Hva betyr trening for deg? Og hvilke overbevisninger har du om trening? Hvor lite skal til? Er korsang trening? Og hva er effekten av å tenke på all bevegelse som trening? Beate husker at da hun var ung alenemor tenkte hun hver dag at hun «måtte komme i gang med trening». For henne betød det løpeturer minst tre ganger i uken i minimum 45 minutter. Ble det noe mindre enn det, var det ikke noen vits. Hvordan skulle hun få det til? Hun hadde ikke så ofte barnevakt, og det virket umulig å gjennomføre.
Samtidig løp hun ofte til bussen med en 4-åring på armen, slepte sønnen opp akebakken på vinteren, lekte med ham på stranden om sommeren osv. Ikke et øyeblikk falt det henne inn å tenke på det som trening.
Dr. Alia Crum, professor, psykolog og forsker, ble nysgjerrig på placeboeffekten. Hun stilte spørsmålstegn ved om hun fikk effekt av å trene fordi hun forventet det eller fordi hun faktisk trente, og på samme måte om noen som fikk mye trening, men ikke tenkte på det som trening, heller ikke fikk noen effekt.
Crum fikk tak i 84 stuepiker på sju ulike hoteller i USA. Kvinnene var i aktivitet hele dagen med et høyt kaloriforbruk bare ved å gjøre jobben sin. Crum og hennes kollegaer spurte stuepikene om de trente regelmessig, hvorpå to tredeler svarte nei. De delte gruppen i to og målte vekt, blodtrykk, fettprosent og jobbtilfredshet hos alle. Den ene gruppen fikk så en kort presentasjon i form av en plakat med overskriften «Visste du at….jobben du gjør er god trening!». Teksten redegjorde for kaloriforbrenning ved å skifte på sengen, støvsuge og vaske bad samt understreket at all aktiviteten de fikk gjennom jobben tilfredsstilte helsemyndighetenes anbefaling for fysisk aktivitet med tilhørende forventede helsegevinster. Etter fire uker målte de på nytt, og gruppen som hadde sett plakaten hadde betydelig bedre verdier på alle områder, mens den andre gruppen ikke viste noen endring. Her kan du se TED-presentasjonen hvor hun forteller om eksperimentet (vi liker hele kjempegodt, men hvis du kun vil se delen om trening i arbeidstiden, kan du spole ca 4 minutter ut i filmen): Change your mindset, change the game | Dr. Alia Crum | TEDxTraverseCity
Fra dr. Crum har vi altså plukket opp dette tipset: Uansett hva du gjøre, tenk på det som trening… Kanskje har du en aktiv jobb hvor du får flere tusen skritt og/eller styrketrening gjennom løft eller annen bevegelse? Tenk på alt du gjør som trening – det gjør altså en forskjell med tanke på effekt. Og en runde med støvsugeren (eller gressklipperen) teller, den også.
En annen overbevisning vi har tatt med oss er at alt er bedre enn ingenting. Forskere har faktisk funnet stor effekt av bare noen få minutters intensiv aktivitet om dagen – som når vi løper for å rekke bussen! En ny studie viste at så lite som ca 4 minutter med høy intensitet (så andpusten at man klarer å snakke, men ikke synge) per dag, reduserte risikoen for kardiovaskulære dødsfall med 50 prosent!
Michael Mosley forteller i «Sannheten om trening» (BBC dokumentar) at trening med høy intensitet, ca. 3 min per uke ga positiv effekt på metabolisme og muskler. Dokumentaren er dessverre ikke tilgjengelig lenger på NRK, men du kan se et kort klipp her: https://www.youtube.com/watch?v=v7-h_w7bJrU
Ifølge treningsekspert Yngvar Andersen er en gåtur i motbakke minst like bra som en løpetur – kanskje bedre. Når pulsen stiger, får du trening. På vei ned, får du styrketrening. Flere av de «blå sonene» (hvor det er helt normalt å holde seg sprek til man er godt over 100) ligger i bratt terreng. Har du ingen motbakker i nærheten? Monika bruker trappen mellom 1. og 2. etasje på vinteren.
Våre beste tips for å få full effekt er altså:
Trening er jo bra for så mye: Forbrenning, insulinsensitivitet, stressnivå, velvære – for å nevne noen av våre favoritter. Og trening er superviktig for å opprettholde muskelstyrke og beholde helsen etter hvert som vi blir eldre.
Lev vel – du fortjener å ha det bra 💝
Monika & Beate
Foto: Volha Flaxeco på Unsplash
Lyst til å komme i gang med livsstilsendring? Her er noen muligheter: