Oppsummering av The Galveston Diet


Oppsummering av The Galveston Diet

Vi er midtveis i livet og ønsker å ta vare på helsen for å kunne fortsette med å være friske og spreke. Dette til tross: vi visste forsvinnende lite om overgangsalder og hvor store endringer som faktisk skjer i kvinnekroppen. Det er snakk om en «omvendt pubertet» - har vi skjønt. Heftige saker, intet mindre! Vi har derfor gjort et dypdykk for å finne kostholds- og andre grep som kan gjøre overgangen mykere - og brukt oss selv som testkaniner – for å kunne dele smarte tips med deg og andre…

I denne bloggen finner du en kort oppsummering av «The Galveston Diet» av dr. Mary Claire Haver.

Dr. Haver hadde en trøblete overgangsalder med en lang liste med symptomer (vektoppgang, søvnløshet, hjernetåke osv). Aller først tok hun tak i vekten sin og prøvde å gjøre akkurat som hun hadde anbefalt til egne pasienter i alle år: Å spise mindre og trene mer...

Hun fant raskt ut at det ikke hjalp. Dermed kastet hun seg inn i forskning på vektkontroll – spesielt for kvinner. Det førte til uventede oppdagelser. En var at vektøkning og vektreduksjon ikke er resultatet av «kalorier inn – kalorier ut», og at det «bare» er viljestyrke som står mellom de to. Nei, skriver dr. Haver, det er et spørsmål om hormoner og hormonbalanse.

I boken sin foreslår hun disse tre tiltakene for å balansere hormonene i overgangsalderen:

  1. Periodisk faste, og hun anbefaler 16:8, dvs. et spisevindu på 8 timer og 16 timers hvile for tarmen
  2. Anti-inflammatorisk kosthold og livsstil, inkludert stressreduksjon og søvn
  3. Sammensetning av matvarer fett/protein/karbohydrater: Starte med 70:20:10 for vektnedgang og overgang til metabolsk fleksibilitet (dvs at kroppen enkelt veksler mellom å forbrenne sukker eller fett), og deretter bytte til 40:20:40 for vedlikehold. Hun påpeker at det er viktig med passe mengder proteiner til alle måltider, langsomme/nærings- og fiberrike karbohydrater og fett av god kvalitet.

Hun skriver mye om ulike næringsstoffer og matvarer som er gunstige for modne kvinner og noe om tarmhelse. Videre anbefaler hun 4 måltider innenfor 8 timer spisevindu (2 hovedmåltider og 2 snacks...).

Når vi holder oss til de store linjene, så ser vi at vi i utgangspunktet hadde en anti-inflammatorisk livsstil. I XLO Sunn og slank har vi aldri vært opptatt av å telle kalorier, men heller av å spise masse grønnsaker (frukt og bær) og passe mye av de andre matvarene (proteiner, fett og raskere karbohydrater via korn, poteter, ris, pasta osv).

Men punkt 1, faste, var i utgangpunktet rimelig nytt terreng. Faste virket i utgangspunktet ekstremt for oss, og Beate hadde gjort seg noen (ikke så positive) erfaringer i ungdommen. Samtidig gjorde Monika et stunt før 17. mai i 2023 fordi bunaden hadde krympet i skapet – og det gikk jo overraskende bra! Og om delvis faste kunne gi reduserte overgangsplager, så var vi klar for å gi det et nytt forsøk…

Nå har Monika testet delvis faste over en lengre tidsperiode med fastevinduer på fra 14 timer og oppover. Beate har vært mer til og fra. Fasten har gått overraskende bra med å stå over enten frokost eller middag – og passe på å spise nok i løpet av spisevinduet.

I tillegg til at både dr Haver og dr. Pelz anbefaler faste mot plager i overgangsalderen, så har faste en rekke positive effekter. Kort fortalt får cellene og immunsystemet mulighet til å drive vedlikehold og reparasjonsarbeid – med alle positive ringvirkninger det har (som feks å bremse aldringsprosessen, forebygge sykdom osv.).

Om vi merker forskjell så langt? Jo, Monika mener at hetetoktene har blitt mildere og toalettbesøkene på natten sjeldnere. Beate er fremdeles usikker. Vi kan imidlertid se på pulsklokkene våre at vi har lengre perioder på formiddagen med lavt stressnivå når vi står over frokosten. Det er jo heller ikke feil…

Vi merket oss disse fire nyttige tipsene som dr. Haver anbefaler i overgangsalderen. Det var gamle, gode kjenninger, og vi tar dem med fordi vinteren er her…

  • D-vitaminer – og nå er vi jo godt i gang med en periode med lite sol… D-vitaminer støtter vektkontroll, hjelper mot depresjoner og utmattelse, og er bra for både muskler og beinbygning
  • Omega-3 – som bidrar til metthetsfølelse etter måltider, reduserer triglyserid-nivå, kan hjelpe mot leddsmerter i overgangsalderen og bidra til høyere libido.
  • Drikk vann
  • Kutt sukker og kunstige søtstoffer (som ikke er bra for tarmfloraen). Stevia er et alternativ som er OK. (Og fra dr. David Perlmutter har vi forresten plukket opp at honning i små mengder er godkjent fordi den inneholder så mange flere godsaker enn sukker…)

Vil du vite mer om hva vi har funnet – og erfart - om overgangsalder? Sjekk de andre bloggene med dette som tema.

Ta vare på deg selv - du fortjener å ha det bra! 💃
Monika & Beate

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som er gunstig i overgangsalderen og som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program