Hvordan står det til – egentlig? Mange går rundt med større og mindre plager, og det har jo en tendens til å bli flere av dem etter hvert som vi blir eldre… Men kanskje er det ingen naturlov at det må være sånn? Kanskje finnes det hjelp å få eller grep å teste ut?
I Kostholdsveilederstudiet ved Tunsberg Medisinske Skole lærte vi å vurdere tilstand og gi råd om kosthold basert på et spørreskjema med profiler for helse, hjerte-karprofil, trening, relasjoner, fordøyelse og immunsystemet. I tillegg inngår en analyse som kobler symptomer med mulig mangel av vitaminer, mineraler og omega3 – kjempespennende, spør du oss. Den siste delen av spørreskjemaet inneholder en diettanalyse.
I denne bloggen får du tips til hvordan du kan vurdere din egen tilstand – og tips til hva du kan gjøre basert på hva du finner ut.
Helseprofilen handler om hvilke utfordringer knyttet til helse du eventuelt har, hvor lenge du har vært plaget og under hvilke forhold plagene blir bedre eller verre. Profilen handler også om medisinbruk, antibiotikabruk, tidligere sykdom, familieforhold og ev plager eller sykdommer som går i familien.
Våre aller beste tips:
Her finner du spørsmål om blodtrykk, hvilepuls, overvekt, røyking eller snusing og om det har vært hjerte/kar-sykdom i familien. Du finner også spørsmål om mengden trening per uke, om du salter maten ekstra og hvor mye ferdigmat og godteri, kaker og kjeks du spiser. Høyt blodtrykk (over 140/90) sammen med hvilepuls over 75 slag/minutt og mer enn 7 kg overvekt er risikofaktorer sammen med inaktivitet og stort innslag av ultraprosessert mat.
Våre aller beste tips for bedre hjerte-/karhelse er:
Spørsmålene handler om trening med økt puls (20 min tre eller flere ganger i uken), om du har en fysisk anstrengende jobb eller har noen aktive hobbyer. Du finner også spørsmål om du har regelmessige idrettsaktiviteter og synes at du er i god form.
Våre aller beste tips for å få best mulig effekt av treningen din, er:
Lurer du på hvor lite eller mye som skal til? Sjekk bloggen Enkel trim gjør stor forskjell
Relasjonsprofilen har spørsmål om hvorvidt du har gode relasjoner til mennesker rundt deg, som for eksempel partner, familie, venner og kollegaer, og om du er fornøyd med jobben din. Relasjonsprofilen omfatter også spørsmål om du ofte føler deg nedstemt eller trist, har vært plaget av depresjon eller angst, og om du har opplevd noe traumatisk i livet.
Våre aller beste tips:
Stressprofilen inkluderer spørsmål om du generelt føler deg stresset eller at du må prestere hele tiden, får skyldfølelse når du slapper av, har et sterkt konkurranseinstinkt eller jobber hardere enn folk flest. Du finner også spørsmål om du har uklare mål i livet, er hissig og blir lett sint, om du gjør mange ting samtidig, blir utålmodig om noen eller noe hefter deg, og om det er vanskelig å falle i søvn.
Våre aller beste tips:
Spørsmål her inkluderer om du trenger mer enn 8 timers søvn om natten, om du sjeldent er ordentlig våken inntil 20 minutter etter at du har stått opp, om du trenger kaffe, te eller en sigarett for å komme i gang for dagen – eller om du trenger dette eller sukkerrik mat eller drikke regelmessig gjennom dagen. Andre tegn på at du har høyere blodsukker enn du tåler er om du blir svimmel eller irritert uten hyppig mat, om du unngår trening fordi du kjenner deg trøtt, om du svetter mye eller er unormalt tørst, eller mister konsentrasjonen eller har mindre energi enn du hadde tidligere.
Våre aller beste tips:
For fordøyelse finner du spørsmål om hvor grundig du tygger maten, om du plages av dårlig ånde, eller har urolig mage eller en brennende følelse i magen eller halsen. Om du har vanskelig for å fordøye kraftig mat, noen ganger bruker medisiner mot fordøyelsesplager, har problemer med oppblåsthet, sår endetarmsåpning og hvor ofte du går på toalettet, er andre spørsmål.
Fordøyelsesproblemer er overraskende vanlig, og våre beste tips her finner du i denne bloggen Tips til god fordøyelse.
Immunprofilen stiller spørsmål om hvor ofte du er forkjølet, om du har vanskelig for å bli kvitt en infeksjon, eller er utsatt for soppinfeksjoner eller blærekatarr, bruker antibiotika mer enn to ganger i året, eller om det har vært kreft i familien. Andre spørsmål handler om prøver av cyster, betennelsessykdom som eksem, astma eller leddgikt, eller om du har høysnue. Symptomer på allergier eller intoleranser, for eksempel tett nese, utslett, astma, migrene, kronisk magekatarr er også relevant her.
Våre beste tips her er:
Vi har oppsummert en tabell der du kan sjekke ev. symptomer mot vitaminer, mineraler og omega3/omega6 for å finne ut om det kan være klokt å teste ut tilskudd en periode. For eksempel trenger de aller, aller fleste av oss nordboere tilskudd av vitamin D i vintermånedene, og det er krevende å få i seg tilstrekkelig med vitamin B3 via maten – for alle som ikke spiser mye innmat… Her kan du laste ned tabellen og sjekke selv. Du kan også sjekke bloggen om næringsbehov og tips om tilskudd.
Da kan du laste ned dette spørreskjemaet og kontakte oss for en veiledningstime. Plager av ulikt slag, trenger kanskje ikke være en naturlov? Og så lenge det er liv, er det håp.
Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra, 💃🥰
Beate & Monika