Tyrkiske salater


Tyrkiske salater

Det er lett å la seg inspirere til å spise mye grønnsaker etter en ferietur til Tyrkia. Gjestene på hotellet der Beate og hennes kjære koste seg en uke i juni, lesset opp med urtekvaster, salater og varme grønnsaksretter. Her er oppskrift på to enkle, klassiske salater som egner som godt som tilbehør til grillmat eller andre proteinkilder. Begge salatene kan med fordel lages dagen i forveien.

Løk og hvitløk er prebiotisk (mat for gode tarmbakterier), bladpersille er proppfull med C-vitamin (antioksidant) og en rekke andre vitaminer og mineraler. Rødkål er også en god kilde til C-vitamin og er en grønnsak i korsblomstfamilien. Korsblomstgrønnsakene er kjent for å være hormonregulerende og betennelsesdempende.


Løksalat

2 gule eller røde løk (de gule er søtere)

1 ss sumak*

salt

1 håndfull blader bladpersille

  1. Skjær løk i tynne skiver.
  2. Ha i en bolle og masser løken sammen med sumak og salt.
  3. La stå i 15 - 20 minutter (om du har tid).
  4. Finhakk bladpersille (kun blader) og bland med løken.

*Sumak er et tyrkisk krydder som smaker syrlig. Fås i «innvandrerbutikker». Om du ikke får tak i det, kan du bruke 1 – 2 ts revet sitronskall som erstatning.



Rødkålsalat

1 rødkål

2 dl eplesider- eller hvitvinseddik

1,5 ts salt

4 fedd hvitløk delt i to (valgfritt)

1 sitron – saften av

  1. Finsnitt rødkålen og ha i en stor bolle
  2. Ha i eddik, sitronsaft, salt og hvitløk
  3. Bland godt
  4. La det stå og trekke i ca 30 minutter
  5. Ha kålblandingen på rene sylteglass og hell laken over

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program