Er du enig i at omgivelsene og ulike rammebetingelser påvirker valgene vi tar – bevisst og ubevisst? Plassering, pris, merking og tilgjengelighet påvirker hva som havner i handlekurven – og på tallerkenen. Vi er blant dem som håper at myndigheter og dagligvarebransjen fortsetter å ta grep slik at det blir enklere å velge sunt. Mulighetsrommet er stort, tenker vi – hurra! – og samtidig betyr det at rammene, slik de er nå, ofte leder folk til å handle og spise mat og drikke som ikke fremmer god helse.
Vi er ikke blant dem som henger med hodet og gir opp av den grunn. Inntil aktørene gir full gass på alle sylindre, velger vi å ta kontroll på de rammene vi rår over. Og dermed gi oss selv de beste forutsetningene for å lykkes og trives med et sunt kosthold. Så lenge brus og godteri får «prime location» i butikkene, har vi en klar plan når vi drar i butikken. Vi følger også med på når frukt, bær og grønnsaker (som vi jo spiser store mengder av) er i sesong og rimeligere enn andre ganger på året. Det handler om bevisste valg – og å bestemme rammene selv, dvs hva som er innenfor og utenfor. I denne bloggposten får du våre beste tips.
Har du forresten tenkt på at ikke alt var bedre før – og at bestemødre våre mest sannsynlig ville misunt oss både det ene og den andre? Tenk bare på at vi nå har:
Barn er avhengig av at andre setter en stor del av rammene. Alt fra leggetider, bordskikk, skjermtid, matvaner til at det er smart å ta på varme klær når det er 10 kuldegrader ute. De har ennå ikke lært å passe på seg selv, erfart konsekvenser av valg eller utviklet evnen til å tenke langsiktig. Ennå. Gjennom oppveksten skal de lære, øve og erfare slik at de gradvis kan ta større og større ansvar selv.
Som voksne kan vi (endelig!) ta ansvar for oss selv. I hvert fall i teorien. Vi kan finne ut hva som passer oss, ta selvstendige valg og vurdere risiko og konsekvenser. Det er selvsagt ikke alle rammer vi kan bestemme selv. Riktignok kan vi stemme ved lokal- og Stortingsvalg, men stort sett må vi forholde oss til lover og regler uten stor mulighet til å påvirke. Vi kan heller ikke endre på når solen står opp og ned eller oppheve tyngdeloven. I møte med den type rammer, er valgfriheten begrenset til å gjøre det beste ut av det.
Hva passer for deg når det gjelder kosthold, helse, slanking og mat? XLO Sunn og slank passer for deg som liker å ta ansvar for deg selv, som har lyst til å leve etter rammer som du har satt selv. Selv har vi kommet fram til at vi selv vil ta ansvar for hva vi spiser. Vi vil eie den rammen.
MEN: da må vi også være klar til å ta konsekvensene av egne valg. Vi kan ikke skylde på andre enn oss selv hvis resultatene uteblir, vi går på en smell eller erfarer at jobben er i tyngste laget. Det er som onkelen til Spiderman sier: «With great power, comes great responsibility”. For oss er det frihet. Og mye mer moro.
Her er noen eksempler på rammer som kan gjøre et sunnere kosthold enklere:
Matbudsjett, ja. Frukt og grønt er nærmest uetisk dyrt, tatt i betraktning hvor sunt og miljøvennlig det er. Vi har funnet ut at vi bruker ca like mye på mat nå som før kostholdsendringen. Vi bruker mer på frukt og grønt, men mindre på andre ting som kjøtt og fisk og mye mindre snacks og snop. Snacks og snop er jo generelt dyrt i Norge.
Her er noen sparetips til matbudsjettet:
Alt i alt: Det er mulig å ha et matbudsjett som er til å leve med.
Blir hverdagen travlere for deg med et kosthold som vi foreslår?
Det er snakk om ganske store mengder av grønnsaker til lunsj og middag, og de skal som regel skrelles, kuttes og bakes, stekes eller kokes…
Et triks som kan være til hjelp, er å forberede kvelden før eller på morgenen samme dag. Vi er morgenpigge, andre har mer pepp på kvelden – du vet hva som passer best for deg. Å «preppe» (fra engelsk: prepare) er gull! «Prepping is everything», pleier mannen til Beate å si – uansett om de pakker til hyttetur eller tjuvstarter på middagen.
Her er noen tips:
Lev vel, 💚
Monika & Beate
P.S. Vil du ha flere tips til hvordan (kostholds-)endring kan bli enklere? Her er noen muligheter: