Hvordan blir livet om du velger det som passer for deg?


Hvordan blir livet om du velger det som passer for deg?

Om du velger det som passer for deg – i livets ulike situasjoner, hvordan ville det bli?

Ville du beholdt jobben din? Bodd der du bor? Brukt tiden din som du gjør? Ville du hatt den samme partneren, eller de samme vennene?

Hva ville skje med energinivået ditt om du sier ja til det som passer – og nei til det som ikke passer?

«Velg det som passer for deg» har lenge vært et mantra for oss. Men akkurat hvor kraftfullt dette prinsippet er, innså vi først da vi for noen år siden snublet over boken «Cured» av dr. Jeff Rediger. Han hadde undersøkt fellesnevnerne blant mennesker som hadde blitt mirakuløst frisk fra tilsynelatende uhelbredelig sykdom. Han fant at en viktig faktor (kanskje den viktigste?), var at de koblet på seg selv og fant svar på spørsmål som de vi stilte i starten – og endret livet deretter. Legen Gabor Maté («Når kroppen sier nei» m.fl.) hevder at det som stresser oss mest av alt er når vi ikke tar hensyn til oss selv og grensene våre. Når du velger det som passer, så kvitter du deg med usunt stress i livet. For ja, stress finnes også i en sunnere utgave: Det vi mestrer – og i passe mengder. Som for øvrig var en annen av fellesnevnerne dr. Rediger fant: De som ble mirakuløst friske endret fra en usunn til en sunn stressrespons. (Her finner du forresten en blogg om «Cured», om du vil lese mer).

Her er noen tips til hvordan du kan bli bedre kjent med deg selv – og finne ut hva som passer (og ikke):

 • Hvilke historier forteller du (og andre) om deg? Hva i disse historiene er riktig og nyttig for deg, og hva hindrer deg i å være deg? (Eksempel: Om du fikk med deg overbevisninger fra barndommen om at du ikke var bra nok, elsket – eller passet inn… Kanskje det nå er på tide å slippe disse historiene?)
 • Hva er deg, bak alle historiene og erfaringene dine? Hvor godt vet du hvem du egentlig er – der bak utseende, alle «burde», oppfattede forventninger og alle masker og roller du tar på deg?
 • Hvilke prioriteringer er viktig – og riktig – for deg?
 • Hvordan ville livet være om du kjente deg grunnleggende trygg: Trygg på deg selv og dem rundt deg, trygg på at du er bra nok og at du mestrer utfordringene livet kaster på deg?
 • Hvordan ville livet være om du levde uten stress og bekymringer? (Pulsklokkene som måler pulsvariasjon kan faktisk gi «biofeedback» på dette. Garmin-klokkene viser det som «blå striper» - under har vi lagt inn en figur. Om du lurer på hvordan det kjennes: jo, som å være i flyt, utenfor tiden.)
 • Hvilke endringer kan du gjøre i livet ditt for å redusere stress og øke gleden? Hvilke vil du gjøre? Og hvilke velger du…
  • Mangler du noe i livet ditt
  • Bruker du mye tid på å ta vare på andre og lite tid på dine behov og drømmer?
  • Sier du «ja» når du ønsker å si «nei»?
  • Hva er viktig for deg å si «ja» til?

Prioriterer du å møte andre sine forventninger i stedet for å leve ditt eget liv?

Figur 1: En arbeidsdag med mye tid i flyt...

Ønsker du mer støtte til å koble på deg selv? Her finner du et digitalt kurs – som vi har valgt å gjøre nesten gratis: Jeg-et mitt: Hvor ble du av i alt mylderet? Fordi vi tenker at dette er noe av det aller viktigste og mest meningsfulle vi kan bidra med til verden…

Ta vare på deg selv – du fortjener å ha det bra, 💞
Beate & Monika

.