Har du hørt om «detox» og tenkt at det er noe suspekte, alternative greier? Vi innrømmer det gjerne: Det gjorde vi også… Kanskje med unntak av Beate da – som har testet så mye gjennom et ganske langt liv 😉 Men Monika har vært skeptisk… Og: etter å ha tatt eksamen som kostholdsveiledere, lest utallige hyllemetere med bøker om kosthold og helse og deltatt på en rekke konferanser, seminarer og webinarer, har vi nå begge landet på at jo: dette har noe for seg.
Vi omgir oss med flere kjemikalier enn noen gang. Trolig er kroppene våre utsatt for tøffere belastninger nå enn tidligere i historien, til tross for at de gamle egypterne brukte kvikksølv i kosmetikk og grekerne i salve.
I denne bloggen deler vi de beste tipsene vi har plukket opp om avgiftning – eller detox, om du vil.
Hva er mulige konsekvenser om belastningen blir større enn det kroppen makter å rydde opp i? Ifølge en forelesningsserie vi akkurat har fulgt om «The Gut and Autoimmune Solution» er det koblinger til tidlig aldring, allergier og autoiummune sykdommer av alle slag – en liste som for øvrig er lang. Og i kostholdsveilederstudiet inneholdt også listen symptomer som manglende energi (som innleder 4 av 5 samtaler med fastlegen…), fordøyelsesproblemer, høyt blodtrykk og hjerteklapp, kviser, eksem og hudbetennelser, og ustabilt blodsukker og vektproblemer.
Menneskekroppen er helt fantastisk, spør du oss: Det er helt utrolig hva den er i stand til å håndtere – ikke minst av giftstoffer vi utsetter den for. Og kroppen har selvsagt sine mekanismer for å unngå å bli kvitt giftstoffer:
- Førstelinjeforsvaret består at tarmene, hud og slimhinner som skal sørge for å holde giftstoffer unna. Hele 70% av immunforsvaret er knyttet til tarmene!
- Andrelinjeforsvaret består av lever, nyrer og immunforsvaret med lymfesystemet som en viktig del. Huden inngår forresten her også – som vårt største avgiftningsorgan når vi svetter.
Tips 1: Reduser belastningen på kroppen
Visste du f.eks. at det finnes ca 1000 hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk, plast, maling og leker? De viktigste er bisfenol A, ftalater, parabener og organokloriner som dioksin og PCB. I tillegg kommer det stadig til nye kjemikalier, for ikke å snakke om plantevernmidler og alt mulig…
Dette kan du gjøre for å redusere belastningen fra kjemikalier:
- Velg svanemerkede eller økologiske produkter (såpe, tannpasta, kosmetikk)
- Velg økologisk mat for å unngå rester av plantevernmidler – og vask all mat
- Velg glass eller keramikk for matoppbevaring istedenfor plast
- Bytt ut plastprodukter du bruker til matlaging
- Unngå å varme opp mat i plastbokser i mikroen…
- Unngå å tilberede ris i porsjonspakker av plast, varme ferdigmat som Fjordland i plast, steke kjøtt i stekepose av plast osv
Tips 2: Avgiftning av tarmen
Hele 70% av immunforsvaret er knyttet til tarmen, og kunnskapen om hvor viktig tarmhelse faktisk er, vokser stadig.
Dette kan du gjøre:
- Tørrbørste huden: Børst huden ca 5 minutter med langsomme bevegelser mot hjertet
- 24 timers faste
- Spise psyllium husk (fiber), fenikkelfrø og probiotika – og ev. teste å styrke magesyreproduksjonen med Aciglumin eller Betaine HCL.
- Klyster og tarmskylling står også på listen (og gjett hvem av Beate og Monika som har testet…)
Det er anbefalt å ta tak i tarmhelsen først, før en eventuell avgifting av leveren (tips nr. 3).
Tips 3: Avgiftning av nyrer
Dette kan du gjøre:
- Å drikke nok vann hver dag - urinen skal være klar, nesten fargeløs og luktfri.
- Spis passe mye protein, og ikke for mye: 0.66 g per kilo kroppsvekt holder nok i massevis, om du ikke trener ekstremt mye – eller har dårlig næringsopptak.
- Og som alltid: Spis mye grønnsaker, frukt og bær… Disse er ekstra bra: Druer er rik på mineraler, særlig kalium, og bidrar til pH balanse og renser nyrene (velg helst økologiske…). Tranebær er rik på hippursyre som bidrar til utskillelse av urinsyre og urea. Vannmelon gir vann og basiske mineraler, og nesle og løvetann som urte-te renser og styrker nyrene. Ingefær og gurkemeie renser også ut giftstoffer.
Tips 4: Avgiftning av lever
Leveren er også et utrolig viktig organ som håndterer giftstoffer i tillegg til f.eks. å produsere proteiner, fett og galle og å omdanne fruktose og galaktose til glukose. Om leveren sliter, da sliter vi også… Her er et forslag til en fremgangsmåte i to faser, og der vi anbefaler at hver fase varer i 5 til 7 dager.
Fase 1 - Dag 1 til 7: Start avgiftning ved å aktivere leverens enzymer
- Start måltidene med matvarer rik på bitterstoffer (artisjokk, rukkola, sikori, løvetann).
- Spis antioksidantrik mat (bær, grønne blader, korsblomstgrønnsaker som for eksempel brokkoli og rosenkål, gurkemeie, hvitløk).
- Drikk rikelig med vann og urtete (løvetann, mariatistel).
- Unngå alkohol, kaffe, sukker og andre raske karbohydrater og ultraprosessert mat.
- Mulige tilskudd: B-vitamin-kompleks, glutation-forløpere (NAC, svovelrik mat) og antioksidanter (C-vitamin, E-vitamin, selen).
- Svetting (trening, badstu, hot yoga) hjelper kroppen med å skille ut giftstoffer.
- Stress ned og sørg for å få nok søvn.
Fase 2 – Dag 8 til 14: Nøytralisering og utskillelse
- Øk inntaket av proteiner og svovelrike matvarer som løk, hvitløk, egg og fisk.
- Spis fiber (chiafrø, linfrø, grønnsaker) for å binde og eliminere avfallsstoffer.
- Drikk rikelig med vann og elektrolytter for nyrestøtte.
- Mulige tilskudd: Aminosyrer (glutamin, glysin, taurin), mariatistel (silymarin – leverurten over alle urter) og probiotika for tarmhelsen.
- Tørrbørsting eller lymfedrenasje for å hjelpe kroppen med å skille ut giftstoffer.
- Stress ned og sørg for å få nok søvn – som alltid er et godt tips…
Tips 5: Avgiftning av lymfesystemet
Her er variant fra Lymph Detox - Do you need one? - The Detox Specialist (Sandy Haliday):
- Dag 1 til 3: Spis rå frukt og grønnsaker. Unngå sitrusfrukter og banan.
- Dag 4 til 6: Juicefaste
- Start dagen med saften av en halv sitron i varmt vann – ev. søtet med stevia.
- Deretter: 6 til 8 daglige juice-porsjoner på 2,5 dl laget med f.eks. gulrot, selleri, persille, rødbeter, kål, romanosalat, spinat, et fedd hvitløk og bladgrønnsaker. Du kan ev. søte grønne juicer med grønn eplejuice. Du kan også lage juicer av frukt (med unntak av banan) og bær, og vær forsiktig med sitrus fordi de er tøffere for systemet
- Drikk vann og te av løvetann, peppermynte eller kamomille mellom juicen.
- Sandy Haliday anbefaler også et urtetilskudd («Lymph Rejuvinator» tre ganger om dagen mellom 30 og 60 minutter før et av «juice-måltidene»).
- Dag 7 til 10: Spis rå frukt og grønnsaker, grønnsakssuppe, dampede grønnsaker eller kaliumrik grønnsaksbuljong. Unngå sitrusfrukter og banan.
Alternativt er det selvsagt mulig å teste lymfedrenasje.
Tips 6: Avgiftning av tungmetaller
Det beste tipset vi har funnet her er å ta tilskudd av Klorella en periode.
Om du har uspesifikke symptomer fra listen i starten (energimangel, fordøyelsesplager, hudproblemer, allergi osv.), så er det kanskje verdt å teste ut noe på listen? Vi anbefaler å starte fra toppen. Selv har vi en spesiell oppmerksomhet på tipsene 1 til 3. Kostholdet og livsstilen vi anbefaler (og lever etter) inneholder mye som støtter leveren også, men selve prosessen for lever-rens har vi ikke gjort selv. Ennå. Det samme gjelder juice-fasten for å avgifte lymfesystemet – eller å ta tilskudd av Klorella. Og som alltid gjelder prinsippet: Velg det som passer for deg!
Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra,
Beate & Monika
Foto: Dominik Martin på Unsplash
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:
- Mindre magefett og mer energi på 4 uker – gratis guide
- Nyhetsbrev: Inspirasjon, tips og oppskrifter hver fredag - meld deg på
- Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
- En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
- Varig sunn & slank: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program
- 1:1 coaching og kostholdsveiledning - ta kontakt
- Retreat: Følg med i nyhetsbrev