Spise for å leve eller leve for å spise?


Spise for å leve eller leve for å spise?

Hvilket forhold har du til mat, helse og eventuelt slanking?

«Jeg tror mange rundt meg i ungdomsalderen hadde et trøblete forhold til mat», reflekterte Beate. I nyhetene leser vi at utbredelsen av spiseforstyrrelser blant unge er økende.

Da Monika fortalte at hun ønsket å endre kosthold til sin kjære fikk hun en uventet respons: «Jeg har levd store deler av livet med fokus på slanking, så det gidder jeg ikke!» Monika ble overrasket. Slanking hadde aldri vært tema i heimen så lenge de har vært et par. Dvs. de siste mer enn 30 årene… Til tross for at motivasjonen ikke var slanking, så forstod hun raskt at han var en slankeallergiker!

Beate og Monika representerer to ytterpunkter på flere måter. Beate har testet ut de fleste kostholdsrammene som finnes (og som viste seg ikke å være til å leve med over tid). Monika har aldri vært på en eneste slankekur. Der Beate levde for å spise, spiste Monika for å leve. Beate kappåt med faren sin fra tidlig barndom og lærte å overstyre metthetssignalene. Monika var oppvokst med passe store porsjoner.

Mat kan fylle så mange behov utover bare ernæring: regulere følelser, belønning, noe vi samles rundt i sosiale sammenhenger, nytelse osv. Hvordan er det for deg? Hvilket forhold har du til mat, helse, kropp, vekt, spising, matlaging mm?

Dagens tips: Ta nok et ærlig møte med deg selv – og uten å dømme det du oppdager:

  • Hva er din motivasjon for å endre kosthold? Vil du bli slankere eller sunnere – eller ja, takk, begge deler?
  • I hvilken grad møter du kostholdsendringen med tillit og tålmodighet?
  • Hvordan er hverdagen din - og i hvilken grad vil du prioritere matlaging?
  • Hvilke behov fyller mat for deg?
  • Hvilket forhold har du til mat? Er forholdet nøytralt – eller blandet?
  • Hvordan tenker du at sammenhengen mellom mat og helse er for deg?
  • Har du (som Beate) erfaringer fra (jojo-)slanking?
  • Hvilket forhold har du til kroppen din?

Kjenner du deg igjen i noen av boksene under?

Hva er din motivasjon for å endre kosthold?

Hva kjennetegner ditt forhold til mat og spising?

Hvor kjenner du deg best igjen?

Hvordan er hverdagen din - og i hvilken grad vil du prioritere matlaging?

Husk også at om du erkjenner at du (oftere enn du liker) befinner deg i en posisjon hvor mat, helse osv blir mer trøbbel enn stas – vit at du kan få støtte til å etablere nye vaner og øve på det som er krevende.

Dette blogginnlegget er basert på dag 5 av e-postrekken En dag av gangen. Gjennom 90 dager får du starthjelp til velvære, helse og en kropp du trives med. 90 e-poster proppet med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. Krydret med historier og eksempler. Hver uke får du forslag til ukemeny med oppskrifter og handleliste.

Og husk: Uansett hvilket forhold du har til mat, kropp og helse – vit at du er bra nok akkurat som du er! 💝
Beate & Monika

.