Overbevisningen bak spørsmålet fra damen ved siden av oss i kantinen var tydelig. Hun var skeptisk, selv om hun syntes det var veldig spennende dette med kostholdsendring og at vi jobbet med det.
Tja, svarte vi, det spørs jo på vanen.
Har du hørt at det tar 21 dager å etablere en vane? Det var overbevisningen i gamle dager. Kanskje var det lettere å få på plass nye vaner før? Nå har nemlig forskere landet på at det tar ca 60 dager. 😲 Det er fristende å tenke at alt var bedre før… 😆
Hva er din erfaring med å etablere nye vaner? Vår erfaring er at det kommer an på vanen – og ikke minst hvordan vi velger å la den bli en del av den nye normalen.
Om du hater isbading, men velger å bite tennene sammen (i den grad det er mulig når de egentlig vil hakke i vei…🥶) og gjennomfører pliktoppfyllende i 60 dager, setter vi ikke penger på at du er blitt en isbader og at du hopper i vannet uten å tenke over det på dag 61.
Om du derimot elsker god kaffe og en morgen svinger innom en kafe og kjøper en nybrygget kopp med din favorittvariant, er sjansen stor for at det kan komme til å bli en del av den daglige rutinen – nærmest av seg selv. ☕
Er du enig i at det opplagt er enklere å få på plass vaner dersom du velger noe som passer for deg og som du kan leve godt med over tid (prinsipp #1 i XLO Sunn og slank)?
Et annet supertriks for å etablere nye vaner er å la de ligne ting du allerede liker og gjør. Ifølge forfatter Charles Duhigg, er det en nøkkel til suksess å kamuflere vanen slik at den fremstår som en god, gammel vane. I boken «The Power of Habit» forteller han hvordan det under andre verdenskrig ble mangel på kjøtt i USA, fordi myndighetene sendte kjøttet til soldatene ved fronten. Innmat var det imidlertid nok av, men de visste at amerikanere flest heller ville spise skosåler enn lever, nyrer og blodmat.
Forsvarsdepartementet opprettet en «Committee on Food Habits» med nasjonens ledende sosiologer, psykologer og antropologer og ba dem lage en kampanje for å få folk til å sette innmat på middagsbordet.
Hvordan gikk det?
I alt ble over 200 studier publisert, og essensen var et felles funn: For å endre folks kosthold, må det uvante fremstå velkjent. Slakterne delte ut oppskrifter på hvordan innmat kunne se, lukte og smake som kjære og kjente retter. Myndighetene sendte brosjyrer med budskap som «Familien vil juble for biff og nyrepai».
I løpet av krigen ble innmat en integrert del av det amerikanske kostholdet, og forbruket fortsatte å stige i etterkrigsårene. «Kidneypie» var kommet for å bli; lever og oksetunge var blitt festmat.
På samme måte (dessverre 😢) forteller Duhigg:
Siden den gang har den amerikanske regjeringen lansert dusinvis av andre tiltak for å forbedre kostholdet vårt. For eksempel var det "Fem om dagen"-kampanjen, ment å oppmuntre folk til å spise fem frukter eller grønnsaker, USDAs matpyramide, og et press for oster og melk med lite fett. Ingen av dem fulgte utvalgets [Committee on Food Habits] funn. Ingen prøvde å kamuflere anbefalingene sine i eksisterende vaner, og som et resultat mislyktes kampanjene. Til dags dato er det eneste regjeringsprogrammet som noen gang har forårsaket en varig endring i det amerikanske kostholdet innmatkampanjen på 1940-tallet.
Du kan lese historien i Duhiggs bloggpost: Why Americans started eating kidney and brains
Hvordan kan du bruke dette til din fordel – slik at det blir enkelt å få på plass kostholdsendringer? Her er noen tips:
Taco (så lenge det er mye grønnsaker og ikke bare lefse, kjøtt og ost) er jo helt topp uansett. Og om du vil lage en enda sunnere vri, kan du bytte ut tacoskjell/-lefser med hjertesalat- eller kinakålblader.
Her er en vri som drar taco-konseptet inn i suppeland. Suppen er superrask, enkel og rimelig og for lengst en av våre favoritter: Tacosuppe med sorte bønner.
Lev vel - du fortjener å ha det bra 💚
Monika & Beate
P.S. Ønsker du flere tips til en sunn og slank livsstil? Her er noen muligheter: