Vi har fått med oss at mye av «maten og drikken» som er lett tilgjengelig over alt, er designet for å trigge lystsenteret. Gi oss et dopaminrusj og en rask følelse av belønning, og gjerne lure oss til å tro at det er dette som er lykken i livet. Få oss til å spise og drikke mer enn vi trenger og bli lojale kunder som stadig kommer tilbake. Hacke oss, rett og slett, ved å kombinere sukker, koffein, aromastoffer og allslags remedier for å gjøre produktene uimotståelig (se for eksempel denne bloggen: Blir vi hacket av ultraprosessert mat og drikke?). Her er det bare en ting å gjøre, nemlig å ta skjeen i egen hånd. Bokstavelig talt.
Vi velger å ikke være avhengige av noe som helst. Vi velger heller å være uavhengige, om du vil... Hva med det, blir du med?
Er det i det hele tatt håp for et slikt prosjekt? Er det mulig å bestemme om man skal være avhengig eller ikke og hacke seg selv tilbake?
Vi har erfart at svaret er ja. Heldigvis! Selv om enkelte «mat- og drikkevarer» har magnetisk kraft – kan det endre seg om vi legger ned en innsats.
I tillegg til Skapertriangelen fra David Emerald (se bloggposten «Lei av drama knyttet til mat, vekt, kropp og kosthold»), er vi store fan av en enkel modell. Kjenner du til vekst og (fast-)låst tankesett («fixed and growth mindset») og Carol Dweck (professor i psykologi ved Standford)?
Kort fortalt handler det om at det er mulig å tenke at egenskaper er medfødt og derfor «låst» («fixed mindset») eller at de kan utvikles gjennom innsats og læring («growth mindset»).
Kjennetegn på fastlåst tankemønster:
Her er noen tanker og teorier knyttet til mat, kosthold og kropp som er rimelig fastlåst (og dermed, i alle betydninger av ordet, håpløse, spør du oss): «Jeg er sukkeravhengig», «Jeg har ikke øyemål», «Jeg stoler ikke på kroppen min», «Jeg klarer ikke å stoppe å spise hvis det er noe jeg liker», «Jeg kan ikke ha snop i skapet», «Jeg kan ikke lage mat» osv.
Og om du kjenner deg igjen i noen av disse tankene, finnes det noe alternativ?
Jo, professor Dweck har funnet nettopp det – og vi har samlet masse erfaring på at det funker...
Kjennetegn på vekst-tankesett (eller growth mindset) er:
Om vi kobler dette tankesettet med mat, kosthold og kropp, er det med innsats og læring mulig å tenke og tro at: «Jeg kan få et sunt og avslappet forhold til sukker», «Jeg kan øve opp evnen til å bruke øyemål», «Jeg kan lære å stole på kroppen og de signaler som den gir meg», «Jeg kan bli bedre på å spise akkurat passe store porsjoner», «Jeg kan øve meg på å lage mat» osv.
Gir det mening for deg?
Vi er overbevist om at det er mulig å velge tankesett bevisst – og at det har store konsekvenser for om vi lykkes med endring eller ikke.
Hva velger du for livsstilsendringen du er i gang med:
Den enkleste og raskeste måten å gå fra et låst til et veksttankesett er å legge til «ennå» hvis det kommer tanker ala «Jeg er ikke god på å begrense meg» eller «Jeg klarer ikke å komme raskt i gang etter en utskeielse». Ennå.
Det er fristende å børste støv av det gode, gamle ordtaket: «Øvelse gjør mester». Og om du (enn så lenge) tenker at du er avhengig av sukker eller har andre cravings, så kan du også finne tips i disse bloggpostene.
Kort oppsummert: Er du en (av de mange) som (enn så lenge) lar deg friste av «mat og drikke» som åpenbart ikke er bra? Da har du muligheten vil å velge deg et veksttankesett om at dette er en utfordring, enn så lenge. Men bare vent: Med trening, ett steg om gangen i riktig retning, så kommer du til å hacke deg selv tilbake… Og hvor bra kommer ikke det til å bli?
Lykke til! 🙌
Beate & Monika
Vil du ha flere tips til hvordan (kostholds-)endring kan bli enklere? Her er noen muligheter:
PS: Vil du vite mer om Carol Dweck og «fixed» og «growth» mindset? Her er en TED-presentasjon du kan kose deg med: https://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve
Og en referanse til en av bøkene hennes: Carol S. Dweck, Ph.D. (2006): Mindset: The New Psychology of Success, Ballantine Books