Til hverdags tager vi hva vi haver av grønnsaker, putter det i en salat, suppe, wok, pytt-i-panne eller ovnsrett. Og det blir alltid bra.
Og noen ganger vil vi gjøre litt ekstra stas på grønnsakene, oss selv eller gjester. Det er heldigvis uendelige muligheter for å pimpe grønnsakene. Her er noen tips som forhåpentligvis setter fantasien i sving.
Oppskriftene tar utgangspunkt i ovnsbakte grønnsaker – det passer spesielt bra på vinteren (og vår erfaring er at de er like strålende i kombinasjon med grillmat på sommeren).
Vel bekomme!
Alle oppskriftene og kombinasjonene tar utgangspunkt i ovnsbakte grønnsaker.
400 gram grønnsaker (feks rotgrønnsaker, løk, rosenkål, stangselleri osv)
1 – 2 ss olivenolje
salt og pepper
Sett ovnen på 200 grader. Kutt grønnsakene i passe store biter. Ha i en ildfast form eller langpanne. Drypp over olje og bland godt. Krydre med salt og pepper. Stek i ca 30 minutter. Rør 1 – 2 ganger under steketiden.
Pimpemulighet #1: Marinader! 🤩
½ dl olivenolje
½ sitron - saften
2 fedd hvitløk - finhakket
1 ts tørket oregano
½ ts tørket timian
½ ts dijon sennep
salt og pepper
1 ss balsamico
1 ss olivenolje
1 ss honning
½ ts tørket timian
1 stk hvitløksfedd , finhakket
salt og pepper
Bland alle ingrediensene i marinaden (feks ved å riste i et syltetøyglass) og hell over grønnsakene. Bland godt.
Du kan også marinere grønnsakene etter steking, feks med denne urteblandingen:
½ bunt bladpersille
revet skall av 1 sitron
2 fedd hvitløk
Finhakk persille og hvitløk og riv skallet av sitronen (kun det gule – det hvite smaker bittert). Bland sammen og tilsett grønnsakene når de kommer ut av ovnen. Bland godt.
Pimpemulighet #2: Legge ferdig ovnsbakte grønnsaker på en seng av deilig krem 🌟
100 g fetaost
2 dl rømme eller gresk/tyrkisk yoghurt (10 % fett)
salt og pepper
Kjør fetaost og rømme/yoghurt med stavmikser til en glatt krem. Ha i salt og pepper og bre utover en tallerken/fat før du topper med ovnsbakte grønnsaker. Denne er en god match med balsamicoglazede grønnsaker.
1 stor, moden avokado
1 – 2 ss olivenolje
1 – 2 ss limesaft
1 hvitløkfedd, presset
salt og pepper
Mos avokadokjøttet med en gaffel. Tilsett olivenolje, limesaft og presset hvitløk. Bland og smak til med salt og pepper (og ev mer olje og/eller limesaft). Bre utover en tallerken/fat før du topper med ovnsbakte grønnsaker.
1 pakke/boks kokte kikerter (ca. 200-240 g ren vekt)
1 ss tahini
1 fedd hvitløk, presset
Saften av ½ sitron
2 ss olivenolje
½ ts spisskummen (kan sløyfes)
Salt etter smak
Sil vannet av kikertene, men spar på litt av vannet slik at du kan spe kremen til ønsket konsistens. Skyll kikertene og kjør med stavmikser sammen med de andre ingrediensene. Spe med kikertvannet til kremen er glatt og passe myk. Smak til med salt og ev mer sitronsaft og olivenolje. Bre utover en tallerken/fat før du topper med ovnsbakte grønnsaker.
Om du ikke allerede har tenkt tanken: Disse dippene fungerer kjempebra også for rå grønnsaker i staver. 🎉
Pimpemulighet #3: Et dryss av… 👌
Her kan du bruke det meste av urter, nøtter og frø/kjerner – alt fra finhakket til hele blader/nøtter/frø/kjerner funker.
Noen forslag til kombinasjoner:
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter: