PĂ„skemeny đŸŒ»đŸŁ


PĂ„skemeny đŸŒ»đŸŁ

Her fÄr du oppskrifter for frokost, lunsj og middag - bÄde klassikeren lammelÄr sÄ vel som sunne pannekaker og en herlig bÞnnesalat. Middagen «lager seg selv» mens du kan nyte (forhÄpentligvis) fantastisk pÄskevÊr ute, og alle rettene skal vÊre enkle Ä lage, enten du er pÄ hyttetur eller hjemme. Riktig god pÄske!

Frokost: Sunne pannekaker

3 egg

1,5 dl lettkokte havregryn

1,5 dl cottage cheese

1 banan

1 ss margarin eller nĂžytral olje til steking

150 g frukt/bĂŠr

Bland egg, havregryn, cottage cheese og banan til du fÄr en jevn rÞre, f.eks. ved hjelp av en food prosessor.

Stek pannekakene slik at de fÄr en fin farge pÄ begge sider.

Server med ca 150 g frukt og/eller bĂŠr.

Lunsj: BĂžnnesalat

(2 personer, ca 15 minutter)

2 pakker bĂžnner etter eget valg

1 finhakket rĂždlĂžk

2 gule paprika

0,5 purre

2 ss hakkede friske urter, f.eks. persille, koriander og/eller basilikum

2 ss olivenolje

1 ss sitron- eller limesaft

0,5 ts pepper

Sil av bĂžnnene. Del paprika og rĂždlĂžk i terninger og purrelĂžk i ringer. Bland alt.

Dryss over urter og pepper og hell over olje og sitronsaft. Salaten blir best om den fÄr stÄ og godgjÞre seg noen timer fÞr servering, sÄ hvorfor ikke lage den ved frokosttider?

Husk 150 g frukt til lunsjdessert til hver


Middag: Langsomt stekt lammelÄr pÄ en seng av rotgrÞnnsaker

(6 porsjoner – 6 timer.)

1 lammelÄr

3 stilker frisk rosmarin (evt noen ts tĂžrket)

6 fedd hvitlĂžk

3 dl vann

1 ts salt

1 ts pepper

3 gule lĂžk (ca 300 g)

3 rĂždlĂžk (ca 300 g)

6 gulrĂžtter (ca 450 g)

1 sellerirot (ca 600 g)

3 rĂždbeter (ca 360 g)

0,5 kÄlrot (ca 500 g)

Saus

2 laurbĂŠrblad

2 sjalottlĂžk

1 ss nĂžytral olje

1 ss balsamicoeddik

3 dl kraft fra lammet

2 ss smĂžr

Pepper

2 dl rĂždvin

Salt

1 ss honning

2 ss hakket frisk timian

Sett stekeovnen pÄ 90 grader over og undervarme.

Gni lammelÄret med salt og pepper. Del hvitlÞken i tynne bÄter, skjÊr lommer i steken og stikk inn hvitlÞksbÄter og rosmarinkvaster.

Skrell og del grÞnnsakene i jevnstore terninger og ha dem i langpanne. Hell over 3 dl vann og legg lammelÄret pÄ toppen. Stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av lÄret og pass pÄ at du ikke treffer beinet.

Stek nederst i ovnen i 5-6 timer til temperaturen viser 65 grader (medium) eller 70 grader (medium pluss).

La steken hvile i 20 minutter mens du lager sausen:

Fres sjalottlĂžk og laurbĂŠrblader i litt olje i ca 3 minutter. Ha i balsamico og kok inn til den har fordampet.

Ha i honning og rĂždvin, og kok inn til ca 1/3. Ha i kraft og timian. Ta kjelen av varmen og pisk inn smĂžr (kan utelates). Smak til med salt og pepper.

Lyst til Ă„ komme i gang med et sunt og godt kosthold som du tilpasser slik at det passer for deg? Her er noen muligheter:

  • Nyhetsbrev: Tips, inspirasjon og oppskrifter hver fredag – meld pĂ„
  • Mindre magefett og mer energi pĂ„ 4 uker – gratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner pĂ„ 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjĂžring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stĂždig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som Ăžnsker bedre kosthold og livsstil for Ă„ ta vare pĂ„ kropp, hode og energinivĂ„ – program

Fotomontasje med bilder fra Unsplash:

Pannekaker: Alexandre Kusper
RotgrĂžnnsaker: Christina Rumpf
LammelÄr: Ruman Amin
BĂžnner: Milada Viegrova
PĂ„skeliljer: Tim Gouw
PĂ„sketre: Kaja Reichardt