Er du opptatt av å få mest mulig næring på tallerkenen?
Mye for pengene, sier vi når vi har gjort et godt kjøp. Mye næring for energiinnhold
(kalorier), kan vi si om vi spiser mye grønnsaker (samt bær og frukt). Særlig grønne bladgrønnsaker skårer høyt.
Dr. Joel Fuhrman har definert en skala for å rangere matvarer etter næringsinnhold (til forskjell fra energi-innhold) - kalt «Aggregate Nutrient Density Index» (ANDI). Rangeringen er basert på en enkel formel: H= N/C (Helseindeks = Næringsinnhold delt på kalorier). Her kan du se ANDI-skalaen på engelsk. Og her har vi laget en norsk oversettelse med enda flere eksempler.
Her ser du noen eksempler fra ANDI-skalaen som gir ulike matvarer poengsum basert på næringsinnhold i forhold til energiinnhold, maksimum1000 poeng. Klikk på bildet for å se større versjon.
OBS! Det er ingen grunn til å slutte å spise matvarer som ikke får toppscore! Matvarer som i tabellen til høyre på bildet inneholder vitaminer, mineraler, proteiner og fett som vi også trenger!
ANDI-skalaen ble vi for øvrig oppmerksomme på da vi leste boken «Cured» av dr. Jeff Rediger. Dr. Rediger fant fellesnevnere mellom pasienter som ble «mirakuløst» friske fra tilsynelatende uhelbredelige sykdommer. Den første fellesnevneren var at de alle endret kosthold, og næringsrik mat var en nøkkel her. Boken er helt (!) fantastisk – vi anbefaler den på det varmeste!
Lev vel - du fortjener å ha det bra! 💚
Monika & Beate
Lyst til å komme i gang? Her er noen muligheter: