Rammer som legger til rette for suksess


Rammer som legger til rette for suksess

Er du enig i at omgivelsene og ulike rammebetingelser påvirker valgene vi tar – bevisst og ubevisst? Plassering, pris, merking og tilgjengelighet påvirker hva som havner i handlekurven – og på tallerkenen. Vi er blant dem som håper at myndigheter og dagligvarebransjen fortsetter å ta grep slik at det blir enklere å velge sunt. Mulighetsrommet er stort, tenker vi – hurra! – og samtidig betyr det at rammene, slik de er nå, ofte leder folk til å handle og spise mat og drikke som ikke fremmer god helse.

Vi er ikke blant dem som henger med hodet og gir opp av den grunn. Inntil aktørene gir full gass på alle sylindre, velger vi å ta kontroll på de rammene vi rår over. Og dermed gi oss selv de beste forutsetningene for å lykkes og trives med et sunt kosthold. Så lenge brus og godteri får «prime location» i butikkene, har vi en klar plan når vi drar i butikken. Vi følger også med på når frukt, bær og grønnsaker (som vi jo spiser store mengder av) er i sesong og rimeligere enn andre ganger på året. Det handler om bevisste valg – og å bestemme rammene selv, dvs hva som er innenfor og utenfor. I denne bloggposten får du våre beste tips.

Har du forresten tenkt på at ikke alt var bedre før – og at bestemødre våre mest sannsynlig ville misunt oss både det ene og den andre? Tenk bare på at vi nå har:

  • Historiens største utvalg av frukt og grønt i butikkene
  • Kunnskap om mat som fremmer helse generelt og tarmhelse spesielt
  • Hjelpemidler på kjøkkenet våre besteforeldre bare kunne drømme om
  • Kokebøker og -blogger med spennende oppskrifter fra kjøkken som lar grønnsakene spille hovedrollen
  • Mye større aksept for ulike kostholdsvalg i takt med at det blir mer og mer vanlig å ta bevisste valg knyttet til mat, helse, klima og dyrevelferd
  • Inspirasjon fra alle som "står frem" med historier om positiv effekt av kostholdsendringer ved ulike symptomer
  • En rekke bestselgende bøker om sammenhengen mellom kosthold og helse - og hvordan få det til i praksis

Frihet til å ta bevisste valg

Barn er avhengig av at andre setter en stor del av rammene. Alt fra leggetider, bordskikk, skjermtid, matvaner til at det er smart å ta på varme klær når det er 10 kuldegrader ute. De har ennå ikke lært å passe på seg selv, erfart konsekvenser av valg eller utviklet evnen til å tenke langsiktig. Ennå. Gjennom oppveksten skal de lære, øve og erfare slik at de gradvis kan ta større og større ansvar selv.

Som voksne kan vi (endelig!) ta ansvar for oss selv. I hvert fall i teorien. Vi kan finne ut hva som passer oss, ta selvstendige valg og vurdere risiko og konsekvenser. Det er selvsagt ikke alle rammer vi kan bestemme selv. Riktignok kan vi stemme ved lokal- og Stortingsvalg, men stort sett må vi forholde oss til lover og regler uten stor mulighet til å påvirke. Vi kan heller ikke endre på når solen står opp og ned eller oppheve tyngdeloven. I møte med den type rammer, er valgfriheten begrenset til å gjøre det beste ut av det.

Hva passer for deg når det gjelder kosthold, helse, slanking og mat? XLO Sunn og slank passer for deg som liker å ta ansvar for deg selv, som har lyst til å leve etter rammer som du har satt selv. Selv har vi kommet fram til at vi selv vil ta ansvar for hva vi spiser. Vi vil eie den rammen.

MEN: da må vi også være klar til å ta konsekvensene av egne valg. Vi kan ikke skylde på andre enn oss selv hvis resultatene uteblir, vi går på en smell eller erfarer at jobben er i tyngste laget. Det er som onkelen til Spiderman sier: «With great power, comes great responsibility”. For oss er det frihet. Og mye mer moro.

Velg det som gjør det enkelt

Her er noen eksempler på rammer som kan gjøre et sunnere kosthold enklere:

  • Velg det som passer for deg – og hold deg til det. Det handler om å være tydelig overfor deg selv og eie de rammene du setter.
  • Ukemeny – som dekker frokost, lunsj og middag
  • Handleliste og innkjøp en gang i uken
  • Ikke ha snop, snacks, brus osv i skapet. Eller is i fryseboksen…
  • Ha nok mat av det slaget du vil spise i huset – inkludert gjerne frosne grønnsaker og bær, tørrvarer og hermetikk som gjør at du kan trylle frem et sunt måltid uansett
  • Ha med egen lunsj på jobben
  • Lage middager for flere dager i slengen (ev fryse ned for å ha senere)
  • Lage større porsjoner av middagen og ha rester til lunsj dagen derpå
  • Veie mat – eller ta på øyemål etter hvert
  • Veie seg daglig, ukentlig eller månedlig
  • Ha en plan for utskeielser – og retur til (den nye) normalen. Bestem deg feks i forkant av en ferie, en sosial sammenkomst eller et restaurantbesøk hva som er innenfor og utenfor.
  • Sette opp et matbudsjett…

Det er summen på kassalappen som teller

Matbudsjett, ja. Frukt og grønt er nærmest uetisk dyrt, tatt i betraktning hvor sunt og miljøvennlig det er. Vi har funnet ut at vi bruker ca like mye på mat nå som før kostholdsendringen. Vi bruker mer på frukt og grønt, men mindre på andre ting som kjøtt og fisk og mye mindre snacks og snop. Snacks og snop er jo generelt dyrt i Norge.

Her er noen sparetips til matbudsjettet:

  • Kjøpe frukt og grønnsaker i «innvandrerbutikker»
  • Benytte de ulike kjedene sine rabattordninger, f.eks. Kiwi sin rabatt på frukt og grønt (Kiwi Pluss), Rema sin Æ-app, Coop-medlemskap osv
  • Tilpasse meny til kjedenes varer på tilbud eller som selges til redusert pris fordi det snart går ut på dato
  • Handle inn det du trenger – hverken mer eller mindre
  • Spise middagsrester til lunsj dagen derpå
  • Lage suppe av grønnsaker som har blitt slappe.

Alt i alt: Det er mulig å ha et matbudsjett som er til å leve med.

Tips til travle hverdager

Blir hverdagen travlere for deg med et kosthold som vi foreslår?

Det er snakk om ganske store mengder av grønnsaker til lunsj og middag, og de skal som regel skrelles, kuttes og bakes, stekes eller kokes…

Et triks som kan være til hjelp, er å forberede kvelden før eller på morgenen samme dag. Vi er morgenpigge, andre har mer pepp på kvelden – du vet hva som passer best for deg. Å «preppe» (fra engelsk: prepare) er gull! «Prepping is everything», pleier mannen til Beate å si – uansett om de pakker til hyttetur eller tjuvstarter på middagen.

Her er noen tips:

  • Skrell og kutt opp grønnsaker sammen med flere i familien. Det går raskere og er koselig. To fluer i en smekk…
  • Når du (eller dere) er i farta med skrelling og kutting: skrell og kutt grønnsaker til flere middager og/eller lunsjsalater. De fleste grønnsaker holder seg fint i kjøleskapet noen dager etter at de er kuttet
  • Øk mengdene grønnsaker du forbereder til middag og bruk restene til lunsj dagen derpå
  • Sørg for at du har (og bruker…) redskaper som fungerer: skrellere og kniver som er skarpe og gjør jobben så enkel som mulig for deg. Selv elsker vi våre grønnsakshakkere i ulike størrelser. Her er link til en variant om du ikke er kjent med disse fra før: https://www.kitchn.no/kjokken/kjokkenutstyr/andre-kjokkenredskaper/zyliss-live-multikutter/
  • Lag rammer rundt preppingen som er koselig: sett på musikk du liker, eller prepp med en lydbok eller ynglingsprogrammet ditt på podcasten
  • Kjøp ferdig kuttet frukt og grønnsaker (ferske og frosne)
  • Forbered kjøleskapsgrøt og lunsjsalat kvelden før om du vil spare tid på morgenen
  • Lag langsom middag på søndager: skrell og kutt grønnsaker på formiddagen, ha i leirgryte eller ildfast form med lokk eller aluminiumsfolie over og langtidsstek på lav varme i stekeovnen. Da har du mulighet for å være ute på tur med familien din eller bruke tiden din på noe annet hyggelig mens middagen lager seg selv – og blir kjempegod!

Lev vel, 💚
Monika & Beate

P.S. Vil du ha flere tips til hvordan (kostholds-)endring kan bli enklere? Sjekk denne guiden (gratis) – og velg det som passer for deg! https://xlosunnogslank.no/guide

.