Ikke kvitt cravings? … ennå?


Ikke kvitt cravings? … ennå?

Har du noen «guilty pleasures»? Ett eller annet av «mat» eller drikke som roper på deg og som er krevende å lukke ørene for – fordi du bare ha det? Du vet at det ikke er bra for deg, men likevel skriker kropp (eller sinn) om det? Og om du gir etter, så kjennes det bra bare et øyeblikk før følelsen av nederlag slår inn?

Fra dr. Robert Lustig og dr. Chris van Tulleken har vi lært at mye av det vi finner i butikkhyllene faktisk er designet for å trigge lystsentrene våre – med potensial for å skape avhengighet. Næringsmiddelprodusentene bruker altså biokjemien mot oss. Men er det mulig å ta kontrollen selv? Vår erfaring er at svaret er ja, og i ukens blogg får du noen av våre beste tips til hvordan.

Her er et par blogger basert på bøkene til dr. Lustig og van Tulleken:

  

Tips 1: Velg mestringsstrategi med omhu

Vi har hatt stor glede av Skapertriangelen fra David Emerald (som du kan lese mer om i denne bloggen: Lei av drama knyttet til mat, vekt, kropp og kosthold?). Kortversjonen? I møte med utfordringer, ta ansvar selv for å finne ut hvordan du vil ha det eller hva du ønsker å oppnå, og ta små og store skritt på veien dit.

Tips 2: Velg veksttankesett

I tillegg til Skapertriangelen, er vi store fan av en enkel modell til: vekst og (fast-)låst tankesett («fixed and growth mindset») fra Carol Dweck (professor i psykologi ved Standford). Kjenner du til den?

Kort fortalt sier modellen at det er mulig å tenke at egenskaper er medfødt og derfor «låst» («fixed mindset») eller at de kan utvikles gjennom innsats og læring («growth mindset»).

Kjennetegn på fastlåst tankemønster:

  • Alt jeg gjør handler om å bevise hvor dyktig jeg er – enhver utfordring er en trussel
  • Jeg trenger ikke anstrenge meg. Tvert imot: anstrengelse undergraver mitt medfødte talent
  • Siden jeg er født smart/god til «x», må dårlige resultater skyldes andre enn meg
  • Konstruktive tilbakemeldinger er det samme som kritikk av hvem jeg er og mine evner
  • Hvis andre sårer meg, vil jeg ha hevn.

Her er noen tanker og teorier knyttet til mat, kosthold og kropp som er rimelig fastlåst (og dermed, i alle betydninger av ordet, håpløse, spør du oss):

«Jeg er sukkeravhengig», «Jeg har ikke øyemål», «Jeg stoler ikke på kroppen min», «Jeg klarer ikke å stoppe å spise hvis det er noe jeg liker», «Jeg kan ikke ha snop i skapet», «Jeg kan ikke lage mat» osv.

Og om du kjenner deg igjen i noen av disse tankene, finnes det noe alternativ?

Jo, professor Dweck har funnet nettopp det – og vi har samlet masse erfaring på at det funker: Vekst-tankesett (eller growth mindset) som kjennetegnes av at:

  • Evner kan utvikles – utfordringer og tilbakemeldinger gir mulighet for læring og utvikling
  • Hvis jeg anstrenger meg, blir jeg bedre
  • Å feile er en mulighet for å lære av det som gikk galt og gjøre noe annet neste gang
  • Jeg tar ansvar og skylder ikke på andre
  • Andre kan ha en dårlig dag, og hvis de sårer meg er det mulig å forstå og tilgi uten å dømme dem som dårlige mennesker

Om vi kobler dette tankesettet med mat, kosthold og kropp, er det med innsats og læring mulig å tenke og tro at: «Jeg kan få et sunt og avslappet forhold til sukker», «Jeg kan øve opp evnen til å bruke øyemål», «Jeg kan lære å stole på kroppen og de signaler som den gir meg», «Jeg kan bli bedre på å spise akkurat passe store porsjoner», «Jeg kan øve meg på å lage mat» osv.

Gir det mening for deg?

Vi er overbevist om at det er mulig å velge tankesett bevisst – og at det har store konsekvenser for om vi lykkes med endring eller ikke.

Hva velger du:

  • Tar du erfaringene du gjør deg som trening?
  • Om du snubler på veien, børster du av deg følelsen av nederlag og går videre som en klokere utgave av deg selv?
  • Om en indre kritiker piper at det ikke nytter, velger du et veksttankesett isteden: at du er på vei og gjør jobben som skal til?

Den enkleste og raskeste måten å gå fra et låst til et veksttankesett er å legge til «ennå» hvis det kommer tanker ala «Jeg er ikke god på å begrense meg» eller «Jeg klarer ikke å komme raskt i gang etter en utskeielse». Ennå.

Det er fristende å børste støv av det gode, gamle ordtaket: «Øvelse gjør mester».

Dette kan du gjøre

Vær oppmerksom på det du sier til deg selv og det du faktisk får til:

  • Gi deg selv et klapp på skulderen for alle sunne valg du gjør: Det er knallbra jobbet, faktisk!
  • Legg merke til om du velger skaperdynamikk: Gir tanken på hva du ønsker å oppnå og at det vil kreve innsats å komme dit, det mulig for deg å finne motivasjon og energi til faktisk å gjøre jobben med å komme dit? (Og om du ikke velger skaperdynamikk på automatikk: Passer det for deg å trene på det?)
  • Når du oppdager at du saboterer for deg selv: Velger du et vekst-tankesett? Tar du det som en påminnelse om at du ikke er i mål – ennå. Uten å dømme deg selv? Tar du det som trening på veien mot det du ønsker, og gir du deg selv muligheten for erfaring, endring og utvikling. Og om ikke: Passer det for deg å starte å trene på å ta et vekst-tankesett?

Ønsker du flere tips til hvordan komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg?

Her er noen muligheter:

  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program

Ta det som trening… 🤸‍♀️
Beate & Monika

P.S. Stusset du over bildevalget? Vi har ikke vunnet noen dansekonkurranser.... ennå, og vi koser oss med å øve... 😅💃

Vil du vite mer om Carol Dweck og «fixed» og «growth» mindset? Her er en TED-presentasjon du kan kose deg med: https://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve

Og en referanse til en av bøkene hennes: Carol S. Dweck, Ph.D. (2006): Mindset: The New Psychology of Success, Ballantine Books