Det er lett å la seg inspirere til å spise mye grønnsaker etter en ferietur til Tyrkia. Gjestene på hotellet der Beate og hennes kjære koste seg en uke i juni, lesset opp med urtekvaster, salater og varme grønnsaksretter. Her er oppskrift på to enkle, klassiske salater som egner som godt som tilbehør til grillmat eller andre proteinkilder. Begge salatene kan med fordel lages dagen i forveien.
Løk og hvitløk er prebiotisk (mat for gode tarmbakterier), bladpersille er proppfull med C-vitamin (antioksidant) og en rekke andre vitaminer og mineraler. Rødkål er også en god kilde til C-vitamin og er en grønnsak i korsblomstfamilien. Korsblomstgrønnsakene er kjent for å være hormonregulerende og betennelsesdempende.
2 gule eller røde løk (de gule er søtere)
1 ss sumak*
salt
1 håndfull blader bladpersille
*Sumak er et tyrkisk krydder som smaker syrlig. Fås i «innvandrerbutikker». Om du ikke får tak i det, kan du bruke 1 – 2 ts revet sitronskall som erstatning.
1 rødkål
2 dl eplesider- eller hvitvinseddik
1,5 ts salt
4 fedd hvitløk delt i to (valgfritt)
1 sitron – saften av
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter: