Rødbeter er stappfulle av antioksidanter og en god kilde til folat og jern. Denne fargerike rotgrønnsaken blir ofte omtalt som «supermat» med evne til å senke blodtrykket, øke yteevnen på trening og forebygge demens. Ifølge nhi.no er det faktisk gjort studier som bekrefter dette.
Rødbetsuppe – kjent som «borsj» i Øst-Europa, finnes i mange varianter, og det er lett å se for seg stolte kvinner (og menn) over grytene med sin egen, vel bevoktede oppskrift.
Denne oppskriften er enkel og god. Merk at den skal koke en hel time – så beregn nok tid. Du må ikke rive rødbetene – det funker å skjære dem i terninger også. Konsistensen blir litt annerledes, så sjekk hva du foretrekker.
(4 porsjoner)
500 g rødbeter
2 ss olivenolje
1 stor løk
1 potet (valgfri)
2 gulrøtter
2 ss tomatpuré
1 l kraft (av okse, kylling eller grønnsaker)
1 ss rødvinseddik
1 ts timian
salt og pepper
friske urter (dill, gressløk, persille el.l.) – om du har
I suppen
Om du bruker belgfrukter, feks kikerter – la de koke med noen minutter (før eller etter du kjører stavmikseren – alt etter som du vil ha en helt jevn suppe eller litt mer å tygge på).
Beregn 1 pakke (175 g) per porsjon.
Ved servering
Beregn totalt 4 proteinporsjoner.
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter: