Er du klar for å hoppe av karusellen? 🎢


Er du klar for å hoppe av karusellen? 🎢

Det virker som en del kostholdseksperter tror at så fort blodsukkeret er i vater, hører alle cravings fortiden til. Alle seriøse utøvere innen overspisingens kunst vet at det er tullball.

MEN: Det er et godt sted å starte. Både fordi det for mange er det enkleste og raskeste å gjøre noe med – og fordi det er en grei grovsortering som gjør at ikke alle innskytelser til å kaste seg over søtt, fett og salt (raske kalorier som går rett i lystsenteret) trenger nærmere sjelegransking. Har du berg-og-dalbane-blodsukker, anbefaler vi å starte med å hoppe av karusellen.

Hvordan vet du at cravings og sultfølelse er et resultat av for høyt (og etterfølgende lavt) blodsukker? Det korte svaret er at

  • Sultfølelsen går ikke over – den gnager i magen
  • Du kan stagge sulten med mange forskjellige typer mat (i motsetning til når du bare «må» ha sjokolade, potetgull eller noe annet)
  • Etter hvert blir du svimmel, kvalm, slapp, irritabel osv. «Hangry» som det heter på nynorsk.
  • Denne sulten gir primært et fysisk ubehag (selv om det selvsagt kan være krevende både mentalt og psykisk å kjøre blodsukker-berg-og-dalbane store deler av døgnet 🤢).

Etter å ha spist innenfor rammene av XLO Sunn og slank i flere år, er jevnt blodsukker noe vi nærmest tar for gitt. Men noen ganger skeier vi ut med god samvittighet, eller det skjer uforutsette ting, eller vi har ikke vært like flinke til å planlegge.

I midten av november var Beate på konferanse. Lunsjen bestod av kylling med saus og poteter. Grønnsakene spilte i beste fall en statistrolle: under kjøttstykket lå litt stekt kål og en halv champignon i biter. Servitøren var svært stolt av den veganske og glutenfrie desserten, så i all høflighet, smalt Beate i seg den også. Selv om det ikke var optimalt, ble hun tatt på sengen av resultatet: Høy puls i timevis, uggen følelse i kroppen og lyst på alt mulig resten av dagen… Det skyltes neppe traumer fra barndommen for å si det sånn (mat og følelser er tema neste uke): Hun skjønte at blodsukkeret hadde tatt seg en heisatur. Neste dag sikret hun seg med noen knaskegulrøtter og nøtter i vesken for å unngå nok en berg-og-dalbane-dag.

Biokjemiker Jessie Inchauspé forsket på blodsukkermåling, og oppdaget at hennes egen kurve lignet en berg- og dalbane. Blodsukkertopper sammenfalt med hjernetåke og blodsukkerbunner med søvnighet. Hyppige bunner og topper ga søtsug, viste det seg. Om hun våknet uopplagt hadde blodsukkeret vært høyt gjennom natten. På dager der energien var på topp hadde blodsukkeret vært stabilt. Om hun ble trøtt på ettermiddagen viste det seg at hun hadde hatt en blodsukkertopp etter lunsjen.

Selv registrerer vi begge at raske karbohydrater mellom måltidene/på tom mage (feks utskeielser med god samvittighet i form av en is på strandpromenaden i Spania eller vafler rett før leggetid) gir høy puls og hjertebank, stress i systemet (vises på pulsklokken), vi blir fortere sultne og sover dårligere, for å nevne noe… 😖

Det er altså flere fordeler med et jevnere blodsukker enn å redusere cravings og sultfølelse. Stabilt humør, bedre konsentrasjon og overskudd er bare starten. I tillegg blir det lettere å gå ned i vekt. En blodsukkertopp følges nemlig av økt insulinnivå som gjør at glukosen og fruktosen vi ikke forbrenner, blir lagret som fett. Kroppen forbrenner fett bare når insulinnivået er lavt, et par timer etter en blodsukkertopp. Et jevnere blodsukker gir dermed et mer stabilt insulinnivå, og mer effektiv fettforbrenning. Hvis du stadig fyller på med raske karbohydrater, blir all energi som ikke brukes umiddelbart, lagret som fett som kroppen ikke rekker å forbrenne før neste påfyll.

Videre skaper et høyt inntak av glukose, fruktose og andre sukkerarter betennelse i kroppen. Vi snakker ikke betennelse som en verkende byll eller synlig infeksjon, mer som en ulmebrann i kroppen som typisk viser seg i form av «muffinsmage», vondter i ledd, svakere immunforsvar, dårligere søvnkvalitet osv – og etter en stund potensielt som langt mer alvorlig sykdom. Flere og flere leger og forskere peker på betennelse som rotårsaken til en lang rekke sykdommer - også psykisk sykdom 😱.

Klar for å hoppe av karusellen? Her er noen tips (og du trenger ikke følge alle – som alltid velger du det som passer for deg):

  • Spis måltider med mye grønnsaker, passe mye proteiner og fett.
  • Spis grønnsaker til alle måltider, og spis de først. Ifølge Inchauspé er dette det trikset som gir størst effekt.
  • For frokost: Om du velger grøt eller en annen søt frokost, pass på å få i deg proteiner og ev noe fett. Og viktigst: Start med litt grønnsaker først. Jessies tips her er å spise en «salt» frokost – feks omelett eller frøknekkebrød med pålegg.
  • Om du ønsker karbohydrater som korn, poteter, pasta (ev frukt eller en annen søt dessert) til lunsj og/eller middag – spis det til slutt i måltidet.
  • Spis 2-4 måltider. Om du spiser mellommåltider: Sørg for at det ikke bare består av raske karbohydrater (frukt, kjeks, kaker, potetgull osv) – frukt og nøtter er bedre enn bare frukt – og grønnsaker først gjelder også her som en hjelp til å flate ut blodsukkerkurvene.
  • Drikk eddikvann (1 ss eplesidereddik i et stort glass vann) – før, under eller etter måltidet – gjerne med sugerør, så skader du ikke emaljen på tennene.
  • Beveg deg etter måltidene – legg gjerne inn noen styrkeøvelser og/eller en rask gåtur. Monikas favoritt er en sprintøkt i trappen hjemme i kombinasjon med knebøy, sit-ups og armhevinger.
  • Stress ned: Prioriter hvile og søvn.

Gi prosjektet minst 2 uker og legg merke til hva som skjer med cravings og sultfølelse – i tillegg til allmenntilstanden generelt. I julebordtid og julestri: Spis litt grønnsaker før julebordet, drikk litt vann med eddik og slå deg løs på dansegulvet etter maten. Får du lyst på julegodt, pepperkaker, klementiner osv – ta det som dessert etter lunsj eller middag – ev spis det sammen med litt nøtter og/eller grønnsaker.

Om du vil vite mer, er den beste boken for dette (vår mening): Glukoserevolusjonen av Jessie Inchauspé. Du finner henne også på YouTube og Instagram @glucosegoddess.

Hverken livet eller julestria trenger å være en berg-og-dalbane! 💃💝🎄
Monika & Beate

.