Urinsyre – det kan vel «bare» gi urinsyregikt, eller…?


Urinsyre – det kan vel «bare» gi urinsyregikt, eller…?

I 2010 hadde jeg mitt første (og hittil) eneste anfall av urinsyregikt. Jeg jobbet som sikkerhetsdirektør i Jernbaneverket, og Sjursøya-ulykken hadde brakt stressnivået til nye høyder. Anfallet var smertefullt. Høyre stortå var hoven og vond. Vanlige sko var utelukket, og heldigvis tillot vårværet sandaler.

Til tross for at det er mange år siden anfallet, har jeg ingen ønsker om å gjenta erfaringen – og jeg har stor sympati for alle som plages jevnlig! Da boken «Drop Acid» av dr. David Perlmutter dukket opp på radaren, var veien kort til Amazon… Like etter fant vi en nettnyhet om at forskere fra Karolinska Institutet hadde funnet tre biomarkører for lang levetid: Blodsukker, kreatinin (som forteller om nyrefunksjon) – og urinsyre (https://www.dagsavisen.no/tema...). Forskerne hadde altså funnet at et lavt nivå av urinsyre var korrelert med lang livslengde, og et høyt nivå med redusert livslengde. Dette samsvarer med budskapene fra dr. Perlmutter i boken hans.

Hvor viktig er urinsyrenivået?

Dr. Perlmutter skriver at urinsyre inngår i reguleringen av våre mest grunnleggende prosesser i metabolismen. Når disse prosessene går over styr, kan en ulike helseproblemer oppstå, som for eksempel fedme, insulinresistens, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, kognitivt forfall og demens. Forfatteren viser til forskning som forteller at et forhøyet urinsyrenivå er et tidlig tegn før utvikling av diabetes type 2 og insulinresistens. En rekke, andre helseproblemer er også koblet til forhøyet urinsyrenivå som f.eks. podagra (urinsyregikt), nyrestein, fettlever, psoriasis, binyreproblemer og kronisk nyresykdom og hypertyreose. Dr. Perlmutter viser også til en japansk studie som fulgte en halv million mennesker mellom 40 og 74 år over en sju-årsperiode. Studien fant en signifikant økning i dødsrisiko av enhver årsak for dem med urinsyrenivåer høyere enn 7 mg/dl for menn og 5 mg/dl for kvinner. Forskerne fant samme trend for hjerte- og karsykdom. Dr. Perlmutter anbefaler derfor at urinsyrenivået bør være under 5.5 mg/dl.

Vi visste ikke at forhøyet urinsyrenivå var knyttet til så mange ulike tilstander utover urinsyregikt/podagra – eller til forhøyet dødsrisiko. Og siden vi sikter oss inn mot å bli superspreke bestemødre (om muligheten byr seg), så synes vi det er superspennende å titte nærmere på enkle livsstilsgrep som gjør livet godt å leve både på kort og lang sikt!

Visste du at noen matvarer øker urinsyrenivået?

Forfatteren skriver at forhøyet urinsyre kommer fra en av tre kilder: Fruktose, alkohol eller puriner.

Han peker på en rekke mat- og drikkevarer som øker nivået i blodet, og en effektiv måte å redusere urinsyrenivået på er altså å unngå eller holde inntaket på et minimum. Her er listen:

  • Fruktose (øker risiko med 114%) – og merk at all slags fruktjuice inneholder mye fruktose
  • Søtede drikker (brus, saft, sportsdrinker, energidrinker, søtet te osv)
  • Matvarer med sukker (søt hvetebakst, frokostblandinger, tørket frukt, søtsaker)
  • Mat- og drikke som inneholder xylitol
  • Øl og sprit (alkohol øker risikoen med 158%)
  • Viltkjøtt
  • Rødt kjøtt (øker risiko med 29%)
  • Innmat (lever, nyrer osv)
  • Sjømat med høye nivåer av puriner: Sardiner, ansjos, makrell, muslinger, sild og hyse (øker risiko med 31%)
  • Prosessert kjøtt (pølse, bacon, skinke osv)
  • Salt – utover det som kroppen trenger

Da jeg leste meg opp på urinsyregikt i 2010, fant jeg tips om å være forsiktig med inntak av alkohol, kjøtt, prosessert kjøtt, sjømat rike på puriner og innmat (som ikke har hatt noen stor plass i kostholdet mitt noen gang, egentlig). Men at fruktose ga nesten like høy risikoøkning som alkohol, var nytt for meg. Jeg var heller ikke klar over at mat- og drikkevarer med mye sukker, xylitol og salt var å finne på verstinglisten.

I tillegg skriver Perlmutter at vanndrivende medisiner, lav-dose aspirin, immundempende medisiner og betablokkere også øker nivået av urinsyre. Det samme gjør dårlig søvn og inaktivitet.

… mens andre mat- og drikkevarer reduserer urinsyrenivå i blodet?

Noen mat- og drikkevarer reduserer faktisk urinsyrenivået i blodet, og dr. Perlmutter nevner spesielt følgende:

  • Meieriprodukter, som kan redusere urinsyrenivået med inntil 44% ifølge Perlmutter
  • Soyaprodukter, som kan redusere urinsyrenivået med inntil 15%
  • Grønnsaker, som kan redusere urinsyrenivået med inntil 14%, og forfatteren nevner følgende grønnsaker, frukt og bær spesielt:
    • Kirsebær
    • Granateple
    • Blåbær
    • Brokkoli og brokkolispirer
    • Rødløk
    • Valnøtter
    • Grønn paprika
    • Selleri
    • Ulike krydder som kardemomme, nellik, timian, peppermynte, rosmarin og oregano
  • Kaffe og grønn te

Tips til kosttilskudd

I tillegg til å velge et kosthold som reduserer urinsyrenivået, foreslår forfatteren kosttilskudd for å senke urinsyrenivået:

  • Quercetin (anbefalt 500 mg per dag)
  • Luteolin (anbefalt 100 mg per dag)
  • DHA (en omega-3 fettsyre, anbefalt 1000 mg per dag)
  • C-vitaminer (anbefalt 500 mg per dag)
  • Chlorella (anbefalt 1200 mg per dag)

For å oppsummere…

Dr. Perlmutter gir livsstilstips som omfatter kosthold, kosttilskudd, delvis faste, trening og stressreduksjon og hvile.

Kostholdsrådene er som følger:

  • Kutte mat- og drikkevarer som øker urinsyrenivået (se listen over: fruktose, søtede drikker osv). Begrense inntak av purinholdig kjøtt og fisk (spesielt sardiner og ansjos, maks en gang i uken)
  • Kutte matvarer med gluten, fordi de bidrar til generell betennelse i kroppen.
  • Spise mest planter (grønnsaker, bær, frukt og urter). Selv om frukt inneholder fruktose, så øker de ikke urinsyrenivået på samme måte som ren fruktose, fordi frukten også inneholder fiber
  • Velge gode kilder til proteiner
  • Bruke gode fettkilder, som extra virgin olivenolje, sesamolje, kokosolje eller MCT olje, avokadoolje, smør, oliven, ost, nøtter og nøttesmør
  • Legge til matvarer som er ekstra syrereduserende, som foreslått på listen over (granateple, kirsebær, blåbær osv.)

Rådene gir mening for oss. De er til forveksling like råd vi har plukket opp mange steder, som for eksempel professor Dale Bredesens kostholdsråd for å forebygge Alzheimers sykdom, eller dr. Mary Claire Havers råd for kvinner i overgangsalderen. For å nevne noe.

Videre anbefaler også dr. Perlmutter delvis faste:

  • Starte med å spise i løpet av 12 timer og hvile tarmen i 12 timer (f.eks. spise mellom 0800 og 2000 – og ikke drikke væsker med sukker/søtemidler osv utenom spisevinduet)
  • Deretter forskyve frokosten gradvis og redusere «spisevinduet» inntil du spiser i løpet av 8 timer og lar tarmen hvile i 16 timer
  • Til slutt variere spisevinduet alt etter dagsform og hva som skjer fra dag til dag, og ev. legge inn en lengre faste (24 – 48 timer) når kroppen har blitt tilstrekkelig metabolsk fleksibel.

Her ser vi at anbefalingen sammenfaller med rådene fra dr. Mary Claire Haver i «The Galveston Diet» til kvinner i overgangsalderen.

Når det gjelder fysisk aktivitet, nedstressing og hvile, finner vi også at rådene fra Perlmutter sammenfaller med rådene i mange av bøkene vi har lest (så langt). Det handler kort fortalt om å:

  • Finne måter å være i bevegelse på som passer…
  • Velge avstressende aktiviteter
  • Passe på å få nok søvn

Vi finner det superspennende at livsstilsrådene vi finner i «Drop Acid», som handler om å redusere urinsyrenivået i blodet, er så like rådene vi finner i f.eks. «Alzheimerkuren» fra professor Bredesen, «The Galveston Diet» av Mary Claire Haver, og for ikke å glemme «Cured» av dr. Jeff Rediger. Rådene er også i stor grad sammenfallende med det vi finner i «Nytt blikk på autoimmun sykdom» og «Nytt blikk på kolesterol» fra Hexeberg-legene. Kan det virkelig være «så enkelt» at disse livsstilsgrepene kan forebygge – og til og med reversere mange sykdommer? Vi er av dem som tenker at vi har lite å tape – og alt å vinne – på å teste og velge de grepene som passer for oss å leve bra med over tid. Fordi vi fremdeles har mål om å kunne bli superspreke bestemødre om den muligheten byr seg…

«Drop Acid» er todelt, og den første delen oppsummerer (og henviser til) forskning på en lettfattelig måte. I del 2 gir forfatteren konkrete kostholds- og livsstilstips. Om du er interessert i temaet, liker å lese (også på engelsk), så anbefaler vi «Drop Acid» på det varmeste!

Ta vare på deg selv - du fortjener å ha det bra,
Monika

P.S. Lyst til å komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld på
  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program