Har du hevet deg på trenden med pulsklokke? ⌚
Vi i XLO har gjennom mange år forsket på hva det innebærer å være menneske og hvilke muligheter vi har for å leve livet så bra som overhodet mulig. Først og fremst har vi vært våre egne forsøkskaniner, og etter hvert som vi har funnet smarte «levehacks» deler vi villig vekk. 🤩
Vi har tidligere fortalt om dr. Jeff Rediger og boken «Cured» som forsket på fellesnevnerne mellom pasienter som var blitt friske fra tilsynelatende uhelbredelig sykdom og som oppsummerte funnene sine som:
Dr. Rediger sammenfattet også et fjerde punkt, «heal your immune system», og vi tenker at det er resultatet av de tre fellesnevnerne over.
I XLO Sunn og slank har vi samlet mange (!) forslag å teste ut for å finne et sunt kosthold som passer for den enkelte. Vi unner nemlig alle (!) et godt liv med god helse! Mange av forslagene vi gir er i form av endringsstøtte, og stress- og stressmestring er sentralt i dette. Hvorfor? Jo, fordi vår erfaring (som er støttet av masse forskning) er at mulighetene for å lykkes med endring blir drastisk redusert når vi er i en tilstand av høyt stress. Satt på spissen: Stress kan sabotere både helsegevinster og vektnedgang selv om du spiser aldri så sunt.
Som sagt er vi våre egne forsøkskaniner. Det betyr at vi ikke foreslår saker og ting uten å ha testet det selv først… Denne sommeren har vi utforsket flere muligheter for hvordan bevisst redusere stress – med utgangspunkt i dr. Torkil Færøs bok «Pulskuren». Beate tok den med på stranden i Spania – og Monika hev seg på rett etter ferien.
Klokken har vært med oss på biltur, bærplukking, hagearbeid, trening, jobb, husarbeid, møter, familiesammenkomster, store og små måltider – med og uten alkohol… Kort sagt: aktiviteter som vi hadde en klar formening om var stressende eller avslappende. Vi fikk oss noen overraskelser… 😅
I boken skriver dr. Færø populærvitenskapelig om hvordan hjernen, det autonome nervesystemet og immunforsvaret fungerer, og om hvordan stress påvirker. Visste du at pulsvariasjonen din kan fortelle om det autonome nervesystemet ditt er i balanse og hvor stor stressbelastningen er? Det visste ikke vi, og vi gjorde som boken foreslår: Vi skaffet oss hver vår pulsklokke og begynte å forske på oss selv! Den så vi ikke komme! Hensikten med eksperimentet er å følge stressbelastningen gjennom døgnet for å finne ut hva som gir og koster energi, og hvordan vi kan forbedre situasjonen.
Som sagt har det blitt noen overraskelser underveis! Monika, for eksempel, lader når hun kjører bil. Og begge lader vi når vi er i flyt i arbeidet vårt – og: når vi prepper grønnsaker 💚. Beate elsker å plukke bær – og likevel er stressnivået forhøyet når hun gjør det (faktisk så høyt at klokken foreslår at hun tar en pustepause). Dr. Færø kaller alkohol «flodhesten i rommet» - og der er vi på ingen måte hevet over tyngdeloven. Om vi skeier ut med et par glass vin el.l. – gir det stress i systemet og dårligere søvnkvalitet. Og noen ganger er det jo verdt det 😉.
Uansett er vi glade for resultatet så langt: Pulsvariasjonen vår er på samme nivå som unge voksne mellom 25 og 34 år! Den tar vi med oss, vi som er i 50+ kategorien.
Som sagt er det aller viktigste med dette eksperimentet å finne flere verktøy for stressmestring å dele med deg og andre. Vi har nemlig som ambisjon at forslagene våre skal gjøre det enklere for deg å lykkes med en sunnere livsstil. Og her fant vi altså nok et supert verktøy: Tusen takk for deling til dr. Færø!
Lev vel – du fortjener å ha det bra 💚
Monika & Beate
P.S. Lyst til å komme i gang? Her er noen muligheter: