Ragnhild endret kosthold og fikk helsen tilbake


Ragnhild endret kosthold og fikk helsen tilbake

Ragnhild (58) endret kostholdet høsten 2022. Det ble en real opptur med et aldri så lite helsemirakel. Fra å være nesten døv og ha sterk tinnitus, kunne hun etter noen måneder putte høreapparatet i skuffen og fortsette å synge i kor. Vi stilte Ragnhild noen spørsmål – og her kan du lese svarene.

Hva var din motivasjon og mål da du gikk i gang?

Målet var bedre helse. Jeg var veldig motivert, og jeg hadde veldig stor tillit til grepene som jeg fikk fra XLO Sunn og slank.

Hvilke helseutfordringer hadde du – og ble det noe bedre?

I forkant av kostendringen var jeg døv på det ene øret og hadde veldig nedsatt hørsel på det andre. Jeg hadde høreapparat på begge ørene, og jeg var så innmari lydsensitiv. Jeg orket ikke engang å spise lunsj med kollegaene fordi det bråkte så fælt. Daglige gjøremål som å rydde ut av oppvaskmaskinen var et «smertefullt» lydbilde. I tillegg slet jeg med tinnitus.

Jeg har sunget i kor i mange år, men måtte ta permisjon da hørselen sviktet. Jeg prøvde å gjenoppta sangen da jeg fikk høreapparat, men det var ikke så greit. Jeg forventet det ikke, men jeg hadde et håp om at kostholdsendringen kunne hjelpe. Jeg hadde prøvd flere ting og blant annet fått god hjelp av en refleksolog. Refleksologen var på sporet av årsaken til mine helseutfordringer, og jeg ble behandlet for kronisk ørebetennelse. Etter mange behandlinger på ørepunktene og bindevevsmassasje skjedde rett og slett en forløsning. Plutselig ble jeg kjempekvalm og kastet opp slim. Det var som om en solid slimpropp løsnet. Æsj - hvor kom dette slimet fra, hvorfor dannes det og hvordan kan jeg unngå at det dannes?

Hva er nøkkelen?

Det var på dette tidspunktet jeg tok blodprøver og ble tipset om kostholdsendring. Dr. Sofie Hexeberg sitt klare budskap var «Kutt kumelk fullstendig og start med lavkarbodiett». Jaha, hvordan skal jeg klare det da, tenkte jeg?????

XLO Sunn og slank ble redningen. Tipsene og veiledningen i dette programmet passer meg perfekt.

Det første som skjedde, var at jeg sluttet å harke etter måltidene og tenkte at dette var deilig. Etter litt tid merket jeg også at dott-følelsen som jeg hadde i ørene ble mindre. Etter 3-4 måneder var jeg merkbart bedre, og til slutt kunne jeg pensjonere høreapparatet og begynne i koret igjen. Nå blir jeg slimete i halsen hvis jeg får i meg kumelk. Det var rett og slett slimet som hadde satt seg fast og forårsaket betennelse.

I sommer, på fjelltur, merket jeg en annen ting. Jeg har slitt veldig med å gå nedover, har fått vondt i knærne med gang de ble utsatt for belastning, men i høst kunne jeg løpe ned fra Snøhetta uten å få noe vondt. Det var en lek å komme seg ned fra det fjellet – selv om det var bratt og steinete. Da var jeg skikkelig overrasket og tenkte at jeg må ha hatt betennelse i hele kroppen før jeg byttet kosthold.

Hvilke rammer hjalp deg?

Jeg kastet meg over oppskriftene med en gang. Jeg elsker den banan-havregryn-pannekaka! Det er kosefrokosten i helgene med eple og alpro-yoghurt. Jeg har også tatt den med på jobben, og den har flere adoptert. Til hverdags spiser vi fruktsalat med mandler og litt frø til frokost.

Jeg synes det er veldig greit å kjøpe små tunfiskbokser og putte det opp i isbergsalat med litt andre grønnsaker. Det er en veldig enkel lunsj. Og så har jeg alltid riskaker og peanøttsmør som nødmat i kontorskuffen hvis jeg ikke rekker å ta med meg lunsj.

Det som er kult med dette opplegget, er at jeg blir ikke sulten like raskt som før. Da jeg spiste brødskiver, var jeg sulten 10.30 og jeg skulle ikke spise før 11.30 på jobben. Metthetsfølelsen varer lenger enn før.

Hva var enkelt, og hva var ev mer krevende?

I starten trodde jeg at det skulle være vanskelig å finne noe å ha pålegget på. Vi er tross alt en matpakke-nasjon, og jeg er oppfostret på brødskive med brunost. Hvordan i all verden er det mulig å erstatte det? Helsegevinsten var så tydelig for meg, så jeg syns ikke det var så vanskelig å kutte brød som jeg trodde. Jeg spiser mye pålegg uten noe under og det er mange fine knekkebrød du kan bake selv, eller kjøpe dyrt i butikken. Vi liker Brisk-knekkebrød. De er kjempegode. Hvis vi spiser brød, er det dansk rugbrød.

Istedenfor den tradisjonelle matpakka blir det matboks med salat i forskjellige varianter. Hvis man sper på med litt skinke eller tunfisk så er det en perfekt lunsj. Gulrot, eple og banan er også fast følge i sekken.

Det jeg savner fortsatt er skolebrød og kanelsnurrer. Jeg holder meg helt unna melk og hvetemel.

Hva overrasket deg mest?

Selv om målet mitt ikke var å gå ned i vekt, har jeg gått ned mange kilo. Og det er jo kult å være 58 år og plutselig ha liv igjen! Da jeg startet hadde jeg mange klær som ikke passet lenger. Så var det innsamling til Ukraina, og jeg ga bort nesten alle klærne mine. Nå angrer jeg – for nå hadde de passet, men de gjorde sikkert noen andre glade.

Hvilke råd/budskap har du til andre som vil legge om kostholdet?

Jeg tør nesten å si at du er garantert bedre helse. Og bevissthet på hva som er bra for kroppen din. Det at det er lov å skeie ut – det er kult!

Hva er typiske utskeielser med god samvittighet?

Det er vin og øl til maten i helgene.

Hvordan opprettholder du motivasjonen over tid?

Jeg kjenner hva som er bra for meg. Jeg savner dette kostholdet veldig raskt hvis jeg er sammen med noen som ikke vil kjøre mitt løp. Det som er stilig nå er at jeg gjennomfører mitt kosthold når jeg er på tur. Søstrene mine digger det. De var veldig skeptiske i starten, men det hjalp godt at de fikk servert frokost på senga, ble mette og ikke ble sultne før neste måltid. De var litt skuffet over at jeg ikke hadde med vanlig sjokolade – så det tok jeg med på neste tur. Jeg savner ikke melkesjokolade – det er masse god mørk sjokolade. Jeg har også funnet en kjempegod is som heter Idyll. Jeg baker til og med «verdens beste» som blir kjempegod med glutenfritt mel, gryr som krem blandet med alpro-vanilje-beger. Det blir kjempegod krem. Dermed er festkaka i boks!

Her ser du Ragnhild i fint driv ned fra Snøhetta:

Nysgjerrig på om XLO Sunn og slank kan passe for deg? Her er noen muligheter:

  1. Gratis guide til kostholdsendring 
  2. En dag av gangen: 90 dagers starthjelp til velvære, helse og en kropp du trives med. 90 e-poster proppet med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. Krydret med historier og eksempler. Hver uke får du forslag til ukemeny med oppskrifter og handleliste.
  3. Smidig start: Myk overgang til et sunt og godt liv tilpasset deg. Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker. Nettkurs. 
  4. Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå.
.