Overgangstips fra dr. Mindy Pelz


Overgangstips fra dr. Mindy Pelz

Er du en av de mange som sliter med plager i overgangsalderen og tenker at du har snudd alle stener? Vi kjenner selv bla på indre somre (og vintre) og er (og har vært) nysgjerrige på hvordan kosthold og livsstil kan påvirke symptomer i overgangsalderen.

I denne bloggen oppsummerer vi tips fra dr. Mindy Pelz («Fast like av Girl» og «The Menopause Reset»). Vi tester selvsagt mange av forslagene, og en stor overraskelse var at vi allerede gjorde mye av det dr. Pelz foreslår. For kosthold og trening var det mindre tilpasninger å teste ut, viste det seg. Men: det var ett område vi i liten grad hadde utforsket – og der er vi nå i full gang…

Dr. Pelz fikk hele alfabetet med symptomer på overgangsalder allerede tidlig i 40-årene, og bestemte seg for å lete høyt og lavt etter kunnskap og løsninger. Hun fant mer enn nok til å ta tilbake livsglede, energi og balanse i kropp og sinn. Siden har hun hjulpet tusenvis av kvinner til en bedre overgangsalder.

Her er hennes 5 overordnede tips:

  1. Tilpasse tidspunktene for når du spiser – Dr. Pelz er en tilhenger av faste i ulike former. Der er forresten dr. Pelz og dr. Haver helt på linje.
  2. Pass på hva du spiser – Dr. Pelz anbefaler å variere med «ketobiotisk» og det hun kaller «hormonfråtsende» diett
  3. Reparer mikrobiomet ditt – Ta vare på tarmfloraen og alle bakterier, virus og andre mikroorganismer som jobber sammen med cellene i kroppen din for at du skal ha det bra
  4. Avgift deg selv og livet ditt – Ifølge Dr. Pelz kan giftstoffer i mat og miljøet rundt oss skape trøbbel, og for noen vil dette være et viktig tiltak for en bedre overgangsalder

Slutt å stresse – Dr. Pelz føyer seg inn i rekken av alle som har oppdaget sammenhengen mellom stress og uhelse …

Overordnet kunne vi ikke vært mer enig, men for hvert punkt har Dr. Pelz et batteri av regler og forslag for hva som skal til 🤯🥵 (og for all del – kanskje er en av disse akkurat den puslespillbiten som mangler…) – sjekk bøkene og YouTube-kanalen hennes om du blir nysgjerrig.

Vi er mer opptatt av de store linjene, og ble som sagt overrasket over at mye av det vi allerede gjør som står på listen over anbefalinger. Vi har vært oppmerksom på hvor viktig mikrobiomet er (ref. prinsipp nr. 4: Spis hjemmelaget mat som er bra for tarmen… - sjekk guiden om du ikke allerede har lastet den ned), og kostholdet med masse (!) grønnsaker og passe mye av andre matvarer (prinsipp nr 2 og 3) er nærme det som dr. Pelz anbefaler som «ketobiotisk» diett. Tipset om å slutte å stresse er vi (big surprise…) helt enige i, og vi forsker på oss selv med pulsklokkene våre.

Faste i ulike former hadde vi testet i liten grad: Det har lenge fremstått som «for ekstremt» for oss… Men: Hvis resultatet er mildere indre somre og vintre, ja da var det verdt et forsøk… Og dessuten ser jo alle helsegevinstene som forskningen peker på forlokkende ut. Så nå har vi vært i gang en stund og erfarer hva det gjør med kroppen. Monika faster

Punkt 4 om avgiftning har også virket som litt i overkant. Økologiske grønnsaker er vi helt (!) for, og det ser jo ikke ut til at oppdrettslaks er gladlaks akkurat. Noe av det dr. Pelz foreslår er overkommelig (som f.eks. tørrbørsting av huden en gang iblant), mens andre ting neppe noen gang kommer til å skje (som tarmskylling med kaffe – her var det minst (!) to feil på en gang). Da blir det heller bioidentiske hormoner i tillegg til andre grep… (et sted går grensen for hva vi gidder å teste... 🙈😆).

Men selv uten tarmskylling med kaffe, er det mange muligheter å utforske - selvsagt også i samspill med hormonbehandling for de som velger det. Husk at mulighetsrommet for å starte med hormoner er 10 år fra siste menstruasjon – etter det vil legen neppe skrive ut resepter – uansett om medisinen er aldri så bioidentisk.

Vil du vite mer om hva vi har funnet – og erfart - om overgangsalder? Sjekk de andre bloggene med dette som tema.

Forresten er overgangsalder tema for en egen modul i 13-ukersprogrammet «XLO Sunn og slank - Sterk og stødig».

Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra, 💃
Beate & Monika

.