Sukkeravhengig? Nei, takk! 😉


Sukkeravhengig? Nei, takk! 😉

Vi velger å ikke være avhengige av noe som helst. Vi velger heller å være uavhengige, om du vil... Hvordan kan vi si det? Er det mulig å bestemme om man skal være avhengig eller ikke? Om det virker som om enkelte matvarer eller drikke har en magnetisk kraft – kan det endre seg om vi legger ned en innsats? Vi har erfart at svaret er ja.

I tillegg til Skapertriangelen fra David Emerald (se bloggposten «Lei av drama knyttet til mat, vekt, kropp og kosthold»), er vi store fan av en enkel modell. Kjenner du til vekst og (fast-)låst tankesett («fixed and growth mindset») og Carol Dweck (professor i psykologi ved Standford)?

Kort fortalt handler det om at det er mulig å tenke at egenskaper er medfødt og derfor «låst» («fixed mindset») eller at de kan utvikles gjennom innsats og læring («growth mindset»).

Kjennetegn på fastlåst tankemønster:

 • Alt jeg gjør handler om å bevise hvor dyktig jeg er – enhver utfordring truer min posisjon
 • Jeg trenger ikke anstrenge meg. Tvert imot: anstrengelse undergraver mitt medfødte talent
 • Siden jeg er født smart, må dårlige resultater skyldes andre enn meg
 • Konstruktive tilbakemeldinger er det samme som kritikk av hvem jeg er og mine evner
 • Hvis andre sårer meg, vil jeg ha hevn

Her er noen tanker og teorier knyttet til mat, kosthold og kropp som er rimelig fastlåst (og dermed, i alle betydninger av ordet, håpløse, spør du oss): «Jeg er sukkeravhengig», «Jeg har ikke øyemål», «Jeg stoler ikke på kroppen min», «Jeg klarer ikke å stoppe å spise hvis det er noe jeg liker», «Jeg kan ikke ha snop i skapet», «Jeg kan ikke lage mat» osv.

Og om du kjenner deg igjen i noen av disse tankene, finnes det noe alternativ?

Jo, professor Dweck har funnet nettopp det – og vi har samlet masse erfaring på at det funker...

Kjennetegn på vekst-tankesett (eller growth mindset) er:

 • Evner kan utvikles – utfordringer og tilbakemeldinger gir mulighet for læring og utvikling
 • Hvis jeg anstrenger meg, blir jeg bedre
 • Å feile er en mulighet for å lære av det som gikk galt og gjøre noe annet neste gang
 • Jeg tar ansvar og skylder ikke på andre
 • Andre kan ha en dårlig dag, og hvis de sårer meg er det mulig å forstå og tilgi uten å dømme dem som dårlige mennesker

Om vi kobler dette tankesettet med mat, kosthold og kropp, er det med innsats og læring mulig å tenke og tro at: «Jeg kan få et sunt og avslappet forhold til sukker», «Jeg kan øve opp evnen til å bruke øyemål», «Jeg kan lære å stole på kroppen og de signaler som den gir meg», «Jeg kan bli bedre på å spise akkurat passe store porsjoner», «Jeg kan øve meg på å lage mat» osv.

Gir det mening for deg?

Vi er overbevist om at det er mulig å velge tankesett bevisst – og at det har store konsekvenser for om vi lykkes med endring eller ikke.

Hva velger du for livsstilsendringen du er i gang med:

 • Tar du erfaringene du gjør deg som trening?
 • Om du snubler på veien, børster du følelsen av nederlag av deg og går videre som en klokere utgave av deg selv?
 • Om en indre kritiker piper at det ikke nytter, velger du et veksttankesett isteden: at du er på vei og gjør jobben som skal til?

Den enkleste og raskeste måten å gå fra et låst til et veksttankesett er å legge til «ennå» hvis det kommer tanker ala «Jeg er ikke god på å begrense meg» eller «Jeg klarer ikke å komme raskt i gang etter en utskeielse». Ennå.

Det er fristende å børste støv av det gode, gamle ordtaket: «Øvelse gjør mester». Og om du (enn så lenge) tenker at du er avhengig av sukker eller har andre cravings, så kan du også finne tips i disse bloggpostene.

Vil du ha flere tips til hvordan (kostholds-)endring kan bli enklere? Sjekk denne guiden (gratis) – og velg det som passer for deg! https://xlosunnogslank.no/guide

Lykke til! 🙌
Beate & Monika

PS: Vil du vite mer om Carol Dweck og «fixed» og «growth» mindset? Her er en TED-presentasjon du kan kose deg med: https://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve

Og en referanse til en av bøkene hennes: Carol S. Dweck, Ph.D. (2006): Mindset: The New Psychology of Success, Ballantine Books

.