Hvorfor vi gjør som vi gjør og det blir som det blir – og hva du kan gjøre med det


Hvorfor vi gjør som vi gjør og det blir som det blir – og hva du kan gjøre med det

Det er flere veier til mål, sier et ordtak. Hva skjer om vi kobler på autopiloten og kjører en gammel, velkjent og velprøvd vei? Noen ganger fører den oss effektivt til mål. Andre ganger sender den oss i ring eller på ville veier. Autopiloten gjør som den alltid har gjort, og selv om det er galskap å forvente et nytt resultat, så kjører vi likevel på. Vår erfaring er at dette gjelder generelt - også når vi vil endre til et sunnere kosthold. Som ellers i livet kan vi satse på etablerte tanke- og adferdsmønstre (autopiloten) eller ta bevisste veivalg. Vil du vite hvordan?

For at vi ikke skal måtte detaljplanlegge hver minste lille ting vi gjør («finne opp hjulet hver gang»), blir erfaringer til mønstre: Stort sett ubevisste programmer vi bruker i møte med livets mange små og store oppgaver, utfordringer, beslutninger osv. «Strategier» kaller vi det.

Tanker og adferd i en gitt sekvens. Det høres kanskje kryptisk ut. La oss ta et par eksempler.

Vi har skrevet mye om drama- vs skaperdynamikk. I dramadynamikk blir strategien en nedadgående spiral:

Problem oppstår -> Offeret kjenner frykt/hjelpeløshet -> Offeret velger flukt/kamp/frys -> problemet vokser eller forblir i beste fall uløst -> osv…

I skaperdynamikk gir strategien en positiv spiral:

Skaperen snur problemet til en utfordring -> Velger intensjon -> Identifiserer og tar små og store skritt på vei mot målet

Ofte ligger det en mer eller mindre ubevisst forventning om resultatet til grunn, om resultatet blir som vi ønsker, eller ikke. For eksempel at vi (bevisst eller ubevisst) sier til oss selv «Dette går fint!» eller «Dette går aldri bra!».

Da Monika var småbarnsmor, var arbeidsdelingen i heimen slik at mannen leverte barna i barnehagen på morgenen, og Monika hentet på ettermiddagen. Noen ganger krevde timeplanen at de byttet roller. Monika skjønte ikke hva som gikk galt, men hver gang hun hadde ansvaret på morgenen, ble det et salig kaos og endte med mas, gråt, og at hun kom for sent på jobb. 😨

Samtidig var hun i gang med en utdanning innen kommunikasjon- og endringsledelse. På en av samlingene, var tema «strategier», dvs programmene i hjernen som vi bruker for ulike oppgaver og situasjoner. Alle går vi rundt med mer eller mindre nyttige strategier for å ta beslutninger, prestere når det gjelder og ha det best mulig i hverdagen. Strategiene er en lynrask kjedereaksjon av tanker og innhenting av sanseinformasjon.

Monika bestemte seg for å sjekke hvilken strategi hun brukte som endte i kaos på morgenene. Obs! Hva oppdaget hun da hun skrudde ned tempo på kjedereaksjonen i hjernen? At det første hun sa til seg selv var: «Dette går aldri bra!». 😱 Neste gang hun tok morgenskiftet, sa hun til seg selv: «Dette går bra, dette fikser jeg helt fint». Det var slutten på de kaotiske morgenene. 🎉

Overbevisninger har en tendens til å skape en selektiv oppmerksomhet og adferd som virker selvoppfyllende: Vi legger merke til det som er i samsvar med overbevisningen og filtrerer bort andre sanseinntrykk.

Et annet eksempel på «mikronivå» er strategier i møte med cravings. Her er to mulige scenarier som gir hvert sitt resultat:

En craving kan oppstå på mange måter, og her er et mulig program som ender opp med å gi etter for cravingen og (i dette eksemplet) spise sjokoladen:

  1. Ser sjokolade
  2. Får vann i munnen
  3. Sier til seg selv: «Det har jeg fortjent, fordi…»
  4. Spiser sjokolade
  5. ?? (her kan alt skje, og vi håper at det ikke kommer en indre kritiker, følelser som skam eller andre dramareaksjoner. Istedenfor anbefaler vi å ta vektstankesett og utforske hva som er mulig å lære av dette).

Når du skal justere en strategi som ikke fungerer slik du ønsker, er det lurt å sette inn støtet der det både er mulig og har effekt. Det er vanskelig å leve et liv uten å se en eneste sjokolade (heller ikke i eget hode) – og vann i munnen er en reaksjon som skjer spontant. Det du sier til deg selv, derimot, det kan du endre – akkurat som Monika gjorde.

Strategien over kan eksempelvis finne et nytt spor ved å si noe annet til seg selv: «Oi, der kom det en craving…». Om du har tatt et bevisst valg og øvd på dette, kan du feks legge en strategi hvor du så:

  1. Ser for deg målet
  2. Kjenner hvordan det vil bli å nå målet
  3. Sier til deg selv «Hva kan jeg gjøre istedenfor?»
  4. Tar et steg mot målet.

For å lykkes med kostholdsendring, kan du teste ut denne strategien for å planlegge, gjennomføre og justere:

  1. Velg mål og sjekk at det faktisk er noe du ønsker slik at du blir motivert
  2. Velg rammer som gjør det enklest mulig å nå målet, feks ukemenyer og tid til hvile
  3. Velg overbevisninger som støtter deg på vei mot målet, feks «kan andre, kan jeg»
  4. Velg aktiviteter – små og store skritt som fører deg mot målet, feks spise masse (!) grønnsaker
  5. Gjennomfør planen og sjekk etter en periode om det fungerer. Hvis ja: Kjør på mot målet, hvis nei: Sjekk om noe under punktene 1 – 4 med fordel kan justeres.

Om du tenker at dette gjelder for alle områder i livet: Bingo! I denne filmen om strategier får du ulike eksempler på hvordan du kan lykkes med det du vil. Få tips om hvordan du kan prestere og være best når det gjelder og lær hvordan du kan dekode hva som gjør at du får det til eller ikke. Filmen viser hvordan ubevisste tankeprogrammer ofte styrer det vi gjør – og dermed resultatet. Her finner du mer om hvordan du kan oppdage og endre disse mønstrene.

Masse lykke til med å teste nye strategier!
Monika & Beate

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program

Foto: Einar StorsulUnsplash