Det er ingen skam å si at nå er det bra nok


Det er ingen skam å si at nå er det bra nok

Det er lett å gå seg vill i jungelen av kostholdsråd. Vi falt av begge av lasset da Mindy Pelz foreslo tarmskylling med kaffegrut 🫨. Har man ikke før kuttet ut det ene, kommer tipset om å begrense noe annet. Spise mer av det, inkludere en håndfull av noe ekstra sunt. Men ikke i kombinasjon med, eller tilberedt på den måten. Og kanskje burde spisevinduet krympe enda litt til? 😵‍💫🥵 Puh! Det er mulig å bli svimmel av mindre.

Heldigvis har vi prinsipp nr. 1: Velg det som passer for deg!

Én liten lystbetont endring trumfer et kobbel av tvangstanker og -handlinger any day, tenker vi!

I XLO Sunn og slank får du mange ulike tips og alternativer du kan teste ut. Intensjonen er at du skal få mulighet til å utforske en rekke faktorer som kan bidra til bedre helse (og vektnedgang om du ønsker det): Alt fra påkobling til jeg-et og redusere stressrespons til fermentering, tarmhelse og periodisk faste. Om du tenker at det noen ganger blir litt mye på menyen – null stress. Du forsyner deg med akkurat det som passer – og resten kan du trygt si nei takk til. Med verdens beste samvittighet!

Dine valg og din innsats er bra nok – og du velger det som passer for deg! Beate har vært innom rammer hvor innsatsen aldri ble bra nok – listen ble stadig lengre over hva som måtte til for å lykkes. Så fort hun trodde hun hadde oppfylt alle «krav», dukket det opp nye. Det er drama, og det motsatte av hva vi ønsker å by på.

Vi har ingen tro på at «en størrelse passer for alle» når det gjelder helse, mat, vekt osv. Tvert imot, vi er overbevist om at årsaksbildet er komplekst og at det er mange mulige løsninger. Videre tror vi at hver og en er i stand til å velge rammer som fungerer – gitt tilgang til kunnskap og gode alternativer. Derfor deler vi bredt – og tester ut på oss selv – slik at alle forhåpentligvis får noen tips, innsikt og inspirasjon som gir mening og frister til å teste ut. Vi ville bli overrasket om alle har like stor glede av alt vi deler. Vår oppfordring: La nysgjerrigheten styre – og gjør det som er lystbetont. Det er ingenting du «må» eller «bør» gjøre – vi setter bare lys på muligheter du kan utforske for at det skal bli enklere å nå målet.

Husk også at det er mulig å tenke veldig enkelt om mat og helse. Michael Pollans versjon er: Spis mat. Passe mye. Mest planter. (1) Marit Kolby har revidert det til: Spis mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte. (2)

For XLO Sunn og slank har vi – i samspill med kursdeltakere landet i disse prinsippene:

  1. Velg det som passer for deg
  2. Masse (!) frukt og grønt
  3. Smart rekkefølge og passe mye
  4. Variert, hjemmelaget mat som er bra for tarmen
  5. Skei ut med god samvittighet

Har du sett denne TED-presentasjonen om fire gode vaner?

Budskapet her er at med disse fire vanene på plass, så får du full uttelling på helsen.

Om du blir nysgjerrig på «XLO Sunn og slank-menyen» og vil ha støtte på veien til et sunnere (og ev slankere) liv – sjekk om Sterk og stødig kan være noe for deg.

Lev vel – du fortjener å ha det bra! 💚
Monika & Beate

1. Michael Pollan: «Matregler. Håndbok for deg som spiser». Flux forlag, 2013
2. Marit Kolby: «Hva og når skal vi spise». Frisk forlag, 2022.

.