Pytt-i-panne - feks med laks


Pytt-i-panne - feks med laks

En av kursdeltakerne i Sterk og stødig sa at lakse-pytt-i-panne var «overraskende god» - retten inngikk i forslag til ukemeny for uke 1. Oppskriften finner du litt lenger ned. 

Pytt-i-panne kan du lage med alle slags grønnsaker og proteinkilder – slik at den passer deg midt i blinken! Variasjonsmulighetene er uendelige. Her får du basisoppskriften:

Basisoppskrift

1 løk – skrelt og kuttet i terninger

1 tommelstor bit ingefærrot, skrelt og revet eller finhakket (…bare om du liker ingefær, altså…)

300 g grønnsaker – skrelt og kuttet i terninger/buketter/… (fyll inn det som passer), f.eks. gulrot, søtpotet, blomkål, brokkoli, squash, paprika, kålrot, aubergine, pastinakk, sellerirot, stangselleri osv

1 ss olje

Ev en dæsj kokosmelk over – om du du vil ha en litt mer kremet versjon +/- 100 g proteinrik matvare, f.eks. fisk, kylling, kjøtt, et par egg, pølser, osv.

Salt, pepper og annet krydder (inkl krydderurter) som du liker

1 proteinporsjon (feks fisk i terninger, kjøttdeig, kylling, biffstrimler, pølser, egg, bønner osv)

Slik gjør du:

  1. Start med å skrelle og kutte løken i terninger og finhakke ingefær.
  2. Mens du steker løken blank i olje sammen med ingefær kan du skrelle og kutte de andre grønnsakene. Du kan ha dem i kjelen med løken fortløpende etter hvert som du skreller og kutter. Raskeste utgave tror jeg er å velge en blomkål eller brokkoli og dele opp i buketter.
  3. Og: om du ønsker en mer kremet versjon kan du helle over en liten dæsj kokosmelk.
  4. Etter at alle grønnsakene er i kjelen kan du la dem steke på lav effekt i ca 10 minutter under lokk, mens du rører litt rundt en gang iblant. Om du velger fisk uten skinn, så kan du legge fisken på toppen av grønnsakene og la den flake seg. Om du velger kylling, pølse, speilegg osv., så kan du steke dette mens grønnsakene godgjør seg.


Tips: Alternativ til den som ikke har tid (eller hender) til å skrelle og kutte: Det finnes så mye fint i ferdig kuttede grønnsaksblandinger. Og de frosne er like næringsrike som ferske grønnsaker har vi lært – så da er det bare å velge det du liker!

Eksempel: Pytt-i-panne med laks

100-125 g laksefilet

1 løk i terninger

1 rød paprika i terninger

1 liten squash i terninger

1 ss olje

krydder som du velger, f.eks. dill, sitronpepper, salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Surr løken i olje til den er blank, mens du kutter paprika og squash i terninger.
  2. Bland grønnsakene med løken og la det surre under lokk på lav varme i ca 10 minutter.
  3. Kutt laksefileten i terninger, legg dem over grønnsakene og la laksebitene dampe under lokk sammen med grønnsakene til de er ferdig stekt, ca 4-5 minutter.
  4. Smak til med krydder.
  5. Om du har familiemedlemmer som ikke vil være fornøyd med bare lakse-pytt-i-panne, så smaker det godt med ris til.

Klar for flere oppskrifter? Sjekk om denne kokeboken kan være noe for deg! Du får over 50 oppskrifter på frokost, lunsj og middag med masse (!) grønnsaker, frukt og bær - og passe mye av andre matvarer. 💚

.