Da vi endret kosthold, fant vi raskt ut av frokosten. Middagen var også grei – det var stort sett bare å pøse på med grønnsaker. Men hva med lunsj?
Vi var vant til brødskiver eller vanlig knekkebrød – ingen av delene var innenfor da vi skulle begrense inntak av mel (som fort skaper lavgradig betennelse i kroppen).
Beate visste også at brød var en av matvarene som typisk «trigget» overspising, det vil si at hun ikke kjente seg fornøyd selv om hun hadde spist en god porsjon eller var mett. Da ble det ekstra viktig å bygge nye vaner for lunsjmåltidet.
Til frokost passet det å ha et par ting å variere med, men til lunsj ønsket vi mer variasjon.
Så hva endte vi opp med? Jo, vi kuttet brød og velger isteden en salat, suppe, omelett eller middagsrester. Om ikke frukt er en del av salaten, spiser vi frukt til dessert. Knekkebrød av frø, kjerner og litt havregryn er også et godt alternativ.
Her er anbefalingen for mengder og sammensetning for lunsjmåltidet:
Flere detaljer og anbefalinger til mengder, matvarer og sammensetning (for frokost, lunsj og middag) finner du i denne guiden (gratis): https://xlosunnogslank.no/guide
Får du umiddelbart noen ideer til hva du kan spise til lunsj? Vår oppfordring er å teste ut lunsj med grønnsaker/salat, passe mye proteinrike matvarer, litt fett (feks litt olivenolje i salatdressing), frukt (enten som en del av salaten eller til dessert) og uten brød, poteter og ris.
Vi er heldige, for vi har både kjøleskap og mikrobølgeovn på jobb. I microen varmer vi middagsrester, speilegg som vi har stekt på morgenen eller suppe på vinteren. Så spiser vi det sammen med salaten/grønnsakene. Det enkleste er å skrelle en gulrot, ta med noen cherrytomater, kutte litt agurk og paprika – ev andre grønnsaker som egner seg å spise rå. Noen dager lager vi mer fancy salat, og da bruker vi ofte poser med ferdig kuttet og vasket salat i tillegg til andre grønnsaker som vi har lyst på. Har du ikke kjøleskap, kan du bruke kjølebag eller en mattermos. Vi har ofte vært på tur med mozzarellasalat i kjølebag i sekken.
Hva ville vi gjort om vi forsov oss og måtte ordne noe i farta? Beate ville kjøpt en pose med snacksgulrøtter, en pakke kokt skinke (ca 100 gram) og et eple eller en annen frukt hun fikk lyst på. Ikke et festmåltid, men helt ok. Monika ville gått i kantinen, forsynt seg med en stor salat, litt suppe og passe mengde proteiner. Standardlunsjen til en venninne er to kokte egg, cherrytomater og en banan.
Om du vil ha mer inspirasjon og oppskrifter, sjekk kokeboken vi har laget: https://xlosunnogslank.no/oppskrifter
I den finner du over 50 oppskrifter på sunne, enkle og kjappe frokoster, lunsjer og middager.
Kos deg med alle måltider! 🥗
Beate & Monika
P.S. Og her finner du oppskriften til lunsjsalaten på bildet: Salat med syltet rødløk, nøtter og bjørnebær