Hva gjør de som lykkes med varig vektnedgang og kostholdsendring?


Hva gjør de som lykkes med varig vektnedgang og kostholdsendring?

I 1983 innrømmet de to amerikanske psykologene Robert Colvin og Susan Olson at de ikke hadde særlig suksess med å veilede overvektige. Folk gikk riktignok ned i vekt, men det var bare unntaksvis snakk om varig endring. Colvin og Olson ble nysgjerrig på hva som kunne fungere bedre enn veiledningen de ga. Ved hjelp av media, etterlyste de personer som hadde gått ned minst 20 % av kroppsvekten og holdt vekten i minst 2 år.

Kvinner og menn i alle aldre fra store deler av USA tok kontakt, og psykologene endte med å dybdeintervjue 54 personer som hadde gått ned mellom 10 og 125 kg – snittet var 25 kg. I gjennomsnitt hadde de holdt vekten i 6 år. I tillegg til tre vitenskapelige artikler og en rekke foredrag, publiserte de to psykologene funnene sine i boken «Keeping it off: Winning at Weight Loss».

Vi har lest boken og her er det aller viktigste funnet: Det var avgjørende at den enkelte tok eierskap til kostholds- og livsstilsendringen og fant ut hva som funket for dem. Ikke overraskende for oss – og helt i tråd med vår erfaring og det vi legger til grunn i XLO Sunn og slank!

Men hva mer fant psykologene ut? Jo, blant annet at alle hadde gått gjennom fire faser.

Fase 1 – Stoppe den onde sirkelen: De brøt den onde sirkelen ved å være dønn ærlig med seg selv og ta det fulle og hele ansvaret for endringen de ønsket seg. Flere beskrev et øyeblikk av brutal selvinnsikt – en «wake-up-call» etter å ha fått et blikk eller en kommentar i en sosial sammenheng, sett seg selv i speilet eller på et bilde – og noen hadde fått en klar beskjed fra legen om helserisiko ved å være overvektig. En av historiene forteller om en småbarnsmor som en dag satt ved kjøkkenbenken og så seg selv og livet hun levde i fugleperspektiv og konkluderte med at hun «hatet seg selv og livet sitt». Hun og de 53 andre kom til et punkt hvor de bestemte seg for at «nok var nok». Flere måtte i denne fasen lære å ta vare på seg selv (ikke bare andre) og respektere egne grenser.

Fase 2 – Starte en positiv spiral: Etter at de hadde bestemt seg, startet de en positiv spiral ved å lære, eksperimentere, feile og starte på nytt. De gikk fra å være redd for å mislykkes til å glede seg over små skritt og seire i riktig retning. Ca 40 % hadde nytte av et program eller en gruppe i denne fasen. Nesten halvparten av mennene og 30 % av kvinnene fortalte at de visste tilnærmet ingenting om kosthold og ernæring før de tok grep. En av mennene leste seg opp på fett, sukker og kalorier og laget sin egen lav-kalori iskremoppskrift. Han spiste iskrem til alle måltider (han elsket iskrem), men følte seg ikke så pigg… 😬 Han fant ut at han trengte fiber og la popcorn til sin nye diett. Etter prøving og feiling endte han opp med et variert kosthold ala det vi anbefaler i XLO Sunn og slank (og det gjorde de andre deltakerne også). Denne fasen var enkel.

Fase 3 – Håndtere suksess: Dette viste seg å være en tøff fase. De måtte håndtere det at de faktisk lyktes, og ofte fulgte andre endringer i kjølvannet av vektnedgangen. Med mestring på kostholdsfronten, vokste både selvbildet, tilliten til seg selv og egenkjærligheten. Utdanning, karriere og relasjoner havnet automatisk under lupen. Forfatterne understreker at ingen av personene de intervjuet sa til seg selv: Jeg skal bli en sterkere person, hvordan gjør jeg det? De fleste trodde i begynnelsen at de bare kom til å gå ned litt i vekt. Det ene ledet til det andre, og den positive spiralen spredte seg til flere områder av livet.

Fase 4 - Vedlikehold: Det som tilsynelatende er så vanskelig for de fleste, viste seg å være enkelt for de som ble intervjuet. Å holde vekten var rett og slett blitt en del av livet som de hadde brakt orden og kontroll over. De var så fornøyde med sitt nye liv og sin nye livsstil at det var motivasjon i seg selv. Som nevnt landet alle på et kosthold i tråd med anbefalingene i XLO Sunn og slank. De lærte både hva de trengte for å bli mette og ha nok energi og hvordan de kunne kose seg med mat og drikke som ikke var en del av hverdagskostholdet (aka prinsipp 5: Skei ut med god samvittighet 😉). Videre fant alle en form for trening som de trivdes med – for de fleste var dette å gå tur.

Spennende, sant?? 🤩 Slik forskning kunne vi tenke oss mer av. Og vet du hva? Det finnes! 🎉🎉🎉

The National Weight Control Registry følger over 10.000 mennesker som har gått ned i vekt og holdt vekten. De har holdt på siden 1994 – og selv om hjemmesiden ser ut som om den er nesten like gammel 😆 – er den vel verdt et besøk.

Har du lyst på flere tips til hvordan du kan komme i gang med et sunt og godt kosthold?

Sjekk denne guiden (gratis) – og velg det som passer for deg: https://xlosunnogslank.no/guide

Guiden er på mer enn 40 sider og tar for seg både prinsipper for å lykkes, konkrete forslag til hva, hvor mye og når det er smart å spise, bevisstgjøring av hva som gjør endring enkelt og utfordrende, kunnskapsgrunnlaget bak anbefalingene - og aller viktigst: Tips om hvordan du kan velge det som passer for deg - og skape vaner du trives med.

Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💚
Monika & Beate

.