«The heat is on?!» pleier Beates kjære å halvt spørre, halvt konstatere når hun vrenger av seg genseren eller ligger uten dyne i iskaldt soverom …
Hun har vært full av indre somre i noen år – og selv om hun har lett etter mønstre for hvordan kosthold, stress og trening påvirker, er hun ikke blitt veldig mye klokere. Monika kjente også på en og annen indre sommer og la merke til at søvnen ikke lenger var som før – og at hodet var fullt av bomull…
Til tross for at vi var «midt i målgruppen», hadde vi plukket opp forunderlig lite om overgangsalderen. Noe var vi jo kjent med, som at hetetokter inngår for de fleste. Og ja, for oss også… Vi har også hørt om andre plager og symptomer, som nattsvette, vektøkning og humørsvingninger. Men listen med mulige plager er mye (!) lengre. Visste du at en av tre kvinner blir rammet av angst, at en av fire kvinner blir utmattet, og at mange opplever konsentrasjonsvansker? På denne siden fra Volvat kan du lese mer, om du ønsker: https://www.volvat.no/aktuelt/34-tegn-pa-overgangsalder/. Det slår oss at temaet overgangsalder har vært stemoderlig behandlet, til tross for at dette er en periode alle kvinner (og dermed ca 50%) av befolkningen går gjennom før eller siden. Forunderlig, ikke sant?
Da vi omsider forstod at ikke bare hetetokter, men også vektoppgang, søvnproblemer og hjernetåke kunne ha overgangsalder som bakenforliggende årsak, satte vi i gang med research på temaet. I utgangspunktet var vi mest nysgjerrige på hvordan det er mulig å redusere overgangsplager ved hjelp av kosthold og livsstil. Vi har lest blant annet «The Galveston Diet» av dr. Mary Claire Haver, «The Menopause Reset» og «Fast like av Girl» av dr. Mindy Pelz, «The Definitive Guide to the Perimenopause & Menopause» (mfl) av dr. Louise Newson, og ikke minst «Oestrogen Matters» skrevet av dr. Avrum Bluming og dr. Carol Tavris, i tillegg til de norske bøkene som har kommet ut de senere årene
Det var først etter disse bøkene og den britiske dokumentaren «Hjernen i overgangsalderen» på NRK at vi virkelig tok inn over oss hvor omfattende plagene og hvor store konsekvensene faktisk kan være, og hvor dårlig det står til med informasjon og medisinsk hjelp – når det trengs. Og vi håper inderlig at ingen mister jobben i Norge fordi de plutselig ikke er til å kjenne igjen …
Kort oppsummert: Vi anbefaler NRK-dokumentaren på det varmeste.
Fra starten av 2000-tallet husker vi nyhetene om at hormontilskudd kunne føre til kreft og blodpropp. Både dr. Louise Newson og ikke minst dr. Avrun Bluming er sterkt kritisk til nyhetene fra Women’s Health Initiative i USA om hormonterapi som raste verden rundt den gangen. I «Oestrogen Matters» plukker rett og slett Bluming og Tavris de gamle mytene fra hverandre. I denne bloggen kan du lese mer: https://xlosunnogslank.no/inspirasjon/z1q7x9-er-oestrogen-vi....
For oss satt det langt inne å starte med hormonterapi, vi ønsket å utforske hvordan balansere kroppen vha. kosthold, stressmestring, trening osv. og liker å ha tillit til at kroppene våre fikser det aller meste. Og: Vi har landet på hvert vårt sted. Beate har beholdt denne strategien, mens Monika har landet på at hormonterapi var bra for henne (i tillegg til kostholds- og livsstilsgrepene). Søvnproblemer og et hode fullt av bomull fungerte verken til hverdags eller fest, og begge deler har blitt bra med hormontilskudd. Samtidig skal det sies at det ikke var noen «quick-fix». Det tok tid å finne det som fungerte, og første forsøk var rimelig katastrofe… (Det kan du lese mer om her, om du er nysgjerrig: https://xlosunnogslank.no/inspirasjon/k0s4n9-om-aa-finne-ut-...)
Vil du vite mer om hva vi har funnet – og erfart - om overgangsalder? Her er de relevante bok-bloggene med dette som tema.
P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:
Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra, 💃
Beate & Monika