Ultraprosessert mat og føre-var-prinsippet


Ultraprosessert mat og føre-var-prinsippet

Fikk du med deg dokumentaren «Vet du hva barnet ditt spiser» på NRK våren 2023? Den er dessverre ikke tilgjengelig lenger, men du kan se en kortversjon på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=aJ_D5YMNeDg.

Tobarnsfar og lege Chris van Tulleken gjorde han et eksperiment på seg selv: Han endret kostholdet sitt i en måned til å være basert på ultraprosessert mat. Du vet, industri-«maten» med mer enn 5 ingredienser som de færreste har hjemme og som de fleste sliter med å uttale.

Resultatet: Han gikk raskt opp mange kilo i vekt og fikk økte nivåer av sulthormonet (ghrelin) og reduserte nivåer i hormonet for metthet (leptin) - for å nevne noe. I tillegg viste scanning av hjernen før og etter omleggingen av kosthold en stor endring, spesielt knyttet til «lystsenteret». Det økte inntaket av ultraprosessert mat ga altså store effekter på mye, og van Tulleken stiller spørsmålet: Når såpass kortvarig kostholdsendring ga så store endringer for ham - hvordan er det da for barn som er i utvikling?

Vi fant dokumentaren både tankevekkende og betenkelig… Van Tulleken fortalte at land som Brasil, Canada og Frankrike nå generelt fraråder ultraprosessert mat, og ikke minst til barn.

I sluttrapporten for de nye nordiske kostholdsrådene står det ingenting om å begrense inntaket av ultraprosessert mat. Begrunnelsen er at det visstnok ikke er tilstrekkelig med forskning som sier at denne maten har negative helseeffekter.

Mon det.

Denne artikkelen refererer til en samlestudie gjort av professor Simon Dankel og et forskerteam ved UiB som konkluderer med at økt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for kreft betydelig: Forskarar viser at industrimat gjev kreftfare: – Må bli ein større del av kosthaldsdebatten

Og i dette innlegget referer Marit Kolby (ernæringsbiolog, høyskolelektor og forsker ved Oslo Nye Høyskole) og Mads Johansson (generalsekretær i Mage-tarmforbundet) til en samlestudie som viser sammenheng mellom høyt inntak av ultraprosessert mat og risiko for inflammatorisk tarmsykdom (der vi i Norge ligger i verdenstoppen): Folkehelse på spill

Samlestudien finner du her: Food Processing and Risk of Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis - PubMed (nih.gov)

Vi i XLO har i bunn og grunn bestemt oss for å møte verden som den er med aksept. I dette tilfellet er det krevende… Vi unner virkelig alle å ha det bra. Vi unner alle å holde seg friske – og vi unner ingen å bli syke av maten de spiser. Så vårt utgangspunkt i denne saken er at dersom Helsedirektoratet ikke har tillit til kvaliteten på forskningen som sier at ultraprosessert mat er skadelig for helsen – så skulle vi ønske at de valgte en føre var-holdning. For folkehelsens – og sikkerhets skyld. Vi er overbevist (!) om at det ville slå positivt ut på folkehelsen. Og belastningen på helsevesenet. Og på helsebudsjettet.

Uansett hvor de nye kostholdsrådene lander, har vi valgt «Variert, hjemmelaget mat som er bra for tarmen» som ett av prinsippene bak XLO Sunn og slank. Og vi krysser fingrene for at du er – eller blir – med i gjengen som finner glede i å lage sunn og næringsrik mat (dvs med masse (!) grønnsaker) til deg selv og dem du er glad i. Rett og slett er en god rollemodell for etterfølgende generasjoner (og gjerne generasjonene før også, om muligheten for det finnes).

Om du synes det er vanskelig å finne oppskrifter med masse grønnsaker - hva med å teste denne: Enkel blomkålsuppe

Og hvis du vil ha flere oppskrifter med masse (!) grønnsaker, frukt og bær - sjekk kokeboken vi har laget: https://xlosunnogslank.no/oppskrifter

Vi har tatt utgangspunkt i oppskrifter vi liker og pimpet dem opp med MASSE frukt og grønt. Vi har tatt både to- og tre-gangeren. Og resultatet: Et kosthold som inneholder de (minst) 500 til 800 g frukt og grønt om dagen blir lett som en plett! Kokeboken gir deg over 50 oppskrifter på sunne, enkle og kjappe frokoster, lunsjer og middager.

Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💚
Monika & Beate