Fordelene med faste


Fordelene med faste

Du har kanskje hørt Beate spøke med at hun (til forskjell fra kronprinsesse Mette Marit) drev med utagerende fasting i ungdommen? Selv utagerte jeg verken med festing eller fasting, og jeg tenkte lenge at fasting, nei, det er for ekstremt… Men: Nå har jeg vært en periodisk faster i flere år, og det er ingen vei tilbake. Hva skjedde?

Det startet med at vi høsten 2022 snublet over bøkene til dr. Mary Claire Haver («The Galveston Diet») og dr. Mindy Pelz (“Fast Like a Girl” mfl) da vi lette etter kostholds- og livsstilsgrep som kunne lette overgangsplager. Begge foreslo et kosthold som var tett på det vi allerede hadde landet i (masse grønnsaker (frukt og bær), og passe mye proteiner og fett – og begrenset med raske karbohydrater). Skjønt, dr. Pelz foreslo å spise etter syklus, og det ble for mye styr for oss. Men på mystisk og magisk vis hadde vi på egenhånd landet akkurat der dr. Haver anbefalte, uten at det hadde gjort slutt på alle overgangsplagene. En annen fellesnevner mellom de to, var at de også foreslå periodisk faste: dr. Haver 16:8 (16 timers nattfaste og et spisevindu på 8 timer), mens dr. Pelz anbefaler nok en gang et fasteregime etter syklus (som vi nok en gang tenkte at ble for mye styr…).

Tidligere hadde vi lest dr. David Perlmutters bok «Sunn tarm, klart hode», og han anbefalte også periodisk faste og 24-timers faste 4 ganger i året. Det gjorde også inntrykk at faste ble løsningen på en irritabel tarm for Marit Kolby. Senere har vi plukket opp at Dale Bredesen (professor i nevrologi som har forsket på Alzheimers siden 80-tallet) anbefaler periodisk faste og minimum tre timer fra dagens siste måltid til leggetid som ett av tiltakene for å forebygge (eller kanskje til og med stabilisere eller reversere) Alzheimers. Bøkene til dr. Steven Gundry om hvordan leve et langt og friskt liv og ta vare på tarmhelsen, anbefaler det samme. Kort fortalt dukket faste i en eller annen form opp i de fleste, om ikke alle, bøkene vi leste.

Og: Det måtte et akutt behov opp for at jeg skulle våge å teste. En aldri så liten bunadskrise, rett og slett. To uker på Kreta (før jeg oppdaget grønnsaker-først-prinsippet) var mer enn bunaden kunne romme. Det er ikke uten grunn at restaurantene tilbyr brød først i måltidene. Det gjør at de fleste av oss spiser mer… Så ja, det ble dessert på slutten og hvitløksbrød i starten både til lunsj og middag…

Vel hjemme var rådyrene gode: Jeg hadde lovet å stille i bunad til en konfirmasjon! Det ble første gang jeg testet periodisk faste – med 16 timers opphold mellom dagens siste og neste dags første måltid. Jeg valgte å stå over frokosten, og pulsklokken var storfornøyd: Den viste at kroppen havnet i hvile på formiddagen. Og ekstrakiloene fra Kreta (som jeg selvsagt hadde samlet med verdens beste samvittighet!) var historie på få dager. Ikke var det vondt, og ikke var det vanskelig. Jeg ser ikke bort fra at kostholdsendringen jeg hadde gjort noen år tidligere, bidro til at det gikk så bra. Senere har jeg skjønt at «metabolsk fleksibilitet» er gull verdt, det at kroppen er som en hybridmotor og forbrenner glukose (sukker) når det er tilgjengelig og ketoner (fett) ellers. Det er jo selvsagt nøkkelen til å gå ned i vekt: at kroppen faktisk får muligheten til å nyttiggjøre seg det den har samlet til dårligere tider…

Siden den første, gode opplevelsen har faste blitt en ny, god vane. I hverdagene kan spisevinduet variere fra 5 til 8 timer. Om jeg er småsyk, eller frokost frister av en eller annen grunn: så blir det frokost. Jeg sier for eksempel ikke nei til en hyggelig, lang frokost i godt selskap…

Så tilbake til spørsmålet i starten: Hva er fordelene med faste? Den listen er lang:

  • Faste er bra for tarmhelsen, både for gode tarmbakterier og for tarmbarrieren. Dr. Gundry peker på tarmhelse som en nøkkel til et langt liv med god helse. Flere peker på sammenhengene mellom god tarmhelse og bedring av autoimmune sykdommer (Hexeberg-legene i «Nytt blikk på autoimmun sykdom», dr. Perlmutter i «Sunn tarm, klart hode» og dr. Gundry i «Gut Check», for å nevne noen).
  • Faste kan hjelpe mot plager i overgangsalderen
  • Faste gjør at kroppen blir metabolsk fleksibel og gjør den i stand til å bytte mellom å forbrenne sukker og fett (en stor fordel for den som eventuelt vil gå ned i vekt, men også gunstig mot metabolsk syndrom og diabetes type 2)
  • Faste stresser kroppen på en god måte, på samme måte som trening og isbading. Det gir kroppen litt motstand som gjør at den blir sterkere, mer motstandsdyktig og restituerer bedre. «Hormese», heter det på fint.
  • Faste gjør at du kan bruke tiden du ellers ville brukt til å lage og spise mat på noe annet. Hvem har ikke lyst på 30 minutter ekstra tid på morgenen?
  • Professor Bredesen har delvis faste på listen sin over tiltak mot Alzheimers
  • Når fasten blir tilstrekkelig lang, går kroppen i en tilstand av autofagi der cellene rydder opp i og resirkulerer skadet cellemateriale.

Her er en metastudie vi har funnet på effekten av delvis faste: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787246

I studien fant forskerne ikke mindre enn 28 statistisk signifikante sammenhenger som viste fordelaktige resultater for blant annet kroppsmasseindeks, kroppsvekt, fettmasse, totalkolesterol, triglyserider, fastende insulin, insulinresistens og blodtrykk!

Det er altså mange kilder som anbefaler faste for å styrke tarmhelse, metabolisme og immunforsvar. Noen unntak er det selvsagt: Gravide og personer med spiseforstyrrelser eller som er undervektige er ikke anbefalt å faste.

Klar for å teste faste selv? Dette kan du gjøre:

  • Flytt gradvis dagens første måltid senere og/eller dagens siste måltid tidligere. Dr. Gundry foreslår å øke avstanden med en time i uken, mens dr. Haver foreslår 30 minutter – inntil fastevinduet er ca 16 timer

Og om du mener at du allerede er ganske metabolsk fleksibel, så kan du selvsagt teste å stå over dagens første eller siste måltid en dag – og finne ut om kroppen din allerede er klar for det.

Uansett hva du velger: Poenget er at du skal ha det bra, uansett, hvert skritt på veien!

...og her finner du flere blogger om faste.

Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💚
Monika

  

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Nyhetsbrev: Inspirasjon, tips og oppskrifter hver fredag - meld deg på
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Varig sunn & slank: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program
  • 1:1 coaching og kostholdsveiledning - ta kontakt
  • Retreat: Følg med i nyhetsbrev