Slow cooking for late søndager og travle hverdager


Slow cooking for late søndager og travle hverdager

Noen dager er det deilig å være langsom mens maten lager seg selv. Og selvlaget mat er jo heller ikke feil på hektiske dager. 😁

Å ha det bra og kunne prioritere aktiviteter som gir energi unner vi alle. Det er minst like viktig som god og sunn mat.

En av våre favoritter for å stresse ned og lade batteriene er søndagstur i skogen, på fjellet eller i båt hvor vi kan trekke frisk høstluft dypt ned i lungene og nyte fargespillet på himmelen og i naturen.

Når vi kommer hjem kan vi strekke ut bena på sofaen, lese en god bok, se en film, strikke eller pusle i hagen før søndagsmiddagen er klar.

Monika har lenge vært en racer på søndagsmiddager som lager seg selv. Mat i leirgryte er en gjenganger hos henne.

Beate var ikke like ivrig før hun satte inn et Northugrykk.

Hva skjedde? Hun skaffet seg et vidunder av en kjøkkenmaskin: En såkalt «Crock-Pot Express multicooker» - en kombinert trykkoker og «slowcooker». Livet blir aldri det samme igjen...

Monika ble nysgjerrig – så nå har vi en tikkende grytevelsignelse på benken begge to.

Om du kutter alle grønnsakene dagen før (ev søndag morgen om du er pigg og har tid før du skal ut på tur), tar det ikke mange minuttene å stappe gryten full. Åtte timer senere er middagen klar – og om det er for tidlig, holdes maten automatisk varm i inntil 4 timer. 🤩

Gryten er suveren til å koke kraft – med trykk eller langsomt (feks over natten). 💪

For god ordens skyld: Vi har ingen bindinger til selskapet som lager eller selger disse kjøkkenmiraklene – vi deler bare entusiastisk etter å ha blitt helfrelst. Og: du kommer som sagt langt med en leirgryte eller annen ildfast gryte med lokk som kan stå i ovnen.

Er søndagen en dag hvor du liker å bruke lang tid på å lage mat? Go for it! Leirgryter og slowcookers kan produsere hverdagsmirakler også. 😉

Flere kursdeltakere har fortalt at de har vært nærmest desperat sultne når de kommer hjem etter en lang arbeidsdag. Det eneste de ønsker seg er at middagen har laget seg selv og står klar. Med en slowcooker eller en god, gammel leirgryte er det ikke en fjern drøm, det er mulig. 🎉🎉🎉

Her er oppskrift på en av Beates favoritter.

Foto av aubergine: Maja VujicUnsplash. Foto av aromasopp: Christine SiracusaUnsplash

Lammegryte med middelhavssmaker

1 kg fårikålkjøtt
250 g sopp i biter
3 løk i biter
1 aubergine i biter
½ purre i tynne strimler
4 paprikaer i biter
800 g hakkede tomater (2 bokser)
3 ss tomatpure
1 ss olivenolje
1 – 2 chili, finhakket
5 – 6 fedd hvitløk, finhakket
Tørkede eller ferske urter: feks. rosmarin, timian, oregano
2 laurbærblader
1 ts gurkemeie
salt og pepper
ca 1 l lammekraft eller annen buljong – ev 1 l vann og 1 ss salt

Kutt grønnsakene i passe store biter og finhakk chili og hvitløk.

Ha olivenolje i bunnen av gryten. Ha i alle grønnsakene og krydder.

Legg lammekjøttet på toppen.

Hell over finhakkede tomater, tomatpure og kraft. Krydre med salt og pepper.

Sett på lokket. Ferdig på 8 timer med slowcooker-funksjon på «Low».

Om du bruker leirgryte eller ildfastform med lokk: Husk å ha leirgryten i vann i minst 15 minutter før du setter den i ovnen og gjerne litt lengre tid om det er lenge siden sist den var i bruk. Sett gryten med alle ingrediensene i kald ovn. Sett ovnen på 120 grader og la stå i minimum fire timer – og gjerne lengre. Jo lengre den står, jo bedre smaker den, spør du oss… Og OBS! Avhengig av hvor stor leirgryte du har, kan det hende du bør nedskalere mengdene.

Gryteretten smaker godt som den er ev med potet, ris, bulgur, quinoa el.l. til. Oppskriften gir mat til 5 – 6 middagsporsjoner. Om du vil ha litt mer protein, kan du ha i 1 pakke linser.

Selvgjort er velgjort – nyt dagen 🌻
Monika & Beate

P.S. Ønsker du flere tips til en sunn og slank livsstil? Her er noen muligheter:

  • Mindre magefett og mer energi på 4 ukergratis guide
  • Kokebok med over 50 oppskrifter - kokebok
  • Smidig start: Finn dine nye kostholdsvaner på 4 uker – nettkurs
  • En dag av gangen: Daglige e-poster med bevisstgjøring, kunnskap, konkrete tips og prinsipper du kan teste ut. – 90 e-poster
  • Sterk og stødig: 10 ukers program for kvinner midtveis i livet som ønsker bedre kosthold og livsstil for å ta vare på kropp, hode og energinivå – program