Møt Monika


Møt Monika

I januar 2021 fortalte Beate at hun ville endre kosthold for å få ned i vekt og kjenne seg fin i kjole igjen. Jeg syntes at hun var superflott, både i kjole og alt mulig annet! Og samtidig: Som venner og gode kollegaer støtter vi hverandre – og dermed var det bare å støtte opp om dette også.

Lunsjene våre på XLO endret seg. De hadde alltid vært bra, og nå ble innslaget av frukt og grønt større, mens brødet ble borte. Det var helt supert – også for meg som elsket brød…

Som Beate har jeg vært opptatt av kosthold og helse opp gjennom årene. Jeg hadde også lagt merke til at vekten hadde krøpet sakte og umerkelig oppover og at det var blitt en muffinskant over bukselinningen. Det ble ikke «5 om dagen» - og det kjente jeg på en uro over. Men på slankeren? Nei, det hadde jeg aldri følt for.

Beate så yngre og friskere ut for hver uke som gikk. Huden ble glattere. Øynene klarere. Dama strålte! Og en slik endring, ja, den kunne jeg tenke meg! Dermed kastet jeg meg på…

På samme tid ble en jeg er glad i langsomt sykere og sykere. Etter langt om lenge viste det seg å skyldes autoimmun tarmsykdom. Det ble en vekker på så mange måter. Ikke visste jeg at det var mulig å bli så syk, snikende og umerkelig over lang tid, av å spise (og drikke) ting man ikke tåler. Akutte allergier har jeg selvsagt vært oppmerksom på. Og at det er mulig å få mangelsykdommer av å spise feil (skjørbuk, rakitt, struma – sånt vi lærte om på skolen i det forrige årtusen).
Men noe som dette?! Og jeg som i mitt stille sinn hadde tenkt at de som slengte «tåler ikke…» rundt seg var oppmerksomhetssøkende… Unnskyld til alle dere! Jeg hadde virkelig ikke peiling.


Det ble et realt spark i baken til å gjøre grundig research. Og veien tilbake til helse for denne kjære med autoimmun sykdom viste seg å være den samme som kostholdsendringen vi allerede hadde gjort. Det gjorde det enkelt å veilede og forsikre om at «dette går helt fint!».
Og resultatet: Hen fikk helsen tilbake og ble en solskinnshistorie for hvor raskt det er mulig å bli bedre!

Vi har fått med oss at det bare blir stadig flere med autoimmune sykdommer og allergier. En rådende hypotese er at kosthold er en viktig årsak til utviklingen. Vi spiser ikke lenger det som kroppene våre har tilpasset seg gjennom tusenvis av år – mat som besteforeldrene våre ville gjenkjent, passe mye, og mest planter. Kroppene våre trenger næring – og det gjør også de gode tarmbakteriene vi trenger for å ha et velfungerende immunsystem.

Beate og jeg er som sagt midtveis i livet, og vi kjenner på at vi er i endring. Så vi er fremdeles i research-fasen og setter oss fortløpende inn i nyere forskning for å finne svar på hvordan vi kan ta best mulig vare på oss selv etter hvert som vi blir eldre. Vi ønsker nemlig å kunne være superspreke bestemødre – om muligheten byr seg!

I tillegg er vi overbevist om at vi som er midtveis i livet er nøkkelen til å snu utviklingen i livsstilsrelatert uhelse. Ved å ta tak i eget kosthold og egen helse kan vi gå foran som gode eksempler og være til hjelp for de rundt oss og som vi bryr oss om. Er du med?

Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra,
Monika

Har du lyst til å komme i gang? Her er noen muligheter:

  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program