Klar for et sunnere kosthold med enkle grep?
Om du ikke ennå har oppdaget boken «Glukoserevolusjonen» av Jessie Inchauspé eller Instagramkontoen hennes @glucosegoddess – da har du noe å glede deg til. For oss som har testet både lavkarbo og andre strenge kostholdsregimer er funnene og triksene hun presenterer – ja, nettopp: En revolusjon.
Som ansatt i bioteknologiselskapet 23andMe deltok Jessie Inchauspé i en studie der friske personer testet en glukosesensor som selskapet hadde utviklet. Det ga mange spennende resultater som hun beskriver i boken sin!
Jessie fant ut at blodsukkeret hennes lignet en berg- og dalbane. Blodsukkertopper sammenfalt med hjernetåke og blodsukkerbunner med søvnighet. Hyppige bunner og topper ga søtsug, viste det seg. Om hun våknet uopplagt hadde blodsukkeret vært høyt gjennom natten. På dager der energien var på topp hadde blodsukkeret vært stabilt. Om hun ble trøtt på ettermiddagen viste det seg at hun hadde hatt en blodsukkertopp etter lunsjen.
En blodsukkertopp følges av økt insulinnivå som gjør at muskelcellene øker opptak, lagring og forbrenning av glukose. Glukoseoverskudd blir lagret som fett. Det samme gjør fruktoseoverskudd – på steder som er uheldige for helsen. Kroppen forbrenner forresten fett bare når insulinnivået er lavt, et par timer etter en blodsukkertopp. Et jevnere blodsukker gir dermed et mer stabilt insulinnivå, og mer effektiv fettforbrenning. Det gir mange helsegevinster, i tillegg til å gjøre det mulig å gå ned i vekt.
Jessies bok, «Glukoserevolusjonen», ga oss en rekke AHA-opplevelser! Vi kjente godt til blodsukkersvingninger og insulinresistens – men de enkle grepene gjorde oss begeistret – for å si det forsiktig. Vi gikk i gang med å teste triksene hun foreslår - og vi merket raskt at det ga effekter – til tross for at vi har hatt et sunt kosthold med masse (!) grønnsaker i lang tid. Kort oppsummert starter vi nå frokosten med grønnsaker, f.eks. en enkel grønn salat, noen cherrytomater eller en liten gulrot. Til lunsj og middag forsvinner en del av grønnsakene fra tallerkenen først… Tenk at rekkefølgen på hva vi spiser betyr så mye? Den så vi ikke komme!
I løpet av sommeren har Monika og hennes kjære hatt besøk av familie og venner. Som tidligere ble besøkende invitert med på «grøt- og grønnsakskjøret». Nytt av året var (et tilbud om) grønnsaker først i hvert måltid – til og med en liten salat før morgengrøten! Det ble godt mottatt – og viste seg å være målbart på blodsukkeret, akkurat slik Jessie skriver … (Flere i kretsen rundt Monika har diabetes av ulike typer og overvåker blodsukkeret sitt.) Konklusjonen: «Grønnsakene først» fungerer bra!
I boken sin gir Jessie 10 tips til hvordan flate ut blodsukkernivåene. For oss ble noen av tipsene undereksempler på andre, og her er vår sammenfatning:
Her er det bare å teste selv … 😉
Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💚
Beate & Monika
P.S. Har du lyst på flere tips til hvordan du kan komme i gang med et sunt og godt kosthold?
Sjekk denne guiden (gratis) – og velg det som passer for deg! https://xlosunnogslank.no/guide
Guiden er på mer enn 40 sider og tar for seg både prinsipper for å lykkes, konkrete forslag til hva, hvor mye og når det er smart å spise, bevisstgjøring av hva som gjør endring enkelt og utfordrende, kunnskapsgrunnlaget bak anbefalingene - og aller viktigst: Tips om hvordan du kan velge det som passer for deg - og skape vaner du trives med.