Flat pedal eller ett steg om gangen?


Flat pedal eller ett steg om gangen?

Som alltid finnes ingen fasit som gjelder for alle. Fasiten er helt individuell, nemlig det som passer for den enkelte. Så hva passer for deg? Er du en «all in»-type (som Beate), eller mer «et steg om gangen», som Monika. Om det ikke er noe som brenner, da går Monika «all in», hun også… Her gjelder det altså å velge en strategi som passer for deg.

Har du noe forhold til ordet «strategi»? For oss er det ikke så mystisk – det handler om rekkefølge av tanker og adferd.

For eksempel er den klassiske fryktresponsen en automatisk overlevelsesstrategi:

Problem à frykt à kamp, flukt eller frys.

Eller drama-strategien, som vi også kaller den… Den deler vi med ganske primitive dyr - vi sier at den er styrt av «reptilhjernen». Og reptilene er jo ikke kjent for å løse problemer. Rett skal være rett: De er vel heller ikke kjent for å skape problemene i utgangspunktet…

Heldigvis har vi som mennesker muligheter for å velge (i hvert fall så lenge vi velger at det er sant) og favorittalternativet vårt til drama, er skaperstrategien:

Utfordring à intensjon à mange små og store skritt for å oppfylle intensjonen og løse problemet.

Altså: bytte ut «problem» med «utfordring» og flytte oppmerksomheten til hvordan vi vil ha det, eller hva vi vil oppnå, og deretter gjøre jobben med å få det til.

Et tredje eksempel ligner, en kraftfull endringsstrategi:

Intensjon à Velge rammer og overbevisninger som støtter à gjøre jobben.

Når vi vet hva vi ønsker å skape, eller oppnå, eller hvordan vi vil ha det, og deretter gjør det enkelt for oss selv ved å tilrettelegge rammer og velge nyttige overbevisninger. Da skulle det forhåpentligvis være klar bane mot mål…

Så tilbake der vi startet: Hva passer for deg – om du velger å endre kosthold og livsstil? Bruker du en prosjekt-strategi:

Tydelig mål med frist à legge til rette for – og gjøre jobben à Resultat som ønsket?

Eller en prosess-strategi:

Langsiktig mål à teste mindre endringer à gjøre endringene som passer for deg til varige vaner à sjekke måloppnåelse innimellom à teste andre mindre endringer à gjøre endringene som passer for deg til varige vaner osv.

Noen kan ha glede av å starte med en prosjektstrategi, f.eks. som Beates mål om å kunne kjenne seg fin i kjole til sommeren for noen år siden. Sommeren kom, Beate hadde gjort jobben, tatt av 18 kilo, og sommerkjolene satt som et skudd. Da endret Beate til en prosess-strategi: Det nye målet var at vekten skulle være stabil, samtidig som det skulle være rom for utskeielser innimellom. Den nye prosess-strategien så ut som dette:

Velge overbevisningen «Dette klarer jeg» à Sette rammer for utskeielse à Holde rammene for utskeielser og returnere til den nye normalen etterpå à Sjekke ut om vekten holdt seg stabil.

Monika gikk rett på en prosess-strategi, og den så ut som dette:

Startet med å bytte ut brød med grøt til frokost à Deretter kutte brød til lunsj à Mer grønnsaker til alle måltidene à Kutte poteter og ris til middagà periodisk faste (kutte frokost, spisevindu på 6-8 timer) à smart rekkefølge (grønnsaker først, deretter proteiner, fett og ev. raske karbohydrater til slutt) à

Før Monika hadde funnet grønnsaker-først-trikset, viste det seg at vekten etter to uker på Kreta hadde økt så mye at hun ikke kom i bunaden til konfirmasjonen helgen etter. Da gikk hun fra prosess- til prosjekt-strategi og testet periodisk faste for første gang… Det virket over all forventning, og faste ble et fast innslag i kostholdet!

Vi har også hatt kursdeltakere som har byttet litt frem og tilbake mellom prosjekt- og prosess-strategi, med stor suksess.

Her er våre supertips:

  1. Start en positiv spiral ved å lære, eksperimentere, feile og starte på nytt!
  2. Bytt fra å være redd for å mislykkes (dramastrategi, altså) til å glede deg over små skritt og seire i riktig retning, som en ekte skaper.

For det aller viktigste er at det er de mange, små skrittene i riktig retning som gjelder. Om du gjør en 1% forbedring hver dag i ett år, blir du nesten 40 ganger bedre i løpet året. Det motsatte er selvsagt også sant. Eller som en bekjent av oss en gang sa: «Forfallet er det eneste som kommer av seg selv»…

Om du ønsker tips til hvordan etablere nye vaner, så enkelt som mulig, så har vi plukket opp disse fra James Clear og boken hans «Mikrovaner»:

  1. Gjør det synlig
  2. Gjør det fristende
  3. Gjør det lett
  4. Gjør det tilfredsstillende

Om du vil vite mer, så har vi en egen blogg om mikrovaner… 

Og bare så det er klart: Vi er stadig på jakt etter disse små forbedringene som gir store resultater, med minst mulig innsats. Og etter hvert som vi plukker opp smarte triks, så deler vi dem med deg.

Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra,
Beate & Monika

  

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Nyhetsbrev: Inspirasjon, tips og oppskrifter hver fredag - meld deg på
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Varig sunn & slank: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program
  • 1:1 coaching og kostholdsveiledning - ta kontakt
  • Retreat: Følg med i nyhetsbrev