Her får du oppskrifter for frokost, lunsj og middag - både klassikeren lammelår så vel som sunne pannekaker og en herlig bønnesalat. Middagen «lager seg selv» mens du kan nyte (forhåpentligvis) fantastisk påskevær ute, og alle rettene skal være enkle å lage, enten du er på hyttetur eller hjemme. Riktig god påske!
3 egg
1,5 dl lettkokte havregryn
1,5 dl cottage cheese
1 banan
1 ss margarin eller nøytral olje til steking
150 g frukt/bær
Bland egg, havregryn, cottage cheese og banan til du får en jevn røre, f.eks. ved hjelp av en food prosessor.
Stek pannekakene slik at de får en fin farge på begge sider.
Server med ca 150 g frukt og/eller bær.
(2 personer, ca 15 minutter)
2 pakker bønner etter eget valg
1 finhakket rødløk
2 gule paprika
0,5 purre
2 ss hakkede friske urter, f.eks. persille, koriander og/eller basilikum
2 ss olivenolje
1 ss sitron- eller limesaft
0,5 ts pepper
Sil av bønnene. Del paprika og rødløk i terninger og purreløk i ringer. Bland alt.
Dryss over urter og pepper og hell over olje og sitronsaft. Salaten blir best om den får stå og godgjøre seg noen timer før servering, så hvorfor ikke lage den ved frokosttider?
Husk 150 g frukt til lunsjdessert til hver…
(6 porsjoner – 6 timer.)
1 lammelår
3 stilker frisk rosmarin (evt noen ts tørket)
6 fedd hvitløk
3 dl vann
1 ts salt
1 ts pepper
3 gule løk (ca 300 g)
3 rødløk (ca 300 g)
6 gulrøtter (ca 450 g)
1 sellerirot (ca 600 g)
3 rødbeter (ca 360 g)
0,5 kålrot (ca 500 g)
Saus
2 laurbærblad
2 sjalottløk
1 ss nøytral olje
1 ss balsamicoeddik
3 dl kraft fra lammet
2 ss smør
Pepper
2 dl rødvin
Salt
1 ss honning
2 ss hakket frisk timian
Sett stekeovnen på 90 grader over og undervarme.
Gni lammelåret med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, skjær lommer i steken og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
Skrell og del grønnsakene i jevnstore terninger og ha dem i langpanne. Hell over 3 dl vann og legg lammelåret på toppen. Stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av låret og pass på at du ikke treffer beinet.
Stek nederst i ovnen i 5-6 timer til temperaturen viser 65 grader (medium) eller 70 grader (medium pluss).
La steken hvile i 20 minutter mens du lager sausen:
Fres sjalottløk og laurbærblader i litt olje i ca 3 minutter. Ha i balsamico og kok inn til den har fordampet.
Ha i honning og rødvin, og kok inn til ca 1/3. Ha i kraft og timian. Ta kjelen av varmen og pisk inn smør (kan utelates). Smak til med salt og pepper.
Fotomontasje med bilder fra Unsplash:
Pannekaker: Alexandre Kusper
Rotgrønnsaker: Christina Rumpf
Lammelår: Ruman Amin
Bønner: Milada Viegrova
Påskeliljer: Tim Gouw
Påsketre: Kaja Reichardt