Etter festen kommer fasten?


Etter festen kommer fasten?

Husker du teksten i barnesangen «Nå er det jul igjen…og jula varer helt til påske…»? Den siste strofen i sangen lyder som kjent: «For der imellom kommer faste!». Det kan virke som om fasten mellom festene nå er i ferd med å få en renessanse.

Mai er en måned som byr på mange gode anledninger til å skeie ut – med sine ekstra fridager, høytider og 17. mai – og kanskje en og annen konfirmasjon, bursdag eller bryllupsdag i tillegg?

For et par uker siden fant Monika frem bunaden sin. Det viste seg at den hadde krympet 😅 i skapet! I tillegg til at det var nesten 20 år siden sist den var i bruk, spilte muligens supergod mat på Kreta (og litt større porsjoner enn vanlig) i ukene før en rolle… Hun hadde vært nysgjerrig på periodevis faste og tenkte at dette var en glimrende anledning til å se om dette kunne trylle bunaden litt større på bare noen dager. For første gang i livet testet hun ut delvis faste med et spisevindu på 6-8 timer og 2 måltider per dag. Det fungerte fint for henne! Hun erfarte at hun ikke ble ubehagelig sulten eller at batteriet ble faretruende lavt i perioden hun fastet. Da søndagen og konfirmasjonsfesten kom, skeiet hun ut - med bunaden på!

Etter å ha lest blant annet Marit Kolbys bok «HVA og NÅR skal vi spise?» har vi også blitt overbevist av alle argumentene knyttet til helsegevinster. Hvorvidt Kolby slet med å få på bunaden, skriver hun ikke noe om, men hun hadde irritabel tarm og en rekke andre symptomer. Hun tok flere kostholdsgrep, men faste var det viktigste tiltaket.

Mye tyder på at faste kan redusere betennelse i kroppen. I boken «Nytt blikk på autoimmun sykdom» gir Hexeberg-legene flere eksempler på pasienter som har brukt periodisk faste som ett av virkemidlene for å bli symptom- og medisinfri. Denne artikkelen fra forskning.no forteller at fasting er gunstig mot diabetes type 2:
Hvor lenge om dagen må du faste for å få effekt? (forskning.no)

Og her fant vi en metastudie på effekten av delvis faste som bekrefter mange helseeffekter: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787246

I denne studien fant altså forskerne 28 statistisk signifikante sammenhenger som viste fordelaktige resultater for blant annet kroppsmasseindeks, kroppsvekt, fettmasse, totalkolesterol, triglyserider, fastende insulin, insulinresistens og blodtrykk!

De to legene Mary Claire Haver og Mindy Pelz foreslår begge faste for å redusere plager i overgangsalderen.

Dersom du vil teste ut om faste er noe for deg, så er her noen alternativer som vi fant beskrevet i Helserevolusjonen – veien til en antiinflammatorisk livsstil av Maria Borelius:

  1. «14:10»: Du kan spise måltidene dine innenfor et tidsintervall på 10 timer og deretter la det gå 14 timer til neste måltid. I 14-timers perioden kan du selvsagt drikke væske, som vann eller te. Hvis du for eksempel spiser dagens første måltid kl 0800 og siste måltid kl 1800, så blir det 14 timer i løpet av kvelden og natten.
  2. «16:8»: Da går det 8 timer mellom dagens første og siste måltid. Hvis du spiser frokost kl 0800 og middag kl 1600, så blir det 16 timer til neste måltid.
  3. «6:1»: Dette er varianten med vanlige måltider seks dager i uken, og en dag der matinntaket er begrenset til 500-600 kalorier.
  4. «5:2» er også kjent som 5:2-dietten. Da er rammen å spise vanlig fem dager i uken og å begrense matinntaket til 500-600 kalorier to dager i uken.

Det er altså mange kilder som anbefaler faste for å styrke tarmhelse, metabolisme og immunforsvar – med noen unntak selvsagt: Gravide og personer med spiseforstyrrelser eller som er undervektige er ikke anbefalt å faste.

Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💚
Monika & Beate

Lyst til å komme i gang med en kostholdsendring som passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program