suppen

Om du bruker belgfrukter, feks kikerter – la de koke med noen minutter (før eller etter du kjører stavmikseren – alt etter som du vil ha en helt jevn suppe eller litt mer å tygge på).

Beregn 1 pakke (175 g) per porsjon.

Ved servering

  • Topp med noen skjeer rømme, og/eller
  • Ha i ferdig stekte biter av oksekjøtt, kylling- eller pølser, og/eller
  • Ha i hardkokte egg delt i to, og/eller
  • Spis sammen med frøknekkebrød med ost eller annet pålegg.

Beregn totalt 4 proteinporsjoner.

  

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program